Worksyop Bloggerpreneur 11 Mac 2018 Diadakan Khas Untuk Blogger Baru Yang Nak Belajar Asas Blogspot



Atas permintaan kawan-kawan, saya akan buat kelas basic blogspot. Kelas ini nanti saya akan share asas ber blog sahaja, khas untuk mereka yang baru nak jadi blogger samada untuk bisnes atau personal sharing.

Kepada yang berminat, dialu-alukan untuk sertai workshop ini.

WORKSHOP BLOGGERPRENEUR
KELAS BLOGGER 1/2018

YURAN : RM 50/orang (termasuk makan tengahari)
TARIKH & HARI : 11 Mac 2018 | Ahad
MASA : 10.00 pagi - 4.00 petang
TEMPAT : Dr Forrest Shaklee Room, Level 3, Shaklee Home Office, Sunway GEO Bandar Sunway

Terma & Syarat;
1. Terbuka kepada semua yang berminat untuk belajar mengendalikan blog samada untuk bisnes atau personal blog. (Basic)
2. Blogger yang menggunakan platform Blogspot sahaja.
3. Ini WAJIB. Pastikan anda sudah ada blog.
4. Bawa laptop.
5. Bawa broadband/internet sendiri untuk back up. (jika ada)

Sebarang pertanyaan, sila hubungi/WhatsApp;

Mashitah Mamat 019-3121609

Skin Analysis



Event Shaklee BLNC baru ni, ada pameran YOUTH skin care. At the same time, ada juga buat skin analysis untuk cek apa masalah kulit kita. Tak kena bayar pun. Limit untuk 70 orang terawal. Pat pat siku lipat, siapa cepat dia dapat.

So, we olls buat skin analysis ni dan dapatkan consultation daripada pakar nutrisi.

Korang pernah buat tak skin analysis?

Photoshoot Untuk Projek #DoozyBeauty


Ada sesetengah wanita, awal remaja dah sedar tentang menjaga penampilan samada dari segi kecantikan kulit atau pun pemakaian.

Untung lah kan sebab muda-muda lagi dah ada kesedaran macam tu. 

Macam saya pulak, bila dah masuk umur 30-an ni lah baru teringin dan terasa nak jaga kecantikan kulit. Masa ni mula dah nampak wrinkles, kulit kering, allergic dan warna kulit pun dah tak sekata.

So, untuk tahun ni, saya mula melibatkan diri dengan projek terbaru iaitu projek #DoozyBeauty. Kalau korang nak join saya, jom lah. Nanti kita boleh berkongsi petua & tips kecantikan sesama. 

Untuk permulaan projek ni, team kami bermula dengan sesi photoshoot. Perasan tak warna tema projek kitorang?

Yes, ULTRA VIOLET.

Warna yang dipilih oleh Pantone Color Institute. Jadi 7 Disember 2017, pakar daripada Pantone dah pilih color ‘Ultra Violet’ ni jadi warna tema 2018.

Kalau tahun 2017 warna Greenery, Color of the Year untuk tahun 2018 ‘Ultra Violet’. Kata Pantone warna 2018 ni warna yang Dramatik, Provokatif dan Bijaksana.




Picture: Pantone Color Institute

Tema baju raya tahun ni, boleh lah pilih warna Ultra Violet. Tapi bila saya cadangkan pada tuan husband, dia cakap kan dah pernah pakai waran ungu sebelum ni. Kita cari color lain pulak. LOL

Taat dan patuh kan, so kita follow jer lah tuan husband punya idea.

Aidilfitri tahun ni, apa warna tema korang? (^__^)


Blog Baru Untuk YOUTH® Skin Care



FULL VIEW blog YOUTH SKIN CARE

Selain ambik tempahan blog, saya juga adalah Pengedar Shaklee yang SAH kat Malaysia ni sejak tahun 2012 lagi.
Oleh sebab Shaklee Malaysia bakal melancarkan produk skin care baru menggantikan skin care sedia ada sebelum ni iaitu NUTRIWHITE dan ENFUSELLE, maka terlahirlah blog khas untuk skin care yang best nih bagi memudahkan customers saya dapatkan info lanjut dengan mudah, senang dan tak serabut. 

YOUTH Skin Care ni adalah produk terbaru yang akan dilancarkan pada 3 Februari 2018 akan datang.

Bagi korang yang tengah mencari-cari skin care yang SELAMAT, NATURAL, ADA UJIAN KLINIKAL, jemput lah singgah beramai-ramai kat blog ni. Yang paling penting, skin care YOUTH ni sangat lah selamat digunakan oleh ibu hamil macam saya, ibu menyusu atau ibu yang tengah berpantang bersalin. 



Semoga korang enjoy kat blog baru saya ni.
Jemput cuci mata. (^__^)


[TEMPAHAN BLOG] : Tempahan Blog Daripada Pn Suriati Abdullahyi, Agen SILERA



FULL VIEW boleh tengok kat sini > BLOG SURIATI ABDULLAHYI

Assalamualaikum & Hi!

Last week, dapat siapkan blog Puan Suriati Abdullahyi, yang merupakan agen SILERA. SILERA ni syarikat bumiputera yang menjual Chia Seed, Al-Manna Arabic Gum dan krim untuk kesihatan bayi.

Semoga bisnes Pn Suriati Abdullahyi makin sukses dengan adanya blog ini. Harap-harap Puan Suriati puas hati lah dengan hasil kerja saya kali ni.


Bagi korang yang nak blog simple dan ringkas tapi smart macam ni, boleh lah hubungi saya untuk buat tempahan. 

WhatsApp je ke +6019-3121609

Ibu Hamil 5 Bulan Ke Atas, Boleh Balik Kerja Awal 1 Jam



Selain di beri extra Cuti Bersalin 60 Hari, ibu hamil juga diberi kemudahan balik kerja awal sejam dari waktu bekerja biasa. Kemudahan ini untuk kakitangan awam dan berkuatkuasa pada 1 Januari 2018 dan layak untuk ibu hamil 5 bulan ke atas atau sesudah masuk 22 minggu usia kandungan.

Timing cantik. Masuk je bulan Januari 2018, aku dah masuk 6 bulan pregnan. So, terus la dapat balik awal sejam. Rezeki.
Terima kasih kat bos aku sebab bagi kelulusan balik awal ni. Tak semua bos nak bagi kelepasan macam ni tau. dalam pekeliling pun dah tulis, tertakluk kepada kelulusan ketua jabatan.
Syukur Ya Allah.

Korang boleh rujuk pekeliling berkenaan kat PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 11 TAHUN 2017 PELAKSANAAN KEBENARAN PULANG AWAL SATU JAM KEPADA PEGAWAI WANITA MENGANDUNG

Waktu balik awal sejam ni jugak diberi kepada suami yang bekerja berdekatan dengan isteri, yang mana datang dan balik kerja sama-sama. Maksudnya , "Suami dan isteri bekerja dalam satu bangunan atau satu kompleks atau kawasan; yang mana suami dan isteri tersebut menaiki kenderaan yang sama sepenuh/ sebahagiannya untuk pulang dari tempat kerja"

Antara isi penting dalam pekeliling adalah seperti berikut;

  • kemudahan ini diperuntukkan kepada semua pegawai Perkhidmatan Awam lantikan tetap dan kontrak (contract of service); 
  • kemudahan ini akan tamat sehari selepas tarikh akhir yang diluluskan atau pada tarikh mulanya Cuti Bersalin, mengikut mana yang terdahulu;
  • penggunaan kemudahan ini adalah berdasarkan permohonan pegawai dan kelulusan Ketua Jabatan. 
  • Borang permohonan diisi sekali sahaja bagi setiap kehamilan. 
  • Borang perlu dikemukakan seminggu sebelum kemudahan ini hendak digunakan bagi melicinkan urusan pentadbiran pejabat. 
  • pegawai yang memilih untuk menggunakan kemudahan ini tidak dibenarkan menuntut bayaran lebih masa bagi tujuan menyelesaikan tugasan hakiki yang tertunggak kerana pulang lebih awal.
  • Borang ini diisi sekali sahaja bagi setiap kehamilan.
  • Pekeliling Perkhidmatan ini berkuat kuasa mulai 1 Januari 2018. 
Syarat-syarat untuk suami pulak;
  • pegawai lelaki berkenaan pulang bersama-sama isterinya yang merupakan pegawai Perkhidmatan Awam yang mengandung lima bulan dan ke atas
  • isteri pegawai telah diberi kelulusan oleh Ketua Jabatan untuk menggunakan kemudahan ini dan pegawai hendaklah melengkapkan borang permohonan
Dokumen yang diperlukan semasa buat permohonan ni;

  • isi borang yang dah disediakan, boleh ambik kat SINI 
  • print 2 set borang, 1 set untuk isteri dan 1 set untuk suami
  • salinan muka depan Buku Pink (Buku Rekod Kehamilan) yang ada dinyatakan jangkaan tarikh bersalin.
  • untuk suami, isi borang yang sama dan sertakan salinan borang permohonan isteri yang sudah mendapat kelulusan Ketua Jabatan
Untuk ibu-ibu hamil yang seangkatan dengan aku, aku doakan semoga dipermudahkan urusan kita semua. 

p/s : Happy nya dapat balik awal. yeehaaa !

Cuti Bersalin Kakitangan Awam Bertambah Lagi 60 Hari Bermula 1 Januari 2018


Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia Allah je tahu. 
Tahun 2018 nih Allah bagi rezeki melimpah ruah betul kat aku.
Elok jer timing aku pregnant anak ke-3, kerajaan bagi keistimewaan balik awal sejam kat preggy mom. Usia kandungan masuk 5 bulan, dah boleh apply. Tapi ada kawan aku cakap, tak semua jabatan boleh dapat. Apa pun bergantung kepada Ketua Jabatan samada nak luluskan atau tidak dan juga bergantung kepada kepentingan jawatan seseorang tu. Kalau jawatan penting kat jabatan, mungkin payah la nak dapat. 
Macam cikgu, dengar katanya tak dapat balik awal sejam. Balik macam biasa jugak.
Betul jugak kan. Kalau cikgu balik awal sejam, camna pulak dengan anak murid?

Bulan Januari 2018, aku dah boleh balik awal sejam sampai lah last day aku kerja sebelum start cuti bersalin nanti. 

Ada lagi berita baik, bila kerajaan tambah lagi 60 hari cuti bersalin bergaji penuh.
Sebelum ni 300 hari, sekarang dah jadi 360 hari bergaji penuh. Sujud syukur.

Korang yang baru kahwin tu, boleh lah siap-siap plan nak berapa orang anak. 

360 hari cuti bersalin bergaji penuh.

- kalau korang plan nak anak ramai, ambil 60 hari cuti bersalin untuk setiap kelahiran anak. So, boleh la beranak sampai 6 orang.

- kalau korang plan nak rest lama masa berpantang, ambil 90 hari setiap kelahiran anak, so korang boleh beranak seramai 4 orang anak.

- tapi berapa lama kita nak cuti bersalin tu, terpulang pada kita jugak. let say anak pertama, nak 90 hari. Anak ke-2, ambil 60 hari jer. Boleh jugak. pandai-pandailah korang tekan kalkulator ye.

Tapi aku tak pernah plan pun nak berapa orang anak bagi ngam-ngam dengan cuti bersalin. Yang aku tahu, aku nak gunakan sepenuhnya cuti bersalin yang kerajaan dah bagi. Berpantang anak sulung dan anak ke-2 pun aku ambil 90 hari cuti bersalin setiap anak. Total 180 hari, dan aku ada lagi balance 120 hari. Untuk anak ke-3 ni pun aku dah plan nak ambil 90 hari cuti bersalin. Jadi, bila ditolak tambah, aku ada lagi balance 30 hari cuti bersalin. Kalau lah tetiba ada lagi rezeki dapat anak ke-4, aku kena lah ambik cuti bersalin tanpa gaji untuk cover balik cuti bersalin aku yang hanya tinggal 30 hari tadi tu. 

30 hari bergaji
60 hari tak bergaji

tetiba, kerajaan umum tambah lagi 60 hari cuti bersalin. ko ghase??? hahahaha
happy kot. At least kalau bertambah lagi sorang anak, aku boleh gunakan semua cuti tu, 60 hari + 30 hari baki sebelum ni. 

Allahuakbar. Rezeki la jugak ni kan. Rezeki Allah tu kan dalam macam-macam bentuk. Pemurah betul Allah swt. Terima kasih ya Allah. 


Antara isi penting pekeliling ini ialah;

  • Bagi menjaga kebajikan penjawat awam wanita, Kerajaan telah bersetuju untuk menambah tempoh cuti bersalin bergaji penuh daripada 300 hari kepada 360 hari sepanjang tempoh perkhidmatan.
  • kadar kelayakan Cuti Bersalin bergaji penuh ialah sebanyak 360 hari sepanjang tempoh perkhidmatan seseorang pegawai; 
  • tempoh maksimum Cuti Bersalin bagi setiap kelahiran adalah 90 hari. Walau bagaimanapun, pegawai diberi fleksibiliti untuk menentukan sendiri tempoh Cuti Bersalin antara 60 hari hingga 90 hari1 bagi setiap kelahiran; dan 
  • Cuti Bersalin bermula pada tarikh pegawai bersalin. Walau bagaimanapun, pegawai boleh memilih untuk menggunakan Cuti Bersalin lebih awal dari tarikh bersalin iaitu pada bila-bila masa dalam tempoh 14 hari dari tarikh dijangka bersalin.
  • Tempoh Cuti Bersalin adalah termasuk hari rehat mingguan, hari kelepasan mingguan, hari kelepasan am dan cuti penggal. Namun begitu, pengiraan Cuti Rehat dalam tempoh Cuti Bersalin adalah tidak termasuk hari rehat mingguan, hari kelepasan mingguan dan hari kelepasan am. 
  • Bagi pegawai yang telah melahirkan anak selepas 22 minggu mengandung, sama ada bayi itu hidup atau pun meninggal dunia adalah layak untuk diberi Cuti Bersalin memandangkan tubuh badan pegawai telah mengalami perubahan fizikal yang memerlukan Cuti Bersalin bagi tujuan pemulihan. 
  • Pekeliling Perkhidmatan ini berkuat kuasa mulai 1 Januari 2018. 

[TEMPAHAN BLOG] : Tempahan Blog Daripada Puan Eza, Pengedar SHAKLEE



FULL VIEW boleh tengok kat sini > PERMATA HATI


Assalamualaikum & Hi!

Hari ni siap lagi satu blog, tempahan daripada Puan Eza, Pengedar SHAKLEE. Blog Puan Eza berkisar tentang breastfeeding, parenting, lifestyle dan kesihatan.

Semoga Puan Eza puas hati dengan hasil kerja saya. Oh ye, template ni pilihan Puan Eza sendiri yang saya belikan kat website Etsy.com dan saya cuma install dan buat arrangement mengikut kehendak Puan Eza.

Bagi korang yang nak blog simple dan ringkas tapi smart macam ni, boleh lah hubungi saya untuk buat tempahan. WhatsApp je ke +6019-3121609

p/s : Ada 6 blog lagi dalam waiting list.

[TEMPAHAN BLOG] : Tempahan Blog Reseller Bantal Hotel DAS ABDUL GLOBAL


FULL VIEW boleh tengok kat sini > BANTAL HOTEL CORNER

Assalamualaikum & Hi!

Hari ni siap satu lagi blog bisnes daripada kawan saya, Seeha > reseller Bantal Hotel DAS ABDUL GLOBAL.

Seperti biasa, saya hanya edit dan buat susunatur semula blog ni. Template pula beli daripada Etsy. Blog untuk bisnes saya syorkan gunakan template yang simple dan kalau boleh 2-3 warna sahaja sebagai tema blog. 

Ermm, actually personal blog pun saya syorkan gunakan template yang simple, smart dan dan nampak lebih matang. (^__^) 


[TEMPAHAN BLOG] : Tempahan Blog Daripada Kak Elly Untuk Bisnes Cuckoo


FULL VIEW BLOG boleh tengok sini > Mommy Cuckoo

Assalamualaikum & Hi!

Entry kali ni saya nak share blog kawan saya, Kak Elly. Dia mintak buatkan blog untuk bisnes Cuckoo.

Template blog Kak Elly ni, bukan saya yang design. Ini adalah template yang beli dari Etsy. Harga murah dan design yang simple & smart, sesuai untuk bisnes Cuckoo.

Tugas saya hanya untuk edit dan buat susun atur blog supaya nampak lebih kemas.

Terima kasih Kak Elly sebab percayakan saya walaupun saya nih bukan lah otai designer blog.
Setakat design yang simple camni, InshaAllah saya boleh buatkan.


Jemputan ke Shaklee Business Leader National Conference 2018


One word
Alhamdulillah.
antara salah satu kemuncak kejayaan dalam bisnes Shaklee yang dah lebih kurang 6 tahun saya buat.
always fall in love dengan bisnes yang satu nih.


semalam terima emel jemputan daripada Shaklee Malaysia untuk join salah satu event terbesar tahunan Shaklee ~ Shaklee Business Leader Conference 2018
Ini adalah tahun yang kedua Shaklee buat BLNC ni. Tahun 2017, adalah tahun pertama pelaksanaan BLNC.
Meriah dengan kehadiran Mr Roger Barnet, Chairman and Chief Executive Officer of Shaklee Corporation.


BLNC ni adalah event khas hanya untuk Shaklee Business Leader yang sukses sahaja. Sebab tu, event ni sangat eksklusif.

BLNC ini akan berlangsung pada 3 Februari 2018 di Sunway Pyramid Convention Centre. Korang nak join team saya untuk BLNC 2019? Jom join my Shaklee team, #SAPPHIRE.

Buat bisnes online dari rumah, guna smartphone pun boleh berjaya. Janji ada keinginan untuk berjaya dan rajin.