Checklist Keperluan Bayi & Mama Menyambut Kelahiran

Bila konpem disahkan hamil kali ke-2, saya terus stop ambil VITAMIN PENYUSUAN IBU , tapi teruskan dengan VITAMIN IBU HAMIL pulak.....


klik imej utk lebih jelas

bila disahkan hamil tu, macam-macam bende yg saya fikir...
paling yg tak best, alahan teruk semasa pregnancy, sama cam pregnenkan Onnee dulu......
bermula saat disahkan hamil, hinggalah kelahiran Onnee, saya alami alahan yg agak teruk..
selera makan hilang....semua makanan nampak tak sedap...
huhuhuhu...

Nur Hadfina Auni Bt Muhamad Hamdi
Onnee

Tapi Allah punya kuasa, pregnancy kali ni sangat-sangat smooth & lebih relax....Alhamdulillah, syukur pd Allah s.w.t !!
 tak der alahan sangat, muntah-muntah pun kurang, selera makan pun biasa-biasa ajer.... dan paling penting, sentiasa bertenaga...InshaAllah !!

Itu persediaan awal utk kesihatan dalaman...camna pulak persediaan saya kali ni utk menyambut orang baru??

saya rujuk pada checklist dari pekaboo.my ni...so, uolls boleh download checklist dr web pekaboo tu.....
klik je pic kat bawah ni....
 selamat men'download' yea...

credit checklist dr web www.peekaboo.my
(klik gambar utk download checklist ni..)

refer pada checklist kt atas tu, saya tak follow 100%... beli yg mana perlu sahaja....:)

satu tips utk moms & dads to be, peruntukkan sebahagian wang anda utk membeli barang bayi sikit demi sikit....sediakan list dan tulis bila,bulan berapa nak beli...beli sikit2,supaya tak membebankan uolls....
barang-barang bayi ni, saiz jer kecik, tapi harga.... mak aihhh...hihihi
survey jugak mana-mana atau bila akan diadakan Baby Expo...kalo kat KL, Selangor ni memang banyak kali akan diadakan expo baby & mommies...
yang biasa saya pergi, kat MidValley jeerr... :)

PAKAIAN BAYI/ CLOTHING
baju-baju lama Onnee, tak banyak yang elok...ada sikit-sikit yg boleh pakai lagi..so, kali ni totap beli lebih jugak memandangkan kali ni saya berpantang kat rumah sendiri, dengan asben sorang jer yg bantu..dengan keje lagi, so nak tak nak kene sediakan lebih baju dan lain-lain..tak der lah nak kene fokus keje-keje membasuh jer...hehehehe

1) Long Sleeve Suit - 7 psg 
2) Short Sleeve - 9 psg 
3) Rompers (recycle) - 11 psg 
4) Mitten & Botties Baby Kiko - 6 psg
5) Kain Lampin/Napkins Pureen Printed - 10 helai
6) Barut Bayi MumDreams- 10 helai
7) Newborn Diapers 
8) Blanket Pureen - 1 helai
9) Towel Pureen - 2 helai






romper Onnee punya...hihihihi..
dulu saya gilerkan romper..bykk beli, tapi dapat pakai kejap jer..so elok lagi !!

baby swaddle dr Mum Dreams

Baby Swaddle Onnee ( recycle lorrr...)

Mitten & Botties

Blanket
Towel
Cotton Balls
Napkins


PAKAIAN MAMA
1) Bengkung MumDreams
2) Tugku Besi
3) Set Bersalin Moden Shaklee
4) Sarung Kaki
5) Maternity Pad
6) Nursing Bra
7) Mandian Herba
8) Pemanggang Ajaib - memandangkan nak berpantang kat Putrajaya, duk qrts kerajaan pulak kan, mana boleh bakar membakar ni..so, alternatifnya, kita guna je pemanggang ajaib..... (^__^)
9) Katil Bujang - pengalaman berpantang Onnee dulu, membuatkan saya  nak beli katil...memang banyak sangat kepayahan bila baring kat bawah jer...susah nak bangun, dengan jahitan episotomi yg belum sembuh lagi..risiko woo....serik makk. !!
10) Tilam Bujang - recycle ajer, guna yg lama punya...jimattt ..
11) Kain batik
12) T-Shirt Lengan Panjang - nak pakai ketika di hospital...
13) Tudung ala Ariani - senang sarung...pakai shawl kang, jenuh nak belit-belit pulak...persediaan jugak bila ada tetamu datang melawat....sarunggggg ...kikikikik





BABYCARE & BATHING
1) Dish Wash Shaklee - Bottle Cleanser ; bahan utama pencuci adalah drp ekstrak jagung dan bebas bahan kimia
2) Powder Detergent Shaklee - lebih selamat utk kulit bayi yg sensitif, mesra alam gitu
3) Fabric Softener Shaklee - pelembut baju-baju budak, semulajadi dan selamat utk kulit bayi
4) Get Home Clean Basic H Shaklee - accessories detergent
5) Baby Shower
6) Cotton Buds
7) Baby Shampoo
8) Baby Powder
9) Bath Tub (recycle Onnee punya jerr) - dr IKEA 
10) Baby Lotion
11) Baby Oil
12) Mintak Telon 75ml - RM 10.90 , beli di Butik Bayi OneBabyWorld, Bandar Permaisuri
13) Clippers/Scissors
14) Termometer - sediada, beli dr 
15) Playpen / Baby Coat
16) Set Tilam Kekabu Little DJE 
17) Baby Carrier
18) Car Seat


klik imej utk lebih jelas
sebelum saya jumpa Shaklee, saya biasa guna pencuci yg khas utk bayi...tapi bila saya dah jumpa sesuatu yg lebih selamat dan  mesra alam (selamatkan bumi kita.... ) , saya bertukar kepada jenama Shaklee..
Fabric Softener
Powder Detergent
Dish Wash
Basic H

Minyak Telon

Bath Tub

MATERNITY/BREASTFEEDING
seperti sebelum ni, Alhamdulillah saya berjaya menyusukan Onnee selama 2 tahun dan tidak dinafikan set penyusuan Shaklee, banyak membantu menjayakannya.Jadi, utk anak ke-2 ni, saya tetap juga berazam utk menyusukan selama 2 tahun...dan kali ni secara ekslusif terutamanya pada 6 bulan pertama... kurang pengetahuan masa anak pertama dulu, banyak mengajar saya untuk lebih mendalami ilmu breastfeeding.

1) Breastpump - Medela Freestyle 
2) Set Botol Susu - Tommee Tippee
3) Sterilizer - Tommee Tippee
4) Bottle Brush - Tommee Tippee
5) Feeding Bottle - Tommee Tippee
6) Food/Bottle Warmer - Tommee Tippee

Breastpump - kali ni saya pilih utk keluarkan sedikit belanja, saya pilih MEDELA FREESTYLE RM 1180.00 
actually utk long term punya planning...InshaAllah, boleh guna utk anak-anak seterusnya....hihihi (verangan dulu lah...)



Breastmilk Storage/Set Botol Susu Tomee Tippee - kebetulan dapat harga murah, so sambar ajer set ni..tak pernah try lagi brand ni....hope seswai dgn baby mama nanti.... :) 1 set ni, RM 499.00



Baby Food & BottleWarmer
Bottle Teat
Insulated Carrier
Bottle & Teat Brush
Electronic Steam Steriliser
PP Bottle

Scan 3D + 4D di Klinik Jameaton, Seri Kembangan

Pregnen kali ke-2 nih, rasa gatal  lak nk buat scan 4D..org lain buat, aku pon sibuk gak nak buat..hahaha..

saje gedik kan.padahal bukan satu keperluan pun nak scan bagai..... kehendak napsu semata..hahahah
tak der lah, saje cam excited sebab baru tahu pasal scan 4D nih..masa pregnen anak sulung, banyak bende tak tahu....

banyak jer klinik dan hospital yang boleh buat scan nih, cuma nak mencari klinik/hospital yang boleh kasi harga yang berpatutan tu payah....normally, harga utk scan 4D ni boleh cecah sampai RM300. Ada yang RM 280, RM 180, RM 150, dan paling murah aku dapat RM110.

Jenuh jugak lah sebenarnya nak cari klinik yg boleh buat scan 4D dengan KOS YANG MURAH..nampak tak word tu....MURAH ...

google dan terus google, aku try cari klinik yang sekitar Putrajaya dan Bangi....lastly, aku terjumpa review psl klinik Jameaton kat Sri Kembangan...

aku terus call dan buat appointment. Alhamdulillah, dapat 9 Mac 2014... tak sabarrr...ngeeeeee

Scan 4D

 

Kenapa aku pilih klinik Jameaton nih? sebab ~ murah.. RM110 je tau... masa aku pegi klinik tu, tak sempat nak makan..kejar masa punya psl..dr review blog yg aku penah baca, dorang suggest suh makan dulu..tak der la nanti insan dlm perut tu lesu jer tak bertenaga..tapi nak wat camna..tak sempat weh....redahhh

masa aku sampai kat klinik tu, memang tak der orang..aku sorang jer...hari bekerja kot...ke sebab aku terjah waktu lunch..hehehehe... *no wonder la tak der patient kan*

iklan sat ~ "tetiba mata aku terpandang supplement Shaklee atas kaunter tersusun indah....hihihihi"

ooooo, jual shaklee gak eyhhhh..hihihi *bagusssssss* ~ dalam hati

tak lama tu, nama aku kene panggil dah. berdebar jugak nk scan...yelah, mcm2 kot aku pikir......

cm biasa, baring atas katil , doc start tugas dia....muda lagi doc ny pon..dan opkos la doc pompuan kan..

oleh sebab aku datang dengan perut kosong, hambek habuan..baby pasif je kat dalam tu ha..tangan kanan asyik tutup mulut je...si anu nya pon dikepit2 nya..alahaiiiiii.....aku plan, bila dah konpem jantina melalui scan 4D ni, boleh la aku memborong barang baby dengan senang hati....rupanya........ hurmm ! tak pa la nak oiiiii...hihihi
masa buat scan tu, aku agak takut2 jugak la..lagi pulak masa tu doc duk highlite jer psl baby ttutp mulut dengan tangan dia tu....tetiba aku pk mcm2...adoyyaii...
akhirnya, baby gerak2kan jugak tangan dia..so nampk la jugak sepintas lalu, area mulut baby...Alhamdulillah, perfect....syukur sekali lagi...

dari pengamatan dan scan yang telah dijalankan, Alhamdulillah baby tak ada apa-apa masalah kesihatan......itu yg aku nk dengar sebenarnya....biasa lah kan, ibu pregnen nih memang suka fikir yg bukan2...eyhh, ke ku sorang jer yg pikir cenggitu?














camna la agaknya rupa baby aku ni...ikut muka aku ke, ikut muka husband aku ataupon ikut muka kakaknya....hihihii

nak tau??? tunggu bulan Jun lahhh...