Model Tak Berbayar

Haaa, dia posing kalah model..model iklan tengok pon boleh nangis nih...layankan sebentar anak syurga...

Amaran! : mama nak Onnee jadi hafizah, hafal Al-Quran k.....































Bayi Berbungkus Tuala Merah Jambu

Siannya dia......











Oh Humayraa...baru lepas mandi..sejuk nyaaaa.....

Restoran Masakan Thai Sedap di Gombak



Ni je gambar yg aku sempat snap...sebelah tangan snap pic, sebelah tangan lagi aku dukung Humayraa...jamu mata apa yg ada je la....tapiiiii....yang pasti restoran ni paling aku suka kat Gombak...yeeehhhaaa...highly recommended bg pencinta Thai food cam aku...hehhehe

Nama restoran ni, Wira Seafood...actually aku dah biasa menjamu selera kat sini masa.zaman aku bujang lagi..masa tu aku menyewa di taman sri gombak,.sekali ngn cousin aku, Mira..











Aku tau, pic yg aku snap ni tak berapa menggairahkan korang kan untuk pegi sana...kalo buat promosi ngn pic2 yg ada nih, memang GAGAL...hahahahaha..

Apa pon, kpd peminat Thai Food, pegii lah cuba..memang sedap hingga menjilat tapak kaki.... (hoverrrrrrrrrr.....)

Restoran ni tersorok sikit..korang yg tak.bape familiar kawasan Taman Sri Gombak, memang akan sesat dulu..hehehhe..

Terletak ke dalam sikit, belakang kawasan perumahan Taman Bolton...kat area bank, sen heng...haa, situ lah..

arghhhh, susah betol nak explain..hahahahah......

Korang terjah je laaaa...tanya orang.kat situ..sure jupe punya...

Bye....

GIVEAWAY KUSARAH 2014

*klik banner untuk join

Syarat-syarat penyertaan;
  • Warganegara Malaysia
  • Seorang blogger sama ada lelaki atau perempuan
  • Patuhi semua syarat yang ditetapkan
Start : 25 November 2014
Deadline : 25 December 2014
Winner Announce : 27 December 2014 (My Birthday! Tick on your calendar :p)


PRIZES

Top Refferral; [ 1 Winner ]
  • Tribal Blouse
  • 2x Button Badge

Top Comment in your entry (more than 40 comment); [ 1 Winner ]
  • 2x Chiffon Shawl 

Random Winner; [ 5 Winner ]
  • 5x Mystery Gift

Cara Nak Buka Akaun SSPN Untuk Anak

Assalamualaikum w.b.t


Buka Akaun SSPN di Maybank

Alhamdulillah, setelah sekian lama asyik bertangguh je, last week dapat jugak buka akaun SSPN si Humayraa. Umur 5 bulan lebih dah baru ko de akaun SSPN nak oiii.

Actually, baby dari umur 1 hari pun dah boleh buka akaun SSPN..hahhaaahahha, giler rakus kan..relax la mak pak nya pun..tak lari gunung dikejar..

Aku buka akaun SSPN ni kat Maybank Putrajaya. Pada mulanya aku pegi ke Bank Rakyat Presint 15, Putrajaya, kononnya nak buka akaun Tabung Haji sekali...rupanya offline. Tak per lah, buat je SSPN dulu..

Masa tu petang dah, memang tak ramai orang. Makanya, cepat la sampai turn aku.....pegawai bank tu pun dah siap key in sume, dia cakap line tak bape ok.ada rezeki, boleh lepas...haaa, pulak..tak per, doa banyak2 moga lepas.....

Nampak muka pegawai bank tu pun dah cam tak confident sistem boleh online dengan baik..2,3x percubaan, gagal jugak....hurmm, tak per lah..nak wat camna..tu yang aku ajak husband pegi Maybank lak....dah nak sampai ke Maybank dah, tetiba pegawai bank Rakyat call aku cakap IC lupa ambik..adooyyyaaaii.. patah balik ambik IC pulak...

http://www.ptptn.gov.my/web/guest/simpanan 

Nak buka akaun SSPN ni tak semestinya korang kene pegi PTPTN..bank-bank terpilih jugak boleh buat. Antara bank yang boleh buka akaun SSPN ialah Maybank, Bank Islam, Agrobank, Bank Rakyat dan RHB Bank.  Kalau tak salah, minima RM 20 diperlukan untuk buka akaun. Korang pegi je kaunter pertanyaan tu, bagitau bank officer nak buka akaun SSPN..then dorang akan bagi borang...dan WAJIB attach 2 keping salinan mykad/mykid untuk pendeposit (aku) dan penerima manfaat (Humayraa). Tapi Bank Rakyat mintak 1 salinan mykad/mykid jer setiap sorang..so, aku rasa depends pada bank kot..korang bawak je lebih pun tak apa..kang jenuh lak nak cari kedai fotostat..ahakzzz
Info lanjut tentang SSPN, klik SINI


Nanti korang akan terima kad ni yang akan dipos oleh PTPTN..bank tak terlibat dalam pengeluaran kad ni.

Oh yea, bagi si pembayar cukai individu cam aku nih, korang boleh dapat pelepasan cukai sehingga RM6000 (terhad) setahun. Berkuatkuasa tahun taksiran 2012-2017. So, aku dah buat perhitungan, bahagi sama banyak untuk 2 beradik..maksimum RM 3000 sorang utk setahun..bersamaan RM 250 untuk seorang setiap bulan. haaaa, kalau ada rezeki lebih, boleh tambah lagi.... kan.. ! Maklumat lanjut tentang pelepasan cukai, boleh klik SINI

Perlu Ke Buka Akaun SSPN?


Perlu ke tidak, itu bergantung pada poket mak ayah nya. Kalau ada buat savings sendiri untuk pendidikan anak, mungkin tak perlu lagi buka akaun SSPN. SSPN ni untuk jaminan pendidikan anak-anak bila nak masuk institut pengajian tinggi nanti. Lebih baik sediakan payung sebelum hujan. Kita sendiri tak dapat nak ramal apa akan berlaku di kemudian hari.

Apatah lagi, PTPTN sudah keluarkan arahan baru.

Mulai 1 Januari 2012, para pelajar yang ingin memohon pembiayaan pendidikan bagi membiayai pengajian mereka di Politeknik, IPTA atau IPTS adalah DIWAJIBKAN mempunyai akaun SSPN-i dengan simpanan minima sepertimana yang ditetapkan oleh PTPTN.
PTPTN juga beri jaminan bahawa SSPN ni patuh syariah.

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) adalah merupakan satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi tujuan pendidikan tinggi. Skim yang ditawarkan adalah patuh Syariah yang menggunakan konsep "Wakalah Bil Istithmar" di mana pendeposit melantik PTPTN untuk menguruskan deposit mereka bagi tujuan pelaburan.

Penabungan SSPN Melalui Potongan Gaji


Semua orang boleh buat pemotongan gaji terus ke akaun SSPN, samada kerja kerajaan atau swasta. Info lanjut, boleh klik SINI
Mudah kan !


Simple 1st Giveaway Segment by Beba Ifa

http://kylifa.blogspot.com/2014/11/simple-1st-giveaway-segment-by-beba-ifa.html
Click banner utk join GA ni

Ni lah giveaway yang sangattttt simple pernah aku jupe..tak banyak karenah ...hihihihii....simple dan simple lah..

jom la meriahkan giveaway ni jugak..alaaaa, bukan nak hadiah sangat pun...nak berkenalan je dengan bloggers kat Malaysia ni....lagi lah aku ni baru je nak serius balik berblogging..sebelum ni, ikutsukahati aku jerrrrr...blog aku ni pon berlumut hijau dah..ngeh3....

Syarat-syarat simple di bawah ni:
  • Like Facebook Page (ada di sidebar..hehe)
  • Tag minimum 3 rakan anda! ^_^
  • Letak tajuk Simple 1st Giveaway Segment by Beba Ifa
  • Copy banner dan link ke entri ini...letak url entri anda di bahagian komen ni ya..

Simple? hehe memang simple...
GA ini akan tamat pada 30 Disember 2014 jam 11.59 malam

Jom join! ^_^


3 rakan blogger yang aku nak tag :
Azah
HazritaKahar
Suhana

Big Holiday Giveaway by Wani

Assalamualaikum and peace be upon you. ^^

http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/big-giveaway-by-wani.html
Big Holiday Giveaway by Wani

Senarai Hadiah.

Top Refferal (1 pemenang)

~1 Helai Halfmoon Bead Shawl x1 by Norhana Marsom
~Cash RM10 x1 by Yan Saflina

Random.org

~Topup RM5 x2 by Wani
~Mini Notebook x1 by Nurin Aqilah
~Topup RM10 x2 by Yana Afi
~Chewable Vitamin C Shaklee x2 by Fara Fadzil
~2 Brooch x2 by Buttons And Cuteness
~Hadiah Misteri x3 by Ruqaiyah Amanina
~Cash RM10 x1 by Yan Saflina
~Topup RM5 x4 by Hazrina Halim
~Topup Celcom/Maxis x1 by Idah Rashid
~Novel Remaja x2 by Anie
~Set Loom Bands x1 by The Lolly Shoppe
~Topup RM5 x1 by Yun Sing
~Cash RM10 x1 by Amalia Zakiah
~Topup RM10 x2 by Amalia Zakiah
~Topup RM10 x2 by Budak Bandung Laici
~Topup RM5 x1 by Syafiqatunnissa
~Voucher 10% Baju Ladya Shops x1 by Irah Syazirah
~Voucher RM5 di Cayesha Kpop Shop x2 by Shaira
~Voucher RM5 di Hijrah Malaika x2 by Shaira
~Review Blog x3 by Yun Sing

TARIKH TAMAT : 15 Disember 2014

Giveaway Birthday By Aqilah

Assalamualaikum and peace upon you 


\


Follow blog :




Like Pages :











Follow Twitter ; (Jika Ada)

@Nurhazimah Hanan

Follow Instagram : (Jika Ada)

@heyitshazimah

Senarai Hadiah :

Top Referral x 1



 Tudung
  vitamin shaklee 

Random .org 

Pin tudung x 2 By Nurin Aqilah
Review blog x 3 By Nurul Syifa
Header made by Pixlr x 1 By Nurul Syifa 
Full Edit Blogskin x 2 By Delaila Delyana
Bloglist x 5 By Delaila Delyana 
Barangan Blog x 1 By Fatimah Azzahrah 
Bloglist x 2 By Wani 
Review Blog x 1 By Wani 
Header blog atau cover photo facebook (pilih satu) x 1 By Hazimah 
Gambar Diedit *special* x 1 By Hazimah 
bloglist x2 untuk 5bulan By Liyana
 simple/transparent header x2 by Liyana

Website Best Untuk Download Template Blogspot Percuma

Assalamualaikum w.b.t


Hari ni tetiba datang mood gatai nak share pasal buat blog...
*hek eleh, macam la ko terer sangat kan..*

Memandangkan anak buah Shaklee aku ni, kebanyakkannya baru nak berjinak-jinak jadi burung...

eyhhhhhhhh....

jadi blogger....

so, aku nak share ler sedikit sebanyak ilmu blog yang tak semenggah yg ada kat aku ni haa...boleh la kalau nak buat blog ala-ala rumah papan tu....spesis kontraktor kelas F yang baru daftar semalam je aku nih...hikhikhik...

bulan lepas, aku terrr belajar ilmu baru >>> tukar template blog

godek sana, godek sini, godek sinun, blogwalking sana, blogwalking sini, blogwalking sinun
google merata alam.....akhirnyaaaa....aku berjaya tukar template blog.....

*kembang kuncup hidung aku* bila berjaya tukar template...

dan dan tuuu, penyakit datang....
..
..
..
..
..
..
penyakit giler tukar template

semua template yg FREE , seme aku try.....seronok weh..hahahahhaha
nasib baik tak jahanam blog aku..muahahahahha

ok2, meh aku share website mana yang best nak dapatkan template FREE ni...


1) http://www.lovelytemplates.com
2) http://xmlbloggertemplates.com
3) http://www.flashxml.net
4) http://www.flashxml.net/
5) http://www.deluxetemplates.net/
6) http://designscrazed.net/
7) http://all-free-download.com
8) http://www.bloggercandy.com/
9) http://www.ipietoon.com/
10) http://newbloggerthemes.com


ada gak template yang boleh dibeli, memang lawa cun giler terbabas...tapi siap duit aaarrr....

1) https://www.etsy.com/
2) http://blogaholicdesigns.com


Ni jer info yang aku boleh share setakat ni...kalau ada lagi, aku akan update hokey. !!

Selamat mencuba dan jadi giler tukar template cam hakuu ! hahahahahhha *gelak paling sopan*

PCOS Punca Gagal Hamil

Sumber: womenhealths.gov

Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.my

Sindrom Ovari Polisistik (Polycystic Ovarian Syndrome- PCOS) merupakan gangguan hormon paling tinggi di kalangan wanita yang berada pada peringkat subur. Ia juga menjadi salah satu faktor ketidaksuburan dalam kalangan wanita.
Antara ciri utama PCOS adalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.
PCOS dikenal juga sebagai Sindrom Stein-Leventhal iaitu masalah paling lazim yang menyebabkan seseorang wanita itu gagal hamil, tetapi malangnya sehingga kini tidak banyak yang diperkatakan tentang hal ini.
Kajian antarabangsa menunjukkan kira-kira 20 peratus wanita yang berusia lebih daripada 20 tahun mengalami masalah ini, dan lebih daripada 40 peratus wanita yang mempunyai masalah kesuburan adalah disebabkan PCOS.

Gejala
"Gejala sindrom ini berbeza antara wanita yang menghidapinya. Namun, punca sindrom ini masih belum diketahui secara jelas. PCOS boleh menjadi tidak ketara atau ketara dan ia berbeza antara seorang penghidap dengan penghidap yang lain,'' kata Prof. Madya Dr. Nik Hazlina Nik Hussain.
Beliau merupakan Penyelaras Unit Perkembangan Kesihatan Wanita (Pakar Obstetrik dan Ginekologi) Pusat Pengajian Sains Perubatan Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Kelantan.
Menurut Dr. Nik Hazlina, antara yang mungkin berlaku termasuklah kedatangan haid tidak teratur (oligomenorea) dan kadangkala ketiadaan haid (amenorea), bulu roma berlebihan tumbuh di badan (hirsutisme), jerawat yang teruk dan kronik, obesiti, keguguran berulang, kulit menjadi lebih gelap (akantosis nigrikan) dan botak menyerupai lelaki (male baldness).
Sindrom ini juga dikaitkan dengan peningkatan risiko mendapat penyakit diabetes melitus, peningkatan aras kolesterol darah dan juga hipertensi.
Akhirnya, masalah ini akan meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit jantung atau dikenal juga sebagai penyakit kardiovaskular.

Klasifikasi
Tambah Dr. Nik Hazlina, terdapat beberapa klasifikasi bagi mendiagnosis sindrom ini. Pada 2003, pakar-pakar dari Amerika dan Eropah bersepakat menyatakan bahawa PCOS perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua daripada tiga ciri berikut iaitu;
(i) Masalah pengovulan, iaitu tempoh kitaran haid yang lama (contohnya kedatangan haid yang tidak tetap, setiap 2 - 3 bulan), tempoh perdarahan yang lama dan perdarahan yang sedikit.
(ii) Bukti terdapat kadar hormon lelaki, androgen yang tinggi (sama ada secara kadar biokimia atau secara manifestasi klinikal), iaitu hirsutisme (terdapat bulu tumbuh pada kawasan yang khusus untuk lelaki seperti misai dan janggut), jerawat, kulit yang lebih gelap pada bahagian lipatan (bahagian leher, celah ketiak dan celah paha) dan juga botak di bahagian depan kepala.
(iii) Pemeriksaan imbasan ultrabunyi melalui faraj menunjukkan terdapat banyak folikel yang kecil dan tidak membesar secukupnya untuk mengeluarkan ovum dalam proses pengovulan. Klasifikasi yang disebutkan ini juga dikenal sebagai klasifikasi Rotterdam.

Metabolisme rendah
Kebanyakan wanita yang menghidap PCOS mempunyai metabolisme yang rendah sehingga menyebabkan masalah berlebihan berat badan (obesiti), terutamanya di kawasan pinggul. Sebenarnya, PCOS merupakan keadaan yang akan dihadapi sepanjang hidup melibatkan semua peringkat umur, bukan sahaja dalam tempoh masa kesuburan.
Rawatan bagi sindrom ini berdasarkan masalah yang dihadapi oleh setiap individu berkenaan.

Rawatan
Rawatan PCOS ini juga bergantung pada usia wanita dan keinginannya untuk hamil.
Dr. Nik Hazlina menjelaskan, rawatan penting untuk mengurangkan risiko kanser rahim, terutama jika kitar haidnya terlalu lama dan mengalami perdarahan yang terlalu banyak.
Selain itu, penghidap PCOS juga memerlukan rawatan jangka panjang dan motivasi yang tinggi dalam dirinya sendiri.
"Ubat-ubatan sahaja tidak akan membantu penghidap PCOS, malah setiap orang juga perlu berusaha untuk mengubah gaya hidup ke arah yang lebih sihat," tambahnya.

Kesuburan
Lebih kurang 80 peratus daripada penghidap PCOS mengalami masalah ketidaksuburan atau dikenal juga sebagai mandul (infertiliti).
Tambah Dr. Nik Hazlina, masalah ketidaksuburan memberikan impak fizikal dan sosial kepada pasangan yang mengalaminya, khususnya pihak isteri. Keadaan itu boleh menyebabkan tekanan perasaan, tidak dapat menerima hakikat kekurangan diri, berasa rendah diri, mudah berasa diri dipinggirkan dan suka bersendirian atau memencilkan diri.
"Pada masa ini, terdapat pelbagai kaedah rawatan ketidaksuburan bagi pesakit yang menghidap penyakit ini. Terdapat beberapa faktor mempengaruhi pilihan rawatan yang akan digunakan. Kaedah rawatan yang dipilih biasanya di atas persetujuan pesakit," ujarnya.

Ubat-ubatan
Penggunaan ubatan juga merupakan kaedah untuk merawat masalah ketidaksuburan. Terdapat pelbagai jenis ubatan antaranya Metformin, yang tergolong dalam kumpulan ubat perangsang insulin.
Dr. Nik Hazlina menerangkan, ubat ini bertindak dengan mengembalikan kadar insulin daripada aras yang tinggi kepada normal.
Namun terdapat kesan sampingan, terutamanya pada peringkat awal pengambilan ubat ini. Antaranya termasuklah loya, cirit-birit dan perut kembung.
Walaupun tiada lagi laporan tentang kesan sampingan ubat ini terhadap kandungan, namun pengambilan ubat hendaklah dihentikan apabila seseorang wanita itu disahkan hamil.
"Clomiphene citrate juga merupakan ubat untuk merawat infertiliti. Kajian menunjukkan bahawa gabungan Metformin dan Clomiphene telah menunjukkan kejayaan pengovulan pada 90 peratus penghidap PCOS.
''Ubat ini tidak boleh diberikan lebih daripada 12 kitar haid bagi individu yang tidak pernah hamil kerana risiko mendapat kanser ovari meningkat untuk jangka masa panjang.
''Pengambilan Clomiphene sahaja mencatat kadar pengovulan 70 hingga 80 peratus dan kadar kandungan yang berjaya hamil sebanyak lebih kurang 40 peratus,'' katanya.
Menurut Dr.Nik Hazlina, terdapat juga sebilangan pesakit yang masih tidak berjaya mencapai pengovulan walaupun diberikan Clomiphene sehingga dos maksimum. Keadaan itu dikenali sebagai kerintangan Clomiphene (Clomiphene resistance).
Terdapat ubat lain seperti suntikan hormon Gonadotrofin untuk membantu dalam perkembangan ovum. Kaedah ini berkesan tetapi mahal, memakan masa dan memerlukan kepakaran.
" Bagi kaedah suntikan ini, biasanya penghidap PCOS akan menjalani rawatan secara permanian beradas (intrauterine insemination). Peluang untuk hamil bagi setiap pusingan adalah lebih kurang sebanyak 5 hingga 10 peratus sahaja. ''Cara ini disarankan sebanyak tiga hingga empat kali sahaja dan jika masih gagal untuk hamil, maka kaedah seterusnya adalah secara bayi tabung uji atau persenyawaan in-vitro (In-vitro fertilization, IVF) yang mempunyai kadar peratus kejayaan hamil dalam 30 peratus.

Impak sosial
Menurut Dr. Nik Hazlina, rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu sering melihat kebolehan melahirkan anak sebagai salah satu kewajipan selepas berkahwin.
"Selepas beberapa tahun berkahwin dan pasangan tersebut masih tidak mempunyai anak boleh menyebabkan masyarakat sekeliling memandang serong dan membuat pelbagai tanggapan negatif.
''Pesakit yang mengalami masalah ketidaksuburan berasa tertekan dan tidak dapat bergaul dengan masyarakat dan boleh membawa kepada pelbagai masalah lain.
''Oleh itu, sokongan keluarga dan masyarakat sekeliling amat penting bagi penghidap PCOS dan pesakit lain yang mengalami masalah ini," ujarnya.
Bagi Dr. Nik Hazlina, mentaliti masyarakat perlulah diubah supaya tidak sewenang-wenangnya mengadili orang lain dan menyebarkan pelbagai cerita.
Di samping itu, pesakit PCOS juga perlu mengetahui masalah yang dihadapinya supaya dapat diberi rawatan sewajarnya.

Sumber : Utusan Malaysia Online 
1 Julai 2013

Tabung Subuh wajib ada bagi setiap rumah

Assalamualaikum..


Aku bertuah sebab aku join biznes Shaklee ni di under grup yg mementingkan akhirat lebih dari dunia… .dulu, aku cukup payah nak bersedekah bagai..kalau ada pon, boleh kira dengan jari la… *ampunkan hambaMu ni yaAllah*  Alhamdulillah, aku dan rakan2 Shaklee, dah start buat tabung Subuh, kerana Allah s.w.t… bukan nak riak atau menunjuk2…   Aku share kat blog nih, jugak bkn tujuan nak riak, tapi nak ajak semua orang, buat bende yang sama…   Kita takkan miskin jika bersedekah…..tapi makin melimpah ruah yg Allah bagi tau..  jom sama sama kita jadikan amalan!  Sedikit info untuk uolls… copy paste dr grup aku..  FADILAT SEDEKAH SUBUH...  sememangnya kita hidup ini penuh dengan dugaan, dan banyak perkara yang menjadikan kita stress. masalah kewangan, kerja dan sebagainya. bagi saya ...ingin sekali berkongsi pengalaman agar dapat menjadi salah satu jalan keluar bagi sahabat-sahabat di fb,whatapps. sedekah subuh ini telah lama kami (penulis dan group laksanakan) hampir 10 tahun lamanya, cuma baru-baru ini sahaja saya berani berkongsi dengan sahabat kerana sebaiknya amalan disembunyikan. Namun kerana ingin menjadikan perkara ini amal jariah kami, maka saya mewar-warkan di sini.  saya terbaca satu hadis hampir 10 tahun lalu tentang, malaikat keluar bersama mentari pagi dan mendoakan mereka yang bersedekah dengan limpahan rezeki dan mendoakan orang yang tidak bersedekah dengan ancaman kemusnahan harta benda dan laknat. Sangat menakutkan ketika saya membaca tulisan tersebut terus saya memulakan sedekah subuh keesokkannya.  oleh kerana zaman yang menuntut segala-galanya hendak pantas, maka sukar bagi kita yang bekerja hendak mencari fakir miskin atau anak yatim pada subuh-subuh hari sebagaimana Zainal Abidin (Sydina Ali) melaksanakannya di Madinah.  oleh itu, setiap pagi saya memasukkan wang ke dalam sebuah bekas kuih sebaik sahaja sudah solat subuh, dan apabila sampai masa 30 hari atau 40 hari saya akan serahkan kepada kakak saya untuk memasak sarapan pagi untuk diberi kepada anak yatim dan fakir miskin setiap hari. kami memberi makan hampir 30-40 orang fakir miskin sarapan pagi setiap hari sejak 10 tahun yang lalu dan kami telah menemui pelbagai PERISTIWA AJAIB yang tidak mampu saya ceritakan di sini.  sejak 4-5 bulan yang lalu saya telah mula menyebarkan amalan ini, dan pada hari Rabu lepas semasa saya di Kuching saya telah memberitahu rakan-rakan ketika makan malam, dan salah seorang dari mereka "pick up" apa yang saya katakan.  pada hari Jumaat, dia sibuk mencari saya di pejabat, kerana ingin mengucapkan terima kasih, kerana baru sahaja sekali dia melakukan sedekah subuh ini dia sudah dianugerahkan rezeki, iaitu menantunya mendapat pekerjaan.  tadi dia bercerita lagi, claim kerja luarnya sudah diperoleh sedangkan pada kebiasaanya claim akan mengambil masa satu tahun baru dibayar. seorang lagi sahabat menyatakan, "apa yang aku tidak mintak pun dapat, sampai perkara yang aku fikir tak logik pun aku dapat" itulah kata-katanya... seorang sahabat lain, mempunyai anak istimewa, dan anaknya kini sudah boleh bercakap....memanggil namanya IBU...setelah 5 tahun tidak mampu berkata-kata.  seorang sahabat lagi berkata, dia berasa sangat tenang, walaupun ada banyak masalah, tuntutan kerja dan sebagainya...tenang setenang-tenangnya. Ini adalah kali ke-10 dia memberikan sedekah selama hampir setahun.  CARANYA?...mudah sekali  pilihlah WAKTU yang paling AFDHAL....iaitu SELEPAS SUBUH DAN SEBELUM SYURUK..dan masukkanlah tak kira berapa sen/rm ke dalam tabung sedekah subuh itu, semasa hendak memasukkan wang itu berniatlah apa sahaja niat yang baik-baik untuk anda dan keluarga....dan masukkan ke dalam tabung itu sehingga genap sebulan, agihkanlah kepada mana-mana orang/badan yang memerlukan dan teruskan amalan itu seperti biasa. Bagi kumpulan saya, kami menyediakan sarapan pagi untuk anak yatim dan fakir miskin.  setiap ahli dalam rumah perlu mempunyai tabung sedekah subuh mereka sendiri, walaupun anak itu berusia 6 bulan... seperkara lagi sekiranya kita out station,tetapi diteruskan dengan memasukkan duit sedekah subuh itu ke dalam wallet kecil atau sampul surat duit raya setiap subuh, selepas balik dari out station pindahkan duit dalam sampul duit raya tadi ke dalam tabung sedekah subuh kita... Credit to : kak Sharifah (aku tak kenal kak.sharifah ni… walau cmna pun, semoga akak dilindungi Allah selalu kerana berkongsi kisah ini)  Jom.. Wujudkan tabung Subuh dalam rumah masing-masing.… .  **aku guna tong ESP SHAKLEE jer… besar dan jimat**



Tabung pertama, utk aku suami dan 2 princess comel aku tu haa..  Tabung ke-2, aku buat utk mak ayah mertua dan mak ayah aku..kiranya aku tolong bersedekah bagi pihak mereka… tak salah kan?   InshaAllah, akan konsisten dengan amalan yang baik nih… jom kwn2, kita buat sama2… sikit2 pun tak apa… ni saham untuk akhirat kelak…   Wassalam.!   

Pelancaran 1st Giveaway Spesel Untuk Breastfeed Mommies

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, akhirnya terlaksana jugak hajat aku nak adakan giveaway untuk kedai Shaklee online aku haaa...selepas sebulan duk pikir hadiah apa yang best nak kasi utk 1st giveaway ni kan.......

Aku letakkan diri aku dalam kasut si pemenang...agak2, apa hadiah yang aku nak...pikir punya pikir, dan disebabkan aku nih jugak breastfeed mom, so why not aku belanja mommies equipment untuk penyusuan ibu....lagipun, mesti ramai mommies yang suka kan..betul ke betul?? memang betul la sebab aku memang suka... hahahha.......

Nah ini dia poster giveaway baekk punya....comel tak? comel tak? muhahahahaha (perasan arh ko). giveaway bermula 04 Nov 2014 hingga 04 Disember 2014, iaitu selama sebulan.


nak tahu apa hadiah yang aku kasi, ni haaaa dia.....hadiah lumayan weh..(lumayan la bagi aku..hahah)
hadiah yg aku sediakan utk 1st giveaway ni, bernilai lebih kurang RM 750.00 ..ok lah kan utk test market...muahahaha..mana lah tahu, kot tak der orang pon nak join giveaway aku ni..muahahahaha...(sedih makkk ...) join la..join la..join la...eyh..eyh... ! (^__^)

layan la pic hadiah nih..kalo de sesape teruja nak join , boleh gi ke kedai Shaklee online aku ...klik je link kat bawah ni,








amacam ? teruja tak dengan hadiah yang dah sediakan untuk pemenang? 9 pemenang akan dipilih berdasarkan entry terbaik story tentang giveaway nih dan lepas tu, tapis tapi, akan lalui proses cabutan undi....

dan InshaAllah, aku dan crew akan pilih dengan adil dan adil tanpa prejudis....terbuka untuk semua blogger di Malaysia dan yang BUKAN ahli Shaklee

Steamboat Yang Sedap dan Murah di Ampang

Assalamualaikum w.b.t

Saje nak share dengan korang, steamboat pilihan aku, yqng aku rasa sangat sedap dan berbaloi……

Actually 5 hari lepas, aku de la pegi makan kat Johnny's Restaurant kat Alamanda… dr sumber, katanya steamboat kat situ sedap..aku dgn nafsu tak tertahan, tak tunggu lama, terus terjah Johnny tu… .hehehe

Steamboat yg biasa aku selalu pergi, dorang buat buffet.letak la bape hengget per kepala, haa ko makan sampai muncit…

Tp bila sampai kat Johnny, sistem ala carte punya..tu diaa, ada sistem gak hah… kikikiki

So, aku pilih je la apa yg aku nak kan....apa lagi kalau bkn menu utama aku, mushroom… i love mushroom !! yummm

Eyh, korang tau kan steamboat ni ada 2 jenis kuah..sup & tomyam… .aku lom sempat mintak, waiter dah datang letak kuah sup…

Aku : Saya nak kuah tom yam yea
Johnny's Waiter : tonyam kene tambah RM15. Sup free je..
Aku ; @#$%&*… ..erkkkk, blur jap… kene tambah RM15??

Hurmmmm, Ok lah, saya nak tom yam..

Aku lak, memang hantu tom yam..kalau kuah sup, memang ke laut lah selera aku… nak tak nak, redha je laa… hahahah…

Dah makan, dah kenyang..sampai masa nak bayar….. Aku, husband, Onnee lebih kurang RM 130++…

Ok, Alhamdulillah… rezeki Allah… boleh tahan sedap lah… .

Berjalan keluar, aku ulang balik apa yg husband aku cakap tadi…

Ni pertama kali dan terakhir kali makan kat Johnny… ehehheheeheh…

Kalau suh aku bagi bintang, aku bg 3/10… hikhikhikhik…

Eyh, tapi ada jer kawan aku suka makan kat Johnny ni… agaknya 8 bintang dia bagi… ngeh3…

Tu nama dia, selera masing2… !!

3,4 hari aku duk teringat kat steamboat… sebab tak puas makan hari tu… malam tadi aku ajak husband pegi layan steamboat kat tempat yg biasa kitorang pergi sebelum ni… .

Restoran Q Thai Steamboat dan BBQ kat Ampang… .

Memang sedapp habaq hang…… .

Dewasa RM 30/head
Kanak-kanak (darjah 1 ke atas ) RM 16/head
Kanak-kanak kecik renek FREE

Restoran ni tak kira umur budak sebenarnya, tapi ukur ketinggian…..hahaha… nasib baik tak ukur saiz perut..kalau tak, aku yang kene caj paling mahal kot..hahahhahaha…



















Onnee shy-shy cat lak !


Alhamdulillah..puas hati dapat makan kat sini….. Semalam kitorang makan ramai2… mama angkat Onnee dan anak2 sekali..so, 3 dewasa, 1 org kanak2 darjah 2 , 3 bdk kecik… RM130++…

Lebih kurang harga ngan Johnny kan…… sangat berbaloi2… aku memang rekemen restoran steamboat ni………..