Cara Bayar Bil Melalui maybank2u



Tetiba aku up cara nak bayar bil guna Maybank2u. Alkisahnya penyewa rumah aku tu tak tahu camna cara nak bayar bil air Perbadanan Bekalan Air P.Pinang (PBA). Tak pernah buat katanya. jadi, aku screenshot satu persatu dan edit bahekk punya untuk mudahkan dia paham.

Alang-alang aku dah edit cantek sangatt ni kan, so aku up terus kat blog supaya boleh jadi panduan untuk orang lain jugak.

Persediaan Barang Sekolah Untuk Anak Masuk Tahun 1

Sumber gambar : pakcik google

Aku tak pernah terfikir nak buat persediaan awal untuk Auni masuk darjah 1, tahun depan. Maksudnya dari segi persediaan kelengkapan sekolah. Tapi aku dah siap mohon secara online dan dah dapat sekolah pun.

Kebetulan ada kawan cum jiran cum customer Shaklee aku, datang rumah. Sembang-sembang dengan dia, dia terkeluar cerita pasal anak dia yang darjah 1 tahun nih. Terima kasih Asma, berkongsi tips dan pengalaman ngko ngan aku dan buat aku tersedar untuk buat persiapan awal dari sekarang. Jadi aku ada baca blog mereka yang berkongsi tips dan juga ada buat survey kat fesbuk.

Teknik Paling Mudah Cuci Rel Sliding Door



Sebelum ni dengar orang guna baking soda/bicarbonate soda sebagai bahan pencuci untuk spring cleaning seluruh rumah.

Konpius. Baking soda? Bahan buat kek tu ke? Boleh cuci rumah?
Mula-mula aku keliru dengan baking powder. Rupanya baking soda tak sama dengan baking powder.

Nak Satay Sedap, Jom Buat Sendiri Dengan Resipi Mudah Ni



Satay ni antara feveret aku jugak la. Kene pulak dengan kuah kacang yang sedap dan kawww, boleh lupa laki kat sebelah. Hahahaha.

Tapi selalunya merata kedai dan restoran aku terjah cari satay yang sedap. Kalau orang tak reti buat, memang tak sedap. Kering jer dan tak juicy. Haaa gituuuu katanya chef. Eyhhh. Kihkihkih.

Prelove Paperdorable Planner 2017


dah tengah tahun, baru nak merasa Planner by Paperdorable nih. memang adorable sangat sama macam nama dia. high quality dah tentu. yang penting, aku dapat harga murah.

My 1st Washitape Untuk Planner 2017



Tak tahu lah penyakit apa yang melanda aku sekarang ni.

Tetiba datang giler washitape dan giler kan segala aksesori planner.

Mulanya kisah aku berjinak dengan planner ni dah lama. Cumanya tak tahu pulak planner ni orang design dan deco dia jadi cantik dan kiut.

Pesanan Dr Hamid Arshat Kepada Wanita & Pesakit-Pesakit Beliau - Jaga Kesihatan Sebelum..

sumber gambar : pakcik google
Ada orang kondem suplemen dan segala alternatif yang ada untuk mencegah penyakit. Katanya boleh merosakkan buah pinggang.

Memang ada, tak dinafikan banyak kes macam ni.
Biasanya kita disarankan minum 8 gelas air sehari kan, tapi bila ambik suplemen, kita kene minum lebih banyak air kosong, lebih kurang 2 liter - 3 liter setiap hari.

Formulanya, setiap 25kg berat badan kita = 1 liter air.

kalau berat badan korang 55kg, means korang kene minum 2 liter air atau lebih.

Berkenaan kesihatan, apa kata kita ambil nasihat daripada mereka yang pakar dan yang paling penting, berpengalaman.

Laksa Penang style Mek Kelate


Laksa Penang style Mek Kelate

laksa Penang yang pekat likat sedap terangkat nih, memang ada banyak jual kat bazar, kat kedai. tapi hasil air tangan sendiri jugak yang extra dabel sodapp.

Resipi Bubur Lambuk Terengganu

Bubur Lambuk Terengganu
Bulan puasa ni, bubur lambuk menu femes. Tapi bubur lambuk Terengganu jugak yang kena ngan tekak Ciktah. Dia punya rasa tu, sedap sangat dengan rasa manis ikan selayang, pucuk miding (pucuk paku merah) dan tambah budu pulak kan.

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 di PWTC


Rombongan ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017.
Kalau nak pergi sendiri dengan anak-anak, aku rasa memang tak pergi ke sudah lah.
dengan anak-anak yang kecik lagi, bukannya boleh lepak lelama kat pesta buku nih. 
kebetulan opis aku ada buat rombongan mak jemah ke pesta buku, aku join lah sekali.
peluang depan mata,...hihihi

Heidaia Beauty Velvet Lip Paint - Lipstick Yang Buatkan Bibir Sensitif Makin Seksi & Menawan


Assalamualaikum, hi!

Aku nak share pasal salah satu produk yang baru ter suka sangatttt!

pasal apa? pasal dia tak ada parabens... sejak makin berusia ni, kulit aku semakin sensitif..kalau dulu, balun pakai mekap tiruan pun, ok lagi...skin menten cun punya tanpa tumbuh sekoq jerawat pun... sekarangggg, jangan harap..walaupun produk tu well known, tapi aku tak boleh pakai (ada beberapa brand jer la, sebab aku bukan jenis giler kosmetik.hihihi)

Pin Shawl Owl & Mickey Mouse by musecandy



Hi, Assalamualaikum !!

Hari ni aku nak share pasal pin shawl yang cute mute nih...aku beli daripada seller di Instagram iaitu @musecandy. Ini bukan review produk atau iklan berbayar tau ! Sesaje nak berkongsi.

Pengalaman Menginap di ROSA MALACCA, Melaka

Premier King Room

tak sabar nak cerita pasal Rosa Malacca ni...
sedikit review daripada saya yang berpeluang stay 1 malam kat Rosa Malacca ni tempoh hari...
penginapan saya di sini hadiah dan sponsored by cucu Shaklee saya, Pn Sapinah Muhammad, yang juga owner DAS ABDUL GLOBAL, pembekal bantal hotel DAG di Malaysia.

Business Leader National Conference 2017


 seawal pagi sebelum masuk hall
wefie bersama encik husband

Alhamdulillah, 18 Februari 2017 | Sabtu yang lepas, M2M berpeluang join Shaklee Business Leader National Conference yang diadakan di Sunway Pyramid Convention Centre, Bandar Sunway. Event ini julung kali diadakan oleh Shaklee Malaysia. Yang paling membanggakan ialah jemputan ke event ni hanya terhad buat Business Leader sahaja. Dan lebih membanggakan lagi, M2M adalah salah seorang Business Leader yang dijemput, bersama-sama suami. Syukur!

Liquid Foundation Lo'real Sesuai Dengan Kulit Allergic



Saje nak kongsi experience dgn kawan 2 ..especially yang tak berapa pandai nak mekap ala2 #MUA tu juz like me..ahakz.....dapat touch up sikit2 asal berseri skit, ok la kan..muahahah

Ada beli bende ni last week. Saje try..1st time. Lbh krg seminggu iolls pakai #liquidfoundation #loreal ni...

Berjaya Buka Akaun ASB Anak


Pastikan korang cukup dokumen sebelum ke bank atau pejabat pos untuk buka akaun ASB. Kalau tak, susah nak setel cepat.

Dokumen Penting Wajib Ada Bila Nak Buka Akaun ASB Anak


Assalamualaikum wbt

Sekarang baru aku teringat nak buka akaun ASB anak-anak. Sebelum ni aku cuma buatkan akaun Tabung Haji jer untuk dorang. Masih belum terlambat untuk mulakan simpanan ASB kan.

Aku nak buka akaun di pejabat pos ajer, senang dan mudah. Lagipun pejabat pos terletak di bawah pejabat aku jer. So, bila ada masa  terluang, aku boleh pergi bila-bila masa.

Sambut Tahun Baru Cina di Ipoh bersama Eta & Daniel


Cuti panjang sempena Tahun Baru Cina, aku plan nak balik Kelantan... sebelum tu, husband aku ajak balik Penang dulu sebab dia nak tengok games bola sepak kat Stadium Batu Kawan, Penang vs Perak.
esoknya, baru gerak balik ke Kelantan.

Lirik Lagu DIRGAHAYU Faizal Tahir & Dato’ Siti Nurhaliza

Lirik Lagu Meghan Trainor - Like I'm Gonna Lose You

Sumber gambar : Billboard

Happy 5th Birthday Nur Hadfina Auni



Assalamualaikum wbt

5 November 2016 | Sabtu 
genap umur kakak Onnee 5 tahun.

Happy Birthday anak mama..

mama dan abah doakan kakak Onnee menjadi anak yang soleh, bijak pandai, berguna kepada agama, bangsa dan negara..
menjadi manusia yang mempunyai semangat juang yang tinggi, keinginan yang kuat untuk mencapai kejayaan dan manusia yang baik budi pekerti ..InshaAllah

Takwim Cuti Sekolah di Malaysia tahun 2017



 Assalamualaikum wbt

Tahun ni kakak Onnee dah start sekolah tadika, dan of course tak boleh nak ponteng sesuka hati lagi dah macam dulu-dulu..sesuka hati nak pergi sekolah ke tak ...

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Kerajaan 2017

Sumber: google
Assalamualaikum wbt

Rasanya belum terlambat aku nak share jadual nih.... sampai hujung tahun pun masih ada yangh akan cari jadual nih, betul tak?? eyh, ke aku sorang jer..hahahahah

Jenis-Jenis Emas Yang Mesti Ambil Tahu Supaya Tidak Mudah Tertipu

Gambar hiasan sajork. Bukan aku punya. Hihi

Tak ramai yang celik pasal emas ni...kene tipu pun ramai.. macam aku dulu pun, buta jugak pasal emas ni..aku ingatkan emas ni semuanya sama. Rupanya banyak kategori emas.. yang murah, yang mahal, yang lembut, yang keras, yang solid, yang hollow...haihh banyak laa..macam2 jenis duk ada...