Rahsia Dapat 20 oz Susu Ibu Sehari

Usia : 2 bulan
Berat : 6kg
Esklusif Breastfeeding

hohohoohoho, hari ni byk betol gud news bertalu-talu singgahh...hehehehe...kegembiraan org lain, tp diri sendiri terlebih excited sampai nangis-nangis......sensitip jiwa macho I , hahahahahahha....

yg paling best bila dpt bantu seorang ibu dlm menjayakan Exclusif Breastfeeding untuk baby beliau yg baru berusia 2 bulan, berat 6kg dahhhh....sihat segar bugar....

sy share chat bersama beliau pagi td, dan beliau sudah beri kebenaran utk share pengalaman ni, sbg support & dorongan utk ibu-ibu lain bf anak2 hingga 2 tahun....InshaAllah....

saya ingt lagi, masa beliau baru2 bersalin, PM sy bertanyakan tips utk banyakkan susu sbb masa tu susu kurang (senang kata x der langsung)...
dan hari ini, 20 oz sehari dapat kumpul EBM , dengan disiplin & rajin buat power pumping selain bantuan drp ESP + ALFALFA COMPLEX...Alhamdulillah..murah rezeki  anaknya....










Akak doakan Norra Irdina berjaya menyusukan bayi sehingga 2 tahun seperti yang diimpikan....
dimana ada kemahuan, disitu ada jalan..
hanya yang terbaik untuk anak-anak...
InshaAllah....

ini lah MILK BOOSTER bajet yg beliau consume ......

Cara Cepat Hamil Langkah Demi Langkah Dengan GLA Complex


Selepas berkahwin, perkara pertama yang berlegar di kepala pasangan pengantin baru ini adalah cahayamata. Alangkah bertuahnya bagi mereka yang dikurniakan anak dengan cepat. Namun begitu, tidak semua pasangan yang berkahwin bertuah untuk memiliki anak. Ada yang sudah berbelas tahun , berpuluh tahun berkahwin, tetapi masih tidak dapat menimang cahayamata. Pelbagai masalah dan punca yang menyebabkan keadaan ini terjadi.

Pertama sekali saya nak ingatkan bahawa kita hanya berusaha.. Secara teorinya gamma linolenik acid dalam biji bunga borage dapat membantu pasangan yang ingin mendapatkan anak untuk senang hamil. Namun ia tetap berbalik kepada Yang Maha Kuasa.

Jadi sebelum berusaha ayuh kita berbanyak mengingati-Nya semoga dianugerahkan cahayamata idaman.

GLA Complex
( 30 hari penggunaan )

GLA Complex ini diambil oleh isteri, dan saya sarankan di samping GLA complex, isteri juga mengambil 3 vitamin lain iaitu Vita Lea ( multivitamin ), B Complex ( asid folik ) dan Vitamin C, untuk persediaan sekiranya hamil. Vita Lea dan B Complex membekalkan asid folik yang cukup bayi mengelakkan kecacatan pada bayi, seperti spina bifida.

Baiklah, ini cara-cara pengambilan GLA untuk cepat hamil :-


Isteri hendaklah mengetahui kitaran haidnya. Samada yang normal 28 hari, atau 30 hari atau 36 hari dan sebagainya. Haid tidak tetap? Ya, saya akui agak sukar namun boleh mengagak yang terbaik. Bahagikan hari kitaran haid kepada 2. katakan 28 hari, maka 28/2=14.Maka dianggarkan masa subur isteri itu adalah dalam hari ke-14 dari hari pertama haid, +/- 5 hari. Maka pengambilan GLA Complex dimulakan dari hari pertama haid hingga sehari sebelum hari subur. Dalam kes hari subur ke-14, maka GLA diambil sehingga hari ke-13.Pengambilan suplemen lain diteruskan seperti biasa.Sekiranya untuk cycle berikutnya isteri tidak mengalami kedatangan haid, kemungkinan besar sudah hamil.Jika tidak, ulangi proses tersebut.

Semoga berjaya!


Sekali lagi, kita berusaha dan bertawakal kepada Allah. Semoga semua pasangan suami isteri yang berhajatkan anak dari zuriat sendiri bakal menimangnya insya-Allah.

Sumber : VitaminSemulajadi

Bonus untuk anda, GLA Complex ini juga bagus untuk kecantikan kulit ....

Amalan Rohani Permulaan Hari



1) Solat Dhuha

Dilakukan ketika matahari sedang naik antara jam 8.00 pagi hingga 11.00 pagi. jumlah rakaat tidka terbatas dari 2 rakaat sehingga 12 rakaat. tiap 2 rakaat dengan 1 salam.


Cara mengerjakan sunat dhuha ;

  • lafaz niat



'sahaja aku solat sunat dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala'

  • Rakaat pertama : - baca Al-Fatihah & Surah As-Syams

Al-Fatihah

As-Syams
  • Rakaat kedua :- Al-Fatihah & Ad-Dhuha

  • Semasa sujud akhir, baca ayat di bawah sebanyak 40x



Doa sesudah selesai solat dhuha


 “Wahai Tuhanku, sesungguhnya waktu dhuha adalah waktu dhuhaMu, kecantikan ialah kecantikanMu,  kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu, dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masi di atas langit, turunkanlah, jika ada di dalam bumi keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah , jika haram sucikanlah, jika masih jauh dekatkanlah, berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanMu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkanlah kepada kami segala yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh”

2) Istighfar 100x



3) Selawat 100x


4) Surah Al-Ikhlas 100x


Ertinya:
Dengan nama allah yang maha pengasih lagi maha penyayang ,
Katakanlah, Dialah Allah, yang maha esa.
Allah adalah tempat bergantungnya segala sesuatu.
Dia tiada beranak dan tiada diperanakan.
Dan tidak ada seorang pun yang setara dengan Dia.


Sabda Rasulullah S.A.W yang ertinya:
“Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal
dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari
kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka
melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga”. 
(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).


5) Zikir Ya Wahhab 300x - 1000x

Maha Pemberi

Maksudnya:
AL-WAHHAB, Yang Sentiasa Memberi. Allah s.w.t.mencurahkan rahmatNya ke atas makhlukNya. Dia Maha Pemberi.

Rahsia kehebatannya:
  1. Menjadi terkaya dan terkenal
  • Ya Wahhab 300 kali setiap hari atau selepas setiap solat fardhu, InshaAllah anda akan dikurniakan kekayaan,kemakmuran dan kemasyhuran.
  • Baca Ya Wahhab 41 kali di sujud yang terakhir solat sunat Dhuha, InshaAllah anda akan dirahmati dengan harta yang banyak. Peluang akan datang dengan mudah sekali.
     2. Permintaan dimakbulkan
  • Baca Ya Wahhab 7 kali sebelum meminta sesuatu, InshaAllah permintaan  akan diperkenankan.
  • Jika dibaca 100 kali dengan tangan menadah ke langit, doa anda akan dimakbulkan.
     3. Mencari pekerjaan
  • Siapa yang tidak mempunyai pekerjaan atau sangat miskin, hendaklah dia mengamalkan solat sunat, kemudian sujud dan membaca 70 kali Ya Wahhab. Dia akan mendapat makanan tanpa disangka-sangka (dari kawan,jiran atau seumpamanya).
     4. Membayar hutang
  • Jika anda mempunyai hutang yang banyak tetapi tidak ada wang untuk membayarnya,kerjakanlah sembahyang sunat hajat atau nafil 2 rakaat selepas tengah malam setiap Khamis selepas Maghrib dan Isyak, kemudian memalingkan wajah ke langit dan membaca Ya Wahhab 111 kali. Kemudian hendaklah dia membaca Al-Fatihah dan ini hendaklah dilakukan 3 malam berturut-turut (tiga Khamis). Insya Allah keperluan anda akan tersedia dan hutang akan dapat dilangsaikan.

      5. Menjauhi kelaparan
  • Baca Ya Wahhab 41 kali di sujud terakhir solat Zuhur,insya Allah anda tidak akan merasa lapar.

      6. Dimakbulkan doa
  • Baca Ya Wahhab 7 kali selepas berdoa pada bila-bila masa,kemusykilan anda akan terjawab dan permintaan anda akan diperkenankan,insya Allah.

      7. Membebaskan diri
  • Jika ditangkap oleh musuh atau pendapatan anda tidak mencukupi, bacalah Ya Wahhab 100 kali selama 3 hingga 7 malam selepas solat sunat nafil 2 rakaat di tengah malam. Insya Allah anda akan berasa bebas atau mendapat rezeki yang banyak.

'Breast Pump' Pilihan Saya

Pelbagai jenis dan jenama 'breast pump' yang ada di pasaran sekarang ni seriring dengan kesedaran ibu-ibu bekerjaya terutamanya tentang kepentingan dan faedah penyusuan bayi.

Alhamdulillah, semakin menyenangkan dan amat membantu ibu-ibu seperti saya yang bekerja tapi masih dapat meneruskan penyusuan bayi selama 2 tahun....

Dan syukur, saya berjaya jugak menyusukan Onnee selama 2 tahun. Sedar tak sedar, keseronokan menyusukan dia membuatkan saya rasa 2 tahun tu satu tempoh yang amat sekejap...betul tau !! Ikatan antara ibu dan anak yang menyusu dan kasih sayang tu amat erat....saya tak kata ibu yang tak menyusukan bayi tu tak sayang anak yea..jangan salah faham..cuma saya nak ibu-ibu kat luar sana, rasai perbezaannya...cubalah menyusukan anak anda selama dan semampu yang boleh... InshaAllah (<___>)

Disebabkan saya bekerja, so breast pump ni memang penting untuk saya gunakan semasa di pejabat. Nak buat marmet, mengambil masa yang lama dan akan mengganggu waktu kerja saya.. so, breats pump mesti ada untuk memudahkan sesi penyusuan..tambahan pula, jika tidak mengepam akan menyebabkan susu ibu semakin berkurangan kerana kurang rangsangan dan tiada over demand selama lebih kurang 9 - 10 jam tempoh bekerja.

Masa sesi penyusuan Onnee dulu, pam pertama yang saya beli ialah Medela Harmony Breast Pump (manual) dengan harga RM 190.00 (masa ni kira habis murah la sebab harga biasa RM 369.00).

Medela Harmony (manual pump)

Tak lama lepas tu, suction dia semakin berkurang...ambik masa yang agak lama untuk memerah...So, saya decide untuk beli 'electric breats pump'. Oleh kerana bajet pun ciput, so saya pilih Spectra 3...betul-betul heavy duty...hehehehe.... kotak mesin dia tu agak besar dan berat, lebih kurang 1.4kg & ada warranty selama 6 bulan. Masa saya beli tu harga promosi, RM 320. Harga biasa RM 388.00 . Ini lah pam yang saya bawak ke hulu ke hilir, dari pejabat ke rumah...rumah ke pejabat....layannnn, anak punya pasal kan.

S3 ni, memang heavy duty sesangat. Bayangkan selepas 6 bulan pun, saya masih boleh guna dengan baik..cuma dia punya motor tu je la bunyi agak bising sebab saya tak pernah servis selama saya duk guna..hahahahah...yang sepatutnya kene hantar kilang/kedai untuk servis.....saya tak berani nak hantar servis sebenarnya coz opismate saya yang gunakan pam yg sama, hantar servis, hampir 1 bulan menunggu....uishkkk, saya tak ada pam lain dah nak guna..nak tak nak, buat 'kebal' je lahhh....adeiiiihhhh... opss, lupa nak beritahu, spare part utk S3 ni senang dicari....jgn risau..tak mahal pun...
Pam ni, boleh digunakan single pump atau double pump...kalo nak jadikan dia double, cuma beli Extra Spectra Breastshield Set (for double pumping), lebih kurang RM 59.00

Spectra 3

Extra Spectra Breastshield Set (for double pumping)

Antara spare part yang saya selalu tukar ialah Spectra Membrane, harga lebih kurang RM 8.00 ( 2 pcs)

Spectra Membrane

Spectra Filter

filter ni pulak, digunakan untuk mengelakkan back flow. 
Tak nak nanti susu yang diperah dalam botol tu mengalir masuk ke dalam motor dan merosakkan motor pulak..
filter ni pun dalam RM 13.00 - RM15.00 cam tu jer..

ini pulak cara nak pasang filter tu..pasang berhampiran dengan motor (pam)


Last day saya guna spectra 3 ni, dah hampir-hampir 'nazak' sebenarnya..hihihihi...dengan bunyi garau nya tu kan...lepas dah tamat dah tempoh mengepam susu, bungkus simpan dalam kotak.....
Memandangkan pam tu pun dah tak berapa nak kuat suction dia (disebabkan tak servis tau...) , so utk anak ke-2 yang bakal lahir Jun depan, saya dah beli Medela Freestyle berharga RM 1200.00 , order terus dari UK, tu pasal dapat murah..hehehehe...

Alhamdulillah, rezeki untuk anak ke-2 ni, ada lebih, so apa salahnya melabur sikit untuk kesejahteraan anak...dan kali ni, saya betul-betul nekad untuk fully breastfeed dan tidak akan mengulangi kesilapan yang lalu akibat cetek ilmu pengetahuan tentang dunia breasfeeding... Alhamdulillah !!

Facebook : Jualan Murah UK


Saya dan 3 orang kawan order serentak, so dapat less lagi...hehehehehe
Yang best, boleh buat 3x installment...so, tak der la membebankan sangat. ye tak??
masa saya update entry ni, barang belum tiba di Malaysia...dijangka boleh dapat hujung bulan ni laa...
tak sabar nya la hai..
walaupun EDD bersalin pada Jun 2014....muahahahahah
(excited lebey..)


p/s : kebanyakan hospital, sarankan penggunaan breast pump jenama medela, kerana ia hampir menyerupai suction bayi...


Mommies masih mencari milk booster yang berkesan? 
cuba klik SINI


Susu Ibu Dikatakan Melimpah Ruah Dengan Vitamin Shaklee?? Betul Kerrr.....Propa Jerr Lebih Kot....

propa tak propa lah sangattt kannn, jom layan hot story mory nih..... malas lah nak criter pepanjang...
kan ada yang 'meroyan' pulaksss.....ahakzzzzz...


TESTIMONI #1 




TESTIMONI #2




TESTIMONI #3




TESTIMONI #4




TESTIMONI #5




TESTIMONI #6




TESTIMONI #7



TESTIMONI #8




TESTIMONI #9




TESTIMONI #10





Bahaya Alfalfa


Pokok Alfafa atau Medicago Sativa

sebelum nak consume sebarang produk yg berasaskan alfalfa (medicago sativa), pastikan ia dihasilkan drp DAUN shj kerana ia lebih SELAMAT. elakkan produk alfalfa yang dihasilkan drp BENIH alfalfa kerana ia tidak selamat utk penggunaan long term yg boleh menyebabkan reaksi yg sama dgn penyakit autoimun 'lupus erythematosus'

dan paling penting, pastikan ia ditanam secara organik....

alfalfa ni mmg tumbuhan herba yg byk faedah..sangat2 berharga..tapi kalo silap tanaman dan proses penghasilan, ia boleh jadi 'racun' kpd manusia.

disebabkan itu, Shaklee tanam sendiri, proses sendri dan betol2 jaga kualiti alfalfa utk diproses menjadi tablet & hanya guna daun alfalfa shj yg dikeringkan dgn udara secara semulajadi supaya tak hilang dia punya nutrisi.


kalo nk tahu, alfalfa ni kaya dgn klorofil & ia kaya dgn pelbagai nutrisi yg mana kebanyakannya tidak terdapat dalam buah2an & sayur2an.

1 yg paling sy suka tentang alfalfa ialah 'MILK BOOSTER' ...masa breastfeed Onnee dlu, mcm2 herba dh sy try, tapi tak ngam..lps ambik alfalfa tu lah, susu banyak walaupun tak semeriah org lain. (sbb krg rajin nak mengepam ..muahahahha.) ibu-ibu jgn 'kurang rajin' macam saya yea... heheheh.

sebabnya, dalam penyusuan ibu ni , kalo tak apply konsep 'demand & supply' pun tak jadi jugak walaupun ambik macam-macam milk booster.


so, azam 2014 ni, utk bakal baby , saya nak fully breastfeed.. dgn bantuan Alfalfa & vitamin Shaklee untuk ibu menyusu ....InshaAllah

sementara tengah hamil, saya berhenti makan alfalfa kerana terdapat beberapa bukti bahawa alfalfa boleh bertindak seperti estrogen dan ini mungkin memberi kesan kepada kehamilan. jika anda ada masalah kesihatan dan ingin ambik alfalfa, dinasihatkan agar mendapatkan konsultasi drp doktor terlebih dahulu

INFO :
pakar yg mengamalkan perubatan Ayurveda tradisional (the main system of health care in India) menggunakan alfalfa untuk :
# melancarkan sistem pencernaan/penghadaman
# melegakan gejala artritis

Lain2 pengamal perubatan tradisional menggunakan alfalfa utk;
# gejala anemia
# meningkatkan pengeluaran susu ibu di kalangan wanita yang mempuyai kesukaran penyusuan bayi mereka.

Sumber :

1. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/19.html
2. http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/herbal-remedies/alfalfa-herbal-remedies.htm


Rahsia Cergas Buat Ibu Yang Di'HARAM'kan Jamu

Ramai ibu-ibu yang selepas bersalin, tak dibenarkan oleh doktor untuk ambik jamu....ini adalah disebabkan keadaan bayi ayng mungkin menghadapi pelbagai masalah kesihatan....

Seperti testimoni kali ini, bayi beliau disahkan ada G6PD Deficiency dan doktor telah melarang beliau untuk mengambil sebarang jamu yang mana ia boleh menyebabkan bayinya dapat prolong jaundice....

Bilamana dalam pantang, ibu-ibu sudah tentu terpaksa berpantang semua jenis makanan yang berkhasiat..hanya boleh makan makanan tertentu sahaja....ini akan menyebabkan si ibu kurang nutrisi dan menyebabkan badan sentiasa sakit-sakit, letih dan tidak bermaya....maka, disinilah peranan vitamin Shaklee dalam membantu ibu-ibu seperti ini.... Puan Diyana Zaim menggunakan 4 jenis vitamin yang memang biasanya disyrokan buat ibu-ibu selepas bersalin samada secara normal atau ceaseran, iaitu Vitalea, Vit C, Zic Complex dan B-Complex.


Mungkin testimoni Puan Diyana Zaim boleh membantu anda untuk menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi... tak cuba, tak tahu ...dah cuba, boleh jatuh cinta..... (<____>)
Bila dah JATUH CINTA , terus daftar jadi ahli haaaaa... !!



'Salam semua..sebelum ni baca testimoni org je kan..hari ni nk share pengalaman sy sendiri consume supplement Shaklee..ok, ceritanya..Anak saya ade G6PD Deficiency..Pead anak saya dah beri amaran keras supaya jgn amik @ pakai any jamu sbb bleh menyebabkan anak dpt prolong jaundice..disebabkan risaukan anak, selama 2 minggu sy berpantang tanpa sebarang jamu..badan pon dah terasa sengal2, xbermaya..saya mula mencari sesuatu yg bersesuaian untuk pantang..awal2 nak try set pantang shaklee ni (VitaLea, B Comp, Vita-C & Zinc), ragu2 gak..mcm mn supplement bleh jadi set pantang kan..bila start amik set ni, sehari dua dah terasa kesannya..seriously sengal2 badan & xbermaya terus hilang..proses pantang yg tinggal separuh lagi saya lalui dengan sgt2 bertenaga..kwn2 & sedara2 yg dtg melawat pon ramai tegur sy nampak sihat dan bertenaga tak mcm orang pantang..anak saya pon Alhamdulillah tak kena jaundice lgsg..syukur Ya Allah dari situ sy dah mula jatuh hati pada supplement Shaklee ♥♥♥ '

Sebarang kemusykilan dan nak tahu info lebih lanjut tentang nutrisi/produk SHAKLEE, jangan segan silu untuk hubungi saya yea. Setiap pembelian di honeyonnee.com , anda layak mendapat free consultation berterusan after sale services, jadual pengambilan vitamin dan tips-tips kesihatan bersama Shaklee.

Nota : Daftar keahlian Shaklee sekarang dengan yuran keahlian serendah RM 65 (seumur hidup) untuk menikmati 20% penjimatan harga produk. Hubungi saya untuk maklumat lanjut. (^_^)

Mashitah Mamat
019.312 1609
sheetah82@yahoo.com
www.honeyonnee.com

Majlis Gilang Gemilang di Pullman Putrajaya Lakeside

jom layan montage ini terlebih dahulu...... ( <____> )


Baru-baru ini, pada 5 Januari 2014, saya berkesempatan dan berpeluang menghadiri acara yang gilang gemilang anjuran Shaklee Malaysia yang diadakan di Pullman Putrajaya Lakeside....actually majlis ni adalah majlis meraikan seseorang pengedar Shaklee yang telah berjaya meraih rank tertinggi dalam Shaklee dan yang best, majlis ini ditaja sepenuhnya oleh Shaklee Malaysia...pilih jer mana hotel atau tempat nak dalam Malaysia ni..hotel 5 star, 6 star hatta 10 star....erkk, ada ke eyhh?? hikhikhikhi..

Master Coordinator Celebration diberi nama...hebattt betolll......majlis ni memang meraikan kita jika kita sudah capai tahap Master Coordinator dalam Shaklee......

Saya memang wajib lah hadir kan, apatah lagi yang diraikan ini adalah mentor saya....nanny saya dalam biznes Shaklee yang saya ceburi sekarang...kerana tunjuk ajar dan semangat daripada beliau juga, saya menjadi seperti hari ini..terima kasih di atas segala-galanya..hanya Allah yang mampu membalasnya...dan saya doakan semoga Kak Laila sekeluarga semakin kaya dan berjaya dunia akhirat...amin....

eyhh..eyhhhh, saya pon tak terkecuali yea....lagi beberapa step untuk saya capai rank Master Coordinator dan akan diraikan seperti ini juga...InshaAllah....Nothing Impossible kannn... !! apa yang kita impikan, diriingi dengan usaha tanpa jemu dan doa , pasti akan berjaya seperti orang lain jugak.... doakan saya tau....dan saya doakan juga pembaca blog saya ini sentiasa berjaya dalam apa jua bidang yang korang ceburi . InshaAllah....

agak2 dah borink berceloteh , jom ler layan foto sekitar majlis ni yea.. muahahahahhaha


my lovely mentor Master Nur Laila & suami yang diraikan pada petang itu
haaa, yg paling kiri tu Mr. Victor Lim, orang kuat Shaklee Malaysia....

barisan Master Coordinator yang hadir
ada yang sudah diraikan dan akan diraikan...
bersusun jadual setiap bulann....hihihiiiihi
keje saya, hadir dan sedut aura2 daripada mereka yang dah berjaya dan MAKAN FREE ...muahahhaaa








ni lah anak cucu cicit grup Shaklee saya
semuanya mempunyai impian dan matlamat yang sama
kaya & berjaya dunia dan akhirat
dengan biznes Shaklee yang gilang gemilang
ada antara mereka yg sudah mencecah 4 angka, 5 angka... aummmmm !!

I LOVE SHAKLEE