Penawar HFMD - Hand, Foot and Mouth Desease ~ Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut


Apa perasaan uollss tengok gambar gugurl kat bawah ni??
Bagaimana kalo anak uolss yang jadi camni?? Alhamdulillah, ibu Wafa ikhtiar dengan suplemen Shaklee iaitu  Meal Shakes dan ESP..

Salam..nak share pasal Mealshakes dan Esp..
Kulit Wafa lepas HFMD,banyak yang menggelupas dan salin baru,alhamdulillah sepanjang HFMD saya bagi MEALSHAKES dan ESP shja,doc ada bg multivitamin dan ubat gatal untuk diminum jgk,tapi saya tak bg pon kat wafa,hihi..
sbb MEALSHAKES dah sedia terkandung multivitamin dan mineral yang diperlukan wafa..lagipon kandungan protein dalam MEALSHAKES dan ESP bantu cepatkan proses pemulihan kulit wafa,alhamdulillah..seelsema wafa pon cepat sembuh sekarang..sesudu sehari MEALSHAKES dan sedikit ESP bantu sihatkan wafa setiap hari..#sangat in love dgn Shaklee.


klik image untuk lebih jelas



Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat

Bakar Lemak Kaw Kaw ~ 14kg Hilang


Tak susah nak kurus jika disertai dengan nekad, azam yang kuat, semangat, disiplin dan usaha...selebihnya, doa & tawakal kepada Allah s.w.t

Ikuti kisah ibu anak 2.....


Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
  • Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa.. 
  • Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
  • Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
  • Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
  • Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
  • Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
  • Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
  • Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
  • Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
  • Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
Memang lambat untuk saya dapatkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...credit

Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat

Hamil Lagi Selepas 6 Tahun

"Assalamulaikum.... kat sini saya nak share ttg costumer saya yang teringin nak anak lagi selepas kelahiran anak sulongnye 6 tahun lalu. Tapi masih takde rezeki. Dia ade terbaca ttg GLA shaklee n nak try. Selepas consume tak sampai sebotol pun GLA ni, dengan izin Allah dia pregnent. Dia betul2 tak sangka sbb dah tunggu lama sgt kan."

klik image utk besarkan dan nampak lebih clear ;-)

nak tahu info produk yang beliau consume, klik GLA Complex

Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat

Punca Sumbing

Akhir-akhir ini jarang kita dengar atau lihat kanak-kanak yang ada bibir atau lelangit sumbing. Sebenarnya masih ada bayi dilahirkan dengan masalah ini, tetapi biasanya mereka menjalani pembedahan pembetulan untuk membentuk bibir atau lelangit yang sempurna.

Sumbing berlaku pada bibir atas yang menyebabkan bibir ini ‘terbelah’. Bibir normal terbentuk apabila dua cebis tisu yang ‘tumbuh’ dari bahagian tepi muka bercantum dengan cebisan tisu di bahagian tengah yang ‘tumbuh’ ke bawah dari hujung hidung. Proses gabungan ini berlaku pada empat hingga enam minggu kehamilan.

Jika gabungan ini tidak lengkap, bayi akan lahir dengan bibir sumbing. Ada dua jenis sumbing iaitu:
  • Sumbing lengkap, iaitu apabila belahan ini berpanjangan hingga ke hidung
  • Sumbing tidak lengkap, iaitu hanya pada bibir dan tidak membabitkan hidung.
Bayi juga boleh mengalami sumbing lelangit iaitu belahan atau rekahan pada lelangit atas. Dalam lapan minggu pertama kehamilan, biasanya tulang dan tisu tumbuh ke dalam dari tepi rahang, kemudian bercantum di tengah dan membentuk lelangit. Lelangit atas juga secara tidak langsung menjadi lantai bagi hidung.

Sumbing lelangit berlaku apabila berlaku apabila kedua-dua belah tisu tidak bercantum dengan sempurna, menyebabkan pembentukan rekahan di antara mulut dan hidung.

Apa menyebabkan bibir dan lelangit sumbing?
Sehingga kini tiada siapa tahu sebabnya. Kadangkala masalah ini berlaku dalam keluarga yang tiada sejarah sumbing. Namun, perkara ini berlaku membabitkan seorang atau beberapa ahli kelurga dan keadaan ini dipanggil sumbing kelurga. Sumbing bibir dan lelangit boleh berlaku sendiri atau dalam sesetengah kes berkaitan dengan masalah lain.

Rawatan

Rawatan biasanya diberi kepada bayi atau kanak-kanak ketika mereka kecil. Jumlah rawatan bergantung kepada keadaan setiap kanak-kanak ketika dilahirkan.

Bagi sumbing bibir yang kecil, hanya satu prosedur pembedahan diperlukan dalam beberapa bulan pertama selepas bayi dilahirkan.

Jika sumbing itu besar (membabitkan bibir dan lelangit), kanak-kanak itu biasanya memerlukan beberapa siri pembedahan dan rawatan berpanjangan daripada sekumpulan pakar perubatan yang membabitkan pakar bunyi (audiologi); gigi; pakar bedah telinga, hidung dan tekak; pakar bedah mulut dan rahang; pakar bedah plastik, pakar kanak-kanak serta patologi pertuturan.

Kanak-kanak sumbing lelangit akan berjumpa kumpulan pakar disebut di atas dari lahir hinggalah proses perkembangan muka mereka berakhir – biasanya pada lewat usia remaja.

Perkembangan teknologi pembedahan membolehkan kanak-kanak yang ada masalah sumbing bibir dan lelangit menerima rawatan lebih baik, terutama dalam tempoh 10 hingga 20 tahun kebelakangan ini.

Menyusukan anak

Untuk menyusu, bayi perlu meletakkan bibir dan lidah di keliling putting susu ibu atau botol. Ini membolehkan mereka menekap dan menghisap susu dengan baik. Apabila dilahirkan dengan masalah sumbing bibir dan lelangit, proses menghisap susu menjadi sukar.

Walaupun bayi yang sumbing bibir dan lelangit kelihatan boleh menyusu seperti kanak-kanak normal, kebanyakkan tidak dapat menghisap puting.

Malah dalam sesetengah keadaan, proses penyusuan mengambil masa panjang (lebih 40 minit) dan meletihkan, tetapi bayi tetap tidak mendapat susu secukupnya untuk membesar dan berkembang dengan baik.

Namun, usah bimbang, beberapa cara boleh dilakukan untuk membantu bayi anda menyusu. Sesetengah bayi mengalami sumbing kecil pada hujung lelangit di dalam mulut (lelangit lembut). Bayi begini boleh menghisap puting sebaik bayi normal dan penyusuan biasanya selesai dalam tempoh 20 hingga 30 minit.

Bayi yang mengalami kedua-dua masalah (sumbing bibir dan lelangit) juga tidak boleh menghisap puting (sama seperti bayi sumbing lelangit). Malah, mereka sukar menekap mulut dan lidah di keliling putting. Tekapan ini membantu bayi menolak susu ibu keluar atau botol susu. Bayi dalam kumpulan ini perlu bantuan menyusu.

Antara kesukaran yang dialami ialah:
  • Susu keluar dari hidung ketika disusukan (regurgitasi hidung), terutama jika aliran susu dari puting cepat dan banyak
  • Masuk angin dan perlu kerap disendawakan
  • Batuk dan susu yang diberi terluah balik
  • Proses penyusuan menjadi perlahan
  • Sukar mencapai berat badan sesuai dengan umur

Membantu bayi menyusu

Penyusuan badan

Walaupun bayi sukar menyusu sendiri, anda boleh dakap bayi untuk membentuk ikatan antara ibu dna anak. Kadangkala mereka boleh membuatkan susu keluar dengan menekap rahang pada payudara ibu.

Penyusuan botol
Jika bayi boleh menyusu menggunakan botol susu biasa, tidak perlu membeli peralatan khas lain. Banyak puting susu khas boleh dibeli bagi membantu bayi yang tidak mampu menghisap puting dengan baik. Ada puting boleh dipicit ketika bayi menghisapnya. Puting khas ini biasanya ada satu ‘injap’ yang memastikan ia sentiasa penuh. Ia sangat berguna bagi bayi yang boleh menekan mulut ke putting tetapi tidak dapat menghisapnya. Puting ini juga biasanya ada belahan berpangkah (silang) dan bukan lubang seperti puting biasa. Ia untuk mengelak susu menitik ke dalam mulut bayi.

Setiap bayi adalah unik dan berbeza. Jadi ibu perlu melakukan pendekatan berbeza walaupun anak mengalami masalah sama dengan anak orang lain. Bagaimanapun, panduan umum di bawah mungkin boleh membantu.
Susukan bayi dalam persekitaran sunyi dan selesa. Dudukkan mereka di bangku selesa
Pastikan bayi duduk dalam keadaan tegak ketika menyusu. Ini boleh mengelak susu terkeluar dari hidung. Rapatkan kedudukan bayi dengan anda supaya anda boleh memberi sokongan kepada badan bayi ketika menyusu.
  • Susukan bayi dengan botol yang boleh dipicit dan puting ada belahan berpangkah. Atau gunakan alat penyusuan khas lain. Elak meletakkan puting pada bahagian sumbing.
  • Sebaik bayi mula menghisap, picit botol untuk menolak susu memasuki mulutnya. Satu picitan biasanya cukup untuk tiga atau empat hisapan, tetapi anda perlu membuat eksperimen terhadap bayi. Sesetengah ibu membuat latihan memicit botol susu dengan memasukkan air kosong bagi mengetahui kadar pengeluaran susu dengan tahap picitan berbeza.
  • Lihat bagaimana reaksi anak apabila botol susu dipicit atau dihentikan picitan agak lama. Jika ia kelihatan tidak selesa atau tidak boleh menerima susu yang penuh dalam mulut.
  • Berhenti rehat untuk sendawakan anak. Anak yang sumbing bibir dan lelangit kerap masuk angin.
  • Pastikan proses penyusuan selama 20 hingga 30 minit saja. Jika terlalu lama, bayi akan penat.
  • Bayi anda boleh kehilangan sehingga 10 peratus berat badan ketika lahir, tetapi berat ini bertambah semula dalam masa dua hingga tiga minggu. Jika bayi menggunakan lima hingga enam lampin sehari dan buang air secara teratur, bermakna dia menerima cukup susu.
  • Jika bayi anda kerap tercekik atau tersedak ketika disusukan, bermakna mereka memerlukan bantuan.
Perunding Paediatrik Pusat Perubatan Kelana Jaya
Dr Syed Nazir Syed Kadir

Bagaimana cara untuk tambahkan susu badan dengan Shaklee???? klik SINI


Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat

1001 Manfaat Lemon

Buah sitrus lemon bukan sahaja boleh digunakan untuk tujuan masakan malah mempunyai 1001 manfaat boleh didapati untuk menjaga kecantikan muka dan tubuh badan. 

Antara khasiat lemon ialah: 

Rawatan kulit berjerawat

Lemon mampu merawat jerawat kerana kandungan asid sitrik dan alkalinya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan timbulnya jerawat. Anda boleh sapukan jus lemon sebenar pada kulit berjerawat dan biarkan ia semalaman. Untuk membuat masker, anda juga boleh mencampurkan jus lemon dengan madu sebelum dilumurkan pada kulit muka. Hasilnya, wajah akan kelihatan lebih berseri. 

Tangan & kuku yang cantik 

Untuk kuku yang lebih bersinar, rendam jari di dalam jus lemon selama 10 minit sebelum memberus kuku dan rendamkan semula di dalam air suam yang bercampur sedikit cuka. Kemudian, bilaskan jari anda dengan air suam. Jangan lupa lakukannya seminggu sekali untuk hasil yang memuaskan! 

Hilangkan hitam bawah ketiak dan siku

Lemon selalunya digunakan untuk krim pemutihan wajah. Jadi memang terbukti lemon mampu memulihkan masalah ketiak dan siku yang gelap. Caranya, potong lemon dan gosokkan pada kawasan yang terlibat. Praktikkannya secara konsisten agar anda dapat melihat sendiri perubahannya. 

Kurangkan berat badan

Jus lemon bertindak membantu penghadaman dan merangsang hati untuk menyingkir kotoran dalam badan. Sekiranya anda mahu mengurangkan berat badan, amalkan minum segelas jus lemon suam yang dicampur madu setiap hari. 

Atasi rambut nipis dan berkelemumur

Urutkan lemon ke atas kepala untuk melancarkan peredaran darah boleh merangsang pertumbuhan rambut. Malah, jik anda membiarkan jus lemon di atas kulit kepala selama 10 minit selepas mencucui rambut boleh mengurangkan kelemumur dan rambut akan lebih bersinar.


Dress Muslimah Elegan & Sofistikated

betul ker istilah sofistikated ni..hahahahaha..belasahhh laahh, janji nampak havoc jer tajuk entry haku.....ekkekekeke

Semalam ada pegi Jalan Tengku Abdul Rahman (TAR), memang nak cari baju raya untuk famili.....baju melayu, senang jer nak cari, sebab pi mai, pi mai, design sama, kaler lebih kurang, 10 tahun dulu pon, design cam tu la jugak..ehehhehehe....
tapi ladies outfit, berubah-ubah, macam-macam design......
jenuhh jugak la menepek setiap kedai, memang susah nak cari design yang elegen & sofistikated....
( kelasss bahasa ko nyahh....)

tapi murah....
haaaaaa, jangan nak cakap aku sembarangan...
nak design lawa, high quality, tapi nak murah...hahahah
sebab memang ada, online shop sahaja...saya pernah beli 
sehelai dress dari Rana Aswad ~ Rana Signorina
memang sangat puas hati 
material, design & cutting memang memenuhi citarasa saya....
saya pilih BLACK....
hanya RM 159.00 ...
murah kannnn....so, memang mampu milik....







kat Jalan TAR plak, yang ada pun design lebih kurang sama cam tahun lepas...apa yang aku nampak cam berbeza sikit, ada "peplum" ..ok, memang cantik dipakai..tapi aku tak suka plak design baju nya yang singkat, menampatkan montot....ehhehehehe....

jubah & abaya, sama jer..
& satu lagi, kurung moden , penuh manik dan pearl...
harga pun cecah RM 220 sepasang
tapi dia punya design memang cantik la kan...
pearl & manik penuh kat tangan dan baju...

design ni dah biasa, so tahun ni nak ada perubahan sikit...
paling best pon, dress laaaa kann..

tema raya tahun ni, aku dah decide dengan husband, nak kaler purple...
so, dapat la beli sehelai dress dari KZNABIHAH

cantik tak?? heheheheheh...
okes, yang buat aku tertarik nak beli ni, sebab boleh request , khas utk breastfeeding mom
cuma tambah RM 10 jer...
so, total sepasang termasuk postage, hanya RM 156
murah tak ??? 
murah kan..kan..kan.....

eyhhh, takkan raya pertama jer ada baju baru, raya ke-2 pun, nk gak baju baru...ehehhehe
so, aku pilih dress kaler merah...dari MUSLIMAH ATTIRE



pssssttttt : sebenarnya baru je PM order...lom confirm lagi....adeiiiii
hope dapat la design ni yang memang cun melecun...
meriah iolsssss raya tahun ni...ahakzzzzz...

okes, kenapa aku suka dress ni???
sebab utama ( copy paste dari FB Muslimah Attire )

Description: 

**Bahagian lengan stretchable cuff, kemas dan mudah di tarik keatas ketika berwuduk
**Bahagian dada (open front) di kemasi dengan butang untuk kemudahan ibu menyusu


okesss, aku tahu ada gak yang fobia kan nak shopping online sebab pernah "terkena"..
aku pernah jugak...lain yang kita expect, tapi lain plak yang tiba kat tangan
so, sebagai pembeli online, kita harus berani tanggung risiko...

opssss, tapi aku punya produk dijamin original dan berkualiti, mai terus dari stokis yea..takder tiruan punya...
dijamin anda akan berpuas hati dengan urusan jual beli dengan saya...
(iklan jap...kahkahkahkaahkhak)

apa pun, anda harus pandai dan selidik dulu setiap online shop yang anda berminat untuk buat urusan jual beli....tengok feedback daripada customer dorang.....

In Sha Allah, jika pandai menilai, hasilnya pasti manis....tidak perlu mendengar rungutan pihak ketiga...
lain orang, lain citarasa....

wallahualam....

# selamat ber copink raya #

see u next entry..

Kulit Cantik Dengan Suplemen SHAKLEE ~ sharing daripada pengguna ~

Sharing #1 : "sy ambil ESP, Vit E, B complex, Vit C, alfalfa, GLA Complex & sblm ni ada tmbhan zinc shaklee..byk tp tak membebankn jika mahu sihat & cantik"



Salam semua, nak bg testimoni sendiri lps gunakan produk shaklee..masalah sy sblm ni, muka berjerawat, parut hitam dan kulit kusam..mcm2 produk muka dh try tp masalah makin serius & akhirnya, adik sy sarankn makan supplement utk merawat masalah dari dalam badan..mgkin sbb bdn byk toksin, muka pun berjerawat..Lama sy review psl produk yang bersesuaian termasuk shaklee ni, baca kelebihan produk, testimoni, cara makan, tempoh yg boleh memberi kn kesan & kesan smpingan jika sy stop makan..tp alhamdullillah, dah hmpir 8 bulan sy dgn shaklee..mmg nmpk kesan yg positif & seterusnya sy sendiri jd pengedar & mencadangkn pada kwn2..siapa2 yang berminat, boleh la PM FB sy..
sy ambil ESP, Vit E, B complex, Vit C, alfalfa, GLA Complex & sblm ni ada tmbhan zinc shaklee..byk tp tak membebankn jika mahu sihat & cantik 
sy ambil ESP, Vit E, B complex, Vit C, alfalfa, GLA Complex & sblm ni ada tmbhan zinc shaklee..byk tp tak membebankn jika mahu sihat & cantik

Vitamin yang diambil : ESP, Vit E, B-Complex, Vit C, Alfalfa, GLA Complex & Zinc Complex

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sharing #2 : "berkat usaha, tawakal, doa... Saya dapt semula kulit saya seperti usia lewat belasan tahun... Memang bersyukur sangat-sangat"




Apa yang beliau ambik??? Vitamin Shaklee untuk penyusuan bayi + Lecithin + Omega Guard...
bonus, kulit jugak cantik....
itu keistimewaan Shaklee, multipurpose vitamin sebab setiap vitamin adalah untuk memastikan kesihatan optimum luar dan dalam.....

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sharing #3 : "baru 2 minggu guna produk Shaklee, hasilnya jerawat kecut, parut mula pudar, body dah susut"




Vitamin yang diambil : ESP, Vit E, Chewable Vit C, Alfalfa

Sharing #4 : "Kesan jahitan after xcident makin samar2 dengan penggunaan ESP+ Vitamin E yang konsisten"


Assalamualaikum...Hye guyz just nak share testimoni diri sendiri 
Kesan jahitan after xcident makin samar2 dengan penggunaan ESP+ Vitamin E yang konsisten. Boleh jugak sapu Vita E tuh kat parut & jerawat kalau ada. So far sangat berpuas hati. Produk sapu2 parut yang lain mmg x jalan. Makin berjerawat kat area parut tuh lagi ada. So Shaklee jugak D BEST cos dia pelihara dari dalam and gantikan sel-sel yang dah rosak. Cuma kena bersabar, kesan kat setiap orang x semestinya sama. Start Consume Jan13 till Now. Harap2 lepas ni dah ilang terus parut tuh. Malu la kat muka. Ehe!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Setiap orang adalah berbeza..maka, penggunaan dan pengambilan suplemen adalahbergantung kepada masalah anda....saya nasihatkan, dapat consultation terlebih dahulu sebelum buat keputusan untuk membeli suplemen yea....boleh hubungi saya, free consultation sahaja...

cara pengambilan akan disediakan khas untuk customer saya....

luv u olss...

Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat

Kurangkan Loya, Pedih Ulu Hati, Kesakitan Akibat Gastrik, Kembung Perut & Demam Selsema Dengan Peppermint Ginger Plus

Peppermint Ginger Plus
90 tablets

4 bahan utama dalam Peppermint Ginger Plus;
  • benih anise
  • pokok adas 
  • halia
  • daun pudina

Kombinasi 4 jenis herba dari Barat dan Timur, dihasilkan di bawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknolgi sains yang terkini.
Secara klinikal, ia sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabuk lauk, sendawa, penghadaman, pedih ulu hati dan sebagainya.

Kenapa 4 bahan ini yang digunakan??? jom kita cek apa keistimewaannya;
  • benih anise ;- mempunyai ciri-ciri antibakteria. ia biasa digunakan oleh orang Mesir Purba untuk melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakita sewaktu period (haid), batuk dan kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan
  • pokok adas; boleh menghilangkan kembung perut, melegakan sakit perut, mengurangkan gejala flu dan membantu masalah alergi pada saluran usus.
  • halia ;- herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. halia juga boleh merangsang rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan. Melegakan ketidakselesaan perut dan usus, period, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa pantang). Penyelidikan awal merumuskan bahawa halia adalah berkesan dalam merawat / mencegah masalah kesakitan ketika dalam perjalanan/pengembaraan. juga membantu atasi mabuk laut.
  • daun pudina;-  herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut. ia juga membantu melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Ia juga melegakan kesan-kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kimoterapi. Pudina merangsang mengeluarkan peluh, oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selsema. Rasa sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap fokus



kenali wajah sebenar Peppermint Ginger Plus...kecik jer saiznya...jadi, mudah nak telan.
bagi yang susah nak telan, boleh jugak hisap cam tu jer...

Cadangan Pengambilan

Untuk membantu penghadaman ; ambik la dalam 3 biji selepas makan
Untuk cuci usus atau perut/detox : boleh larutkan 3 biji Peppermint Ginger Plus + 3-5 biji Alfalfa Complex ( better result)
Masalah lain seperti gastrik, loya, batuk ; larutkan 3-5 biji dan bancuh jadikan air teh herba...ermmm, sedappnya....

Untuk legakan tekak, batuk dan sendawa ; hisap 2 biji jer....kalo tak boleh hisap, telan pun ok jerr..


Bertemu Lagi Ramadhan 1434H / 2013


Salam Ramadhan buat semua pembaca blog dan pelanggan saya khasnya dan  buat semua saudara seagama Islam amnya....


Alhamdulillah, bertemu lagi Ramadhan kali ni....
sekejap jer rasa nya masa berlalu.
pejam celik..pejam celik, dah tiba Ramadhan baru
semoga Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik dari sebelumnya.. in sha Allah !!

Kesempatan ini, saya ingin memohon ampun dan maaf jika ada salah silap kata-kata dan perbuatan selama kita berurusniaga..
minta halal termakan terminum....hihihi....

pstttt : kalo saya ada terhutang apa2, inform saya tau...kot saya lupa...hohohooh

Semua orang tahu kan, Ramadhan ni adalah bulan yang paling mulia dalam banyak-banyak bulan Islam..
dan banyak tawaran ganjaran yang Allah bagi untuk kita rebut

makanya, jom lah sama-sama kita berusaha untuk mendapatkan ganjaran dari Allah s.w.t yang tak pernah luak...
kalo ganjaran hadiah berupa wang, ada 2 atau 3 orang pemenang jer...
tapi kalo ganjaran Allah s.w.t, semua orang layak dapat....nak ke tak nak jerrr...
tak gitu??



'cheers'

Ikhlas dari saya, 
MommaOnnee

Appreciation Hitea 0707 @ Palace Of The Golden Horses Kuala Lumpur


Ahad lepas, 07/07/2013 bertempat di Palace of the Golden Horse, Kuala Lumpur berlangsungnya satu majlis yang sangat happening & comellll....hehehee...
kenapa happening?? dihadiri oleh ramai geng2 Jutawan Shaklee dari seluruh pelosok Malaysia, Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Penang, Johor, Melaka, Kedah , Negeri Sembilan...pendek kata, semua negeri ada...hehehhe
dan apa yang comellll nya plak......??? sume datang mengikut tema : pink + hitam + gold ...walllaaahhhh....
dan saya yang memang jarang mengenakan busana kaler pinky pinky ni kan, layan jugakkk laaa.....hahahaha....
Kebetulan plak, memang dah ada skirt pink, beli dengan RNR Collection ari tu (lum pernah pakai sebab tak reti nak mix & match..toinkkkk)
oleh sebab itu, apa yang terlintas, blouse hitam jer, kene la dengan tema kali ni...

jalan-jalan cari kain, dapat la beli fistail dress ..murah jerr....tak mahal pun...RM 45 sehelai...
kain lycra yang digunakan pun selesa dan tak panas serta beralun elok jer pakai....

eyhhh chup, cam lari topik plak....hahahahah..ok balik pada event yang chomelll ni plak....

event ni memang spesel sangat....ada sharing session oleh 8 orang Master Shaklee...
sharing how to grow our bisness...
how to sustain in Shaklee ....
how to be the best distributor & consultation
how to share about the product...

dan yang paling penting,
topik yang tidak akan ketinggalan, 
Doa & Tawakal kepada Allah s.w.t......
ini yang amat dititikberatkan oleh otai-otai dari grup Jutawan....
rezeki hanya dari Allah s.w.t
mohon dan mintak dari Dia....

p/s : thanx & congrats to Presidential Master Shareeza & AJK yang terlibat dalam menjayakan majlis ini...
u r superbbb...

hanya suku dari warga Jutawan Shaklee
ramai lagi kat luar sana, nak hadir, tapi tak berpeluang kerana limited space kat hotel ni...
next time ada macam-macam event lagi...
bestttt sangattt...

bersama Master Zura, cum our mommy in Shaklee, our upline....
hubungan bagaikan adik beradik...sangat akrab walaupun kami hanya kenal melalui Shaklee...
yang lain-lain, adek badek saya a.k.a sideline....
bahagia tak famili kitorang??
 ahakzzzz....
saya?? yang 3 dari kiri..hehehe
okess, saya introduce 1 by 1...
dari kiri, Zura Betty, Hani, saya, Sya, Idailani dan Yani....
(chomellll tak Kak Tun....)

ramai lagi ni, tak tau mana menghilang, tak dapat bergambar reramai...
ada gak yang balik awal...
anak dah mengamuk...kikikikik


bersama-sama My Little Princess...
Onnee

see u next event........coming soon !!!
in shaa Allah 

Lurve,
MommaOnnee

4 Bulan Minum ESP, Turun 20kg


Betul ker ESP boleh kurus???? ni dia testimoni customer ;




"Pas minum ESP selama 4 bln nie lah hasilnyedr 68kg skg dh 48kg..ESP mmg best "....
so, nak try ke tak nak??? U DECIDE......

Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
Facebook : Mashitah Mamat

Apa Kaitan Vitamin E Dengan Budak Eczema????



Apa eyh??? Jom layannzzzz testimoni ini.....




Anak teruna saya ni ada eczema. Tiap malam kompem menggaru. Ngeri sebab most of the time berdarah-darah. Dan hero sorang ni 'rajin' sangat cabut kuping-kuping kulit kering dan akhirnya kulit luka lagi. So setiap hari kulit luka.
Selama ni beri Zahin Nutriferon dan Chewable Vita C 2-3 kali seminggu. Kalau luka, bubuh gel gamat. Kalau kering, sapu Herbal Blend, dan kadang-kadang mandikan dia dengan Basic H2 kalau berair. Alhamdulillah kulit cepat recover tapi cepat kering juga.
Sehinggalah seminggu lepas try letak Vita E kat eczema dia ni. Syukur harini dah nampak licin kulitnya dan tak berkuping. Sebelum ni tak pernah letak sebab takut juga sebab mana lah tahu jadi lebih gatal. Tetapi Alhamdulillah tidak.
Gambar kiri tu sebelum mula sapu Vita E. Nampak kering di pipi dan cuping telinga kan? Belah kanan setelah seminggu sapu Vita E. Walaupun ada merah skit lagi tapi dah licin 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Haaaa, itu dia kelebihan vitamin E..bukan jer untuk orang dewasa, bebudak pon boleh guna, tapi tak la suruh dorang telan,..untuk sapu bahagian luaran sahaja....ekekekek..Kalo korang pun ada masalah yang sama, apakata cuba Vitamin E Shaklee ni......2,3 biji sapu luka, yang lain boleh makan, untuk kecantikan kulit dan kesihatan jugak....

Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
Facebook : Mashitah Mamat

Berjaya Hamil Dengan Suplemen Shaklee


Ikuti pengalaman Puan Nurul Shahida yang disahkan hamil selepas 2 bulan mengamalkan suplemen Shaklee. 


Alhmdllh.....disini sya nk kngsi skit pnglman sya....setelah sthun sya mndrikn rmh tngga sy blm dkrniakn chaya mata....dan dua bln y lps sy cba set ksbrn shaklee berkat doa n sabar sy akhrye smlm sy ada brta gmbra...sy dsahkn hmil 5mnggu......doakn sy dan kdgn slmat ye..
Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com

Facebook : Mashitah Mamat

Pengidap PCOS Berjaya Hamil

"Usaha Tangga Kejayaan"

Kebiasaannya, pengidap PCOS sukar untuk hamil memandangkan pengidap PCOS ini mengalami masalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. jadi sukar untuk mereka menentukan waktu subur. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.

Namun, masalah ini boleh diatasi selagi kita yakin dan percaya, tiada yang mustahil dengan izin Allah. Yang penting jangan mudah putus asa untuk terus mencuba. Dengan produk Shaklee, inshaAllah boleh membantu mencapai keinginan anda untuk menimang cahayamata. Ikuti pengalaman seorang pengguna produk Shaklee yang sudah hamil walaupun disahkan menghidap PCOS. Alhamdulillah...........





Alhamdulillah......Alhamdulillah...Alhamdulillah....Selama ni sy hanyalah pembaca setia SGL, namun hr ni sy nk berkongsi cerita dgn semua kngkawan d'sini...Sy mengandung 4mgggu, walaupun sy disahkan PCOS. Period sy regular, namun berat bdn yg b'tmbah m'gngu thp k'suburan sy. Sy t'pksa m'ngambil clomid + metmorfin ats nsht Pakar O&G. Sy xhbis lgk consume GLA +Alfalfa+Omega...dan utk pngetahuan semua pembaca jg, sy br menjalani operation pd November 2012 yg lalu krn "ectopic pregnancy". Alhamdulillah, t'gerak hati nk cuba Shaklee ni ats nasihat Norliza Ibrahim, sy mula consume Shaklee 1 Jan 2013, smlm sy check UPT +ve. last period sy 25 Disember 2012...Ya Allah syukur.. sgt2. Kpd yg m'ngidap PCOS spt sy, In Sha Allah ada jln nya, Usaha+Doa+Ikhtiar...:) 
_______________________________________________________

Apa yang wanita PCOS ini consume??
GLA Complex + Alfalfa Complex + Omega Guard

Suka saya ingatkan, semuanya adalah keizinan daripada Allah s.w.t. Cepat atau lambat bukan urusan kita. sebagai manusia, kita hanya berikhtiar, doa dan tawakal....