Makanan Sempurna Bayi : Pemakanan Lengkap, Perlindungan Unggul

Susu ibu mengandungi semua nutrien dalam jumlah yang tepat untuk memenuhi keperluan bayi. Anda tidak perlu memberinya makanan lain termasuklah air kosong. Perhatikan bayi anda membesar untuk tempoh enam bulan pertama kehidupannya.
Berubah mengikut keperluan bayi yang membesar

Komposisi nutrien susu ibu bertukar-tukar untuk memenuhi keperluan bayi yang membesar.

Cecair kuning: Kolostrum
Dalam beberapa hari pertama selepas bayi dilahirkan, payudara anda akan menghasilkan kolostrum, sejenis cecair pekat yang berwarna kuning. Kolostrum kaya dengan karbohidrat, protein dan antibodi. Jumlah kolostrum yang dihasilkan mungkin sedikit tetapi ia sangat kaya dengan nutrien dan faktor imun yang akan melindungi bayi daripada jangkitan penyakit.

Susu matang
Susu matang akan dihasilkan tiga atau empat hari selepas bersalin. Jumlahnya banyak dan kelihatan agak cair.

Waktu penyusuan
Komposisi susu ibu turut berubah sewaktu bayi menyusu. Kandungan lemak meningkat pada penghujung
sesuatu masa penyusuan. Susu akhir ini membuat bayi rasa kenyang dan berhenti menghisap. Ini adalah cara bayi belajar mengawal seleranya.

Menggalakkan penghadaman dan penyerapan nutrien dengan lebih baik

Beberapa bahan biologi di dalam susu ibu menyebabkan bayi dapat menyerap nutrien dengan berkesan:
• Enzim penghadam lemak membantu penghadaman dan penyerapan lemak
• Protein pengikat zat besi membantu bayi menyerap kebanyakan zat besi di dalam susu ibu
• Kandungan laktosa yang tinggi meningkatkan penyerapan kalsium, magnesium, fosforus dan mineral yang lain

Melindungi bayi daripada penyakit
Kajian menunjukkan bayi yang disusukan secara eksklusif selama 6 bulan kurang dijangkiti penyakit dalam tempoh 12 bulan pertama usianya. Susu ibu mengandungi nutrien dan bahan-bahan yang melindungi bayi daripada penyakit berjangkit khususnya cirit-birit, selesema, bronkoliotis dan jangkitan telinga tengah. 

Beberapa bahan yang melawan penyakit adalah:

click to enlarge

Makanan untuk perkembangan otak
Susu ibu mengandungi asid lemak perlu seperti asid alfalinolenik (ALA) dan asid linoleik (LA). Kedua-dua asid ini diperlukan untuk menghasilkan asid dokosaheksanoik (DHA) dan asid arakidonik (AA) yang penting untuk pembesaran dan pertumbuhan janin dan bayi, terutamanya untuk pertumbuhan otak dan perangsangan visual yang berkualiti. Perkembangan otak yang sempurna dalam tahun pertama usia bayi akan menyediakan asas kepada keupayaan pembelajarannya pada masa depan.
Mengurangkan kemungkinan mengalami alergi

Kebanyakan simptom alergik yang dikaitkan dengan pengambilan susu formula lazimnya berpunca daripada tindakbalas bertentangan imun bayi terhadap protein susu lembu. Bayi yang menyusu badan kurang mengalami simptom-simptom alergik seperti kolik, muntah, cirit-birit atau najis berdarah, malresapan, ekzema, rinitis alergik dan asma bronkiol.

Pengikat kasih

Bayi perlu mendengar degupan jantung anda, merasai kehangatan tubuh anda dan berada rapat dengan anda.
Kesemua ini adalah sama pentingnya dengan keperluannya terhadap makanan. Tiada aktiviti lain yang dapat memenuhi semua keperluan ini selengkap dan sehebat penyusuan susu ibu.

click to enlarge

topik biasa bualan ibu-ibu : baby u, malam2 bangun mintak susu tak?? 
kalo uolss ditanya sebegitu, apa jawapan uolsss???

percaya tak, dengan amalan minum ESP SOY PROTEIN ISOLATE POWDER, yang tinggi kandungan protein, akan buatkan susu ibu pekat dan si comel akan lena kekenyangan dalam tempoh yang lama....

kenapa??? salah satu khasiat dalam susu ibu adalah PROTEIN....mana nak dapat protein yang banyak?? dari pemakanan si ibu , yang ambik makanan tinggi protein...

ESP adalah alternatif...so, pilih..nak TIDUR LENA BERSAMA BAYI ANDA atau sama-sama bersengkang mata ngan si comel jam 2, 3, 4 pagi.....tengok si ayah, lena dah diulit mimpi.....hahahaha

jom pilih VITAMIN PENYUSUAN IBU untuk kesihatan anda sebagai ISTERI & IBU.....

Tambah Selera Makan Anak


Anak kurang selera makan, mama papa susah hati.....Tambah geram, kalo orang sekeliling tegur, 
wahhhhh kurusnya anak....tak cukup makan ker???
ggggrrrrrr.....
apa perasaan uolss sebagai ibu bapa..
nak marah kat orang tu ker?? memang takk la kann...
mulut manusia, memang tak boleh tutup kan....
apa lagi nak cakap, senyummm je la..dalam hati, Allah jer tahu...
"ingat aku kejam sangat ker tak kasi anak makan...."
hahahahahaha....sedeh weyyy..

mula la teringat camna payah nya nak kasi anak makan...jenuh main kejar-kejar..
habis idea dah nak masak apa bagi dia tertarik nak makan...

meh saya share lagi satu testimoni...


Assalamualaikum. .saya nak share kat sini..anak saya skrng dh umur 3 tahun..masa umur 1 tahun anak saya sangat2 kurus, kecik tambah lagi kulit ikut ayah dia..bile saya pg mane2 majeroti semua akan tanye berapa umur anak sy..dan mesti orang akan ckp kecik xcukup makan...makan hati saya dengar!! Tapi sejak beberapa bln yang lps say try bagi dia meal shake..alahamdulillah..skrng ni saya sgt bepuas hati..selera makan dia bertambah..nasik pon dh makan..buah pon dh makan..coklat semua dia makan..klu dulu susah sgt nak makan..terima kasih meal shake..
so, uollss pilih..nak terus biarkan anak cam tu jer, atau nak cuba Meal Shakes ni...dah ramai ibu bapa yang percaya dengan Meal Shakes...uollss tak nak cuba??
tapi satu saya tekankan, Meal Shakes ni 100% semulajadi..semua bahan adalah dari buah-buahan dan sayur-sayuran..free chemical..so, kesan dia tak akan nampak sekelip mata......

Nak Order??? Boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat

Jerawat Bernanah Kronik Pulih Dengan Vitamin Kesuburan????


Kenapa saya sangat fall in love dengan suplemen Shaklee??? kalo orang offer produk lain pun, saya tetap dengan Shaklee...bukan sebab saya pengedar, tapi disebabkan dengan keberkesanan dan banyak benefit yang kita dapat walaupun hanya consume 1 jenis vitamin...
cam Puan Fieza ni, beliau consume set kesuburan iaitu GLA Complex, B-Complex, Vitalea, Vitamin E, Alfalfa, Vitamin C, ESP bermula Disember 2012
lebih kurang 7 bulan, kulit beliau makin cantik dan bebas jerawat bernanah
nak tahu?? Puan Fieza kini sedang hamil..tahniah dear !!

Apa yang beliau sentiasa lakukan untuk memastikan kulit jerawat bernanah ni semakin pulih??

biasakan buat masker ESP + ALFALFA (hancurkan alfalfa dan gaul dengan ESP)
sapu VITAMIN E pada luka bekas jerawat
ambik suplemen secara konsisten dan banyakkan minum air kosong

** amalan ini boleh diteruskan walaupun sedang hamil, tapi jangan makan tau...
tak bagus utk ibu hamil sebab Vitamin, tinggi antioksidan & alfalfa adalah herba..agak panas...





Sebelum ni fieza asik promote pasal set kesuburan je kan...ni testimoni dari fieza sendiri selepas amalkan shaklee

Sblm ni fieza nk kuar/keje, make-up mmg kena tebal2 sb nk tutop jerawat expecially kt dagu...mmg hormon fieza sblm ni x ok, jerawat selalu turun naik. Mmg malu la tgk muka sendiri. rasa x confident berhadapan dgn org lebih2 dgn suami pun fieza segan.
Selepas hampir 5-6 bulan mencuba Shaklee dgn konsisten suami tegur jerawat dh x naik lg la kt dagu. Muka semakin bersih. Terasa gembira dgn pujian itu 

Alhamdulillah slps hormon semakin baik, fieza pun hamil dgn Set Kesuburan Shaklee disamping kulit semakin bersih terhindar dr jerawat dgn Set Kecantikan Shaklee...

Actually set ni dh jadi mcm 3 in 1...Cantik Subur & Hamil...
Shaklee mmg terbukti bole merawat hormon n kembalikan wajah kite menjadi lebih bersih n terhindar dr virus jerawat. Preggy mom pun bole nmpak lg berseri nt 


Alhamdulillah slps hormon semakin baik, fieza pun hamil dgn Set Kesuburan Shaklee disamping kulit semakin bersih terhindar dr jerawat dgn Set Kecantikan Shaklee...
Actually set ni dh jadi mcm 3 in 1...Cantik Subur & Hamil...
Shaklee mmg terbukti bole merawat hormon n kembalikan wajah kite menjadi lebih bersih n terhindar dr virus jerawat. Preggy mom pun bole nmpak lg berseri nt

Sebelum anda mahu consume vitamin Shaklee, dapatkan consultation terlebih dahulu supaya saya boleh cadangkan vitamin yang sesuai mengikut bajet dan masalah kesihatan anda...saya disini, sentiasa ingin membantu..... (<_________>)


Info lanjut dan Order, boleh hubungi saya;

Mashitah Mamat [Syitah]
Shaklee Independent Distributor [ID: 881842]
SMS|WhatsApp|LINE: 0193121609
Emel : honeyonnee@gmail.com
PM Facebook : Mashitah Mamat