Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Jom join giveaway ni...... 

klik Banner ni kalau anda nak tahu syarat-syarat giveaway ni k.... !


Antara hadiah yang saya nakkkkk ..... (aummmmmm...) moga-moga dapat la kan...hikhikhikhik











Jumlah harga barangan : RM32.90 + RM25.80 + RM39.60 + RM51.20= RM149.50

Terima Kasih http://www.nile.com.my/


Part 4 : Istanbul, Aku Datang !!

bukan aku yang datang...ayah aku laaa.. !! ngeh.ngeh..ngeh...

ayah aku nih tak berapa pandai guna smartphone..beria aku & adik share duit beli smartphone kat ayah, konon2 nak ber whatsapp....,,...tapiiii....

gambar-gambar di Istanbul dan Mekah/Madinah pun aku dapat dari kawan-kawan yang share..terima kasih uoll kerana tolong jagakan si dia untukku...cewwwaaahh.. hahhahaha..

serius aku terrr amat lah jelous bila tengok gambar kiriman dorang nih...huwarr, best giler trip Shaklee....5 star kau...VVIP punya trip nih...

so, layankan saje nice picture from Istanbul...aku nak cerita lelebih pun bukan aku yang pergi sana, kan...hahahahahaha


Marriot Istanbul..

tiba di hotel Marriot istanbul, disambut dengan sejambak bunga..ohsemwei!!



view dari bilik hotel



breakfast dulu 













 















sangat cemburu kat ayah sebab dapat pergi Istanbul..besttt sangatt.........InshaAllah, nanti kita pergi Istanbul bersama-sama pada masa akan datang......


Bayi Berjalan Umur Berapa?



7 Jan 2015 : terkejut mama bila tengok Humayraa dah boleh bangun beridiri..pitammsss ! 

"Dia akan belajar duduk, meniarap dan merangkaksebelum boleh menarik dirinya naik dan berdiri pada sekitar usia lapan bulan."

Apabila bayi anda berusia lima bulan, jika anda memegangnya dengan kakinya tersentuh paha anda, dia akan terenjut-enjut turun naik. Mengenjut-enjut akan menjadi aktiviti kegemarannya untuk beberapa bulan yang akan datang. Otot kaki bayi anda akan terus berkembang sewaktu dia belajar meniarap,duduk dan merangkak. 

"Pada sekitar usia lapan bulan, bayi anda akan menarik dirinya naik untuk berdiri sambil berpegang pada perabot. Jika anda sandarkannya bersebelahan sofa, dia akan berpaut pada sofa sekuat-kuat hatinya"

Petikan: BabyCenter

Bila baca artikel ni, macam pelik jugak sebab Humayraa dah boleh bangun berdiri sambil berpaut seawal umur 7 bulan......Yang pasti, dia belum pon merangkak dan belum boleh duduk ...advance pulak si Humayraa nih........
Normal ke tak normal ni?? Hahaahha....

12 Jan 2015 : kaki dah makin kuat 

12 Jan 2015 : siap boleh pusing-pusing pulak ! 

Syabas sayang....mama tahu anak mama memang kuat....kan mama makan vitamin prenatal Shaklee semasa mengandungkan Humayraa dulu... Hihihihihihi...


Mama doakan anak2 mama sihat sentiasa dan dilindungi Allah s.w.t setiap masa....amin!


Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali

*klik banner untuk join.


♥ Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015
♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain.
♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari.
♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)


Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)



Part 3 : Masa Dah Tiba, Berangkat Ke Istanbul/Umrah

tibalah masa berangkat ke Istanbul..8 beradik semua turun dan nak hantar ayah ke KLIA.semangat seme yea...
oleh sebab nak bawak adik-adik berjalan-jalan makan angin, kitorang decide nak naik ERL sahaja. Putrajaya Sentral pun dekat jer dari rumah aku.lebih kurang 5 minit menaiki kereta. lagipun kadar bayaran parking kereta di sana tak mahal sangat.



moment yang paling bahagia ..Alhamdulillah!
*tengah tunggu ERL daaa... *

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
setiba di KLIA, terus menuju ke tingkat 5, tempat grup Shaklee berkumpul....masa tu Maghrib, so cargas cari surau pulak.....dannnnn jauh giler surau kat KLIA tau..penat aku berjalan, dah la badan tak berapa sihat...huhuhuu..redah je la..
tapi yang pasti, memang lenguh la berjalan, lagi pulak aku dukung si Humayraa...*pitams*
.
.
.
.
.
.
.
.
layan je la kitorang bergambar kenangan yea..hihihi...




sesi taklimat dan doa



serius happy aku tengok gambar ayah...walaupun riak wajah ayah tak menunjukkan yang dia terrrsangat happy sebab berpeluang ke Tanah Suci, tapi jauh disudut hati ayah, aku tahu, ayah rasa macam nak melompat kegembiraan...hehehehehhe...
Alhamdulillah, syukur, melalui bisnes Shaklee, aku berpeluang beri tiket tu kpd ayah...InshaAllah, next trip, aku nak bawak mak dan ayah bersama-sama....

ini Sapinah, salah seorang downlines cum rakan kongsi bisnes yang datang dr kelantan utk hantar mak dia ke KLIA, join trip Istanbul/Umrah Shaklee....
happy for u dear...

ini pulak kakak sidelines aku yang dikasihi sokmo..hehehehe...Master Farina yang gojes..pun sama jugak tujuan kami, datang hantar parents . hikhikhikhik


ok, masa dah time...nak bertolak dah..tata ayah...jaga diri tau kat tempat orang..hikhikhik...
tetiba mengalir air mata aku waktu nih..sebak, !!


Part 2 : Buat Persediaan Kelengkapan Umrah & Istanbul Untuk Ayah

Assalamualaikum....


seminggu sebelum ayah nak bertolak ke Istanbul, dr Kelantan , turun Putrajaya dan lepak sini dulu ..sambil2 tu pegi shopping brg keperluan yg ayah nak kene bawak ke sana..........

Subhanallah, satu perasaan yang sukar digambarkan bila dapat membahagiakn seorang ayah dengan hasil titik peluh kita, seorang anak....dan saya syukur, kerana dipertemukan dengan biznes sehebat biz Shaklee ni....... Allah memberi rezeki kpd ayah utk buat umrah melalui Shaklee.....thanx Allah...thanx Shaklee..thanx jugak utk mentor2 saya yg tak pernah jemu membimbing saya , from ZERO to HERO...MasyaAllah...

saya dan 7 adik yg lain, semua pakat berkumpul ramai2..semua nak hantar ayah ke KLIA...punya la seronok dan excited..hehehehe..

nak cari beberapa lagi kelengkapan utk ayah buat umrah....dari sumber yg dipercayai, biasanya Mydin yg ada jual brg2 umrah...one stop centre..so, tak susah2 pegi byk2 kedai kan..senang borong kat Mydin aje.....last2, kitorang decide nak ke Mydin USJ.......pegi weekdays, so tak ramai org sgt..senang la sikit nak meilih barang kan.....

nilah wajah2 kesayanganku, ayah, mak, Hakim & Ayu..... 
 muka excited je sume..hahahhaha... 
tak sangka, besar jugak Mydin USJ ni rupanya...no wonder la selalu orang duk sebut Mydin USJ....
pestime saya sampai tau..tu yg agak cam ...........errmmmm... kikiki
walaupun kitorang pegi pada hari bekerja, tapi agak susah nak dapatkan parking..tak tahulah apa masalahnya....
sebab org ramai atau car park terhad atau.........
whatever...as long as kitorang dpt jugak parking..tak der la balik bodo je kan...hikhikhikhik....


okesss, shopping time..... !!!

Cari Barang Keperluan Umrah


pilih...pilih...menantu yg baik..tlg entertain pak mentua..hihihihi... tq B...

Antara barang yg nak cari untuk ayah :
  • seluar tebal coz nk ke Istanbul yg tengah sejuk skang ni...
  • t-shirt baru...
  • kasut yg selesa
  • stoking tebal
  • mask 
  • glove
  • selipar 
  • long john ( beli kat Alamanda..sebab kt Mydin tak ada yg sesuai)
  • travel adaptor
  • pakaian dalam (singlet putih, siap poket kt depan)
  • sweater 
  • botol air (kecik je..senang nak bancuh Performance Drink dan bawak ke hulu ke hilir)

apa lagi yang nak beli ni?? hihihi... sempt lagi tu ha bergmbr dalam kedai org...


Dah selesai?? jom kita ke Bangi lak..makan besar...saje bawak mak ayah pegi makan kat Ana Ikan Bakar Petai....enjoy ...Alhamdulillah, happy tgk mak ayah adik2 happy..... 

Makan Besar di Ana Ikan Bakar Petai, Bangi










saya suka jugak makan kat ana ikan bakar petai ni...tp bukan sebab ikan bakar dia...sebab, udang butter prawn dia yg menawan kalbu...siyes, sgt2 sedap.....kalo ikan bakar tu, ada tempat yg lebih sedap dr restoran ni......hehehehehhe..

3 pic ni je yg sempat aku snap...selebihnya, MAKAN dengan rakus !!!! hahhaha....

antara menu yg kitorang order, yg sedap di tekak kami,

  • butter prawn basah
  • lala berkuah 9 sorry, tak tahu apa nama dia...)
  • sotong masak merah
  • ikan bakar petai (ikan merah dan siakap kot..lupa lak...)
  • sup tulang ( utk si Onnee..) 
  • kailan ikan masin
  • jus oren dan epal 
  • nasi putih utk 13 org makan



Jumlah : RM 350.00 .....berbaloi2......udang fresh dan besar.....sy rasa spesis udang harimau kot..hihihi.....

dah  bayar ? dah kenyang ? jom balik......


Resipi Kurma Ringkas Berkhasiat, Tapi Sedap

Assalamualaikum...

Petang semalam ayah selamat tiba di bumi Malaysia setelah 11 hari makan angin ....Istanbul, Mekah, Madinah ... 

Dah tentulah banyak buah tangan yang ayah bawak balik untuk anak-anak.....wajib ada, kurma ...

Tetiba terasa nak minum jus kurma....tapi.......

Susu cair lak tak ada...nak pegi kedai, kemalasan melanda lak...haihhh....

Nak sangat minum jus kurma, so belasah je tak payah taruk susu cair...........

Hasil??? Marvellous jugak wehhh.....

So,.korang tak perlu banyak bahan pun kalo nak minum jus kurma...tak perlu pemanis, sebab kurma pun dah sedia manis kan......

jus kurma, siap diminum !
Senang jer nak buat, dan bahan-bahan pun tak renyah ....

a ntara bahan-bahan yg diperlukan ialah  ;

Kurma 10 biji (buang biji)
Air 500ml
3 sudu besar Meal Shakes ( boleh campur 2 sudu besar Meal Shakes & 1 sudu besar ESP )
Ais ketol

Pastikan kurma tu dipotong kecik2 supaya senang nak kisar.
Masukkan semua bahan dalam blender dan blend....

pandangan dari sisi blender..hahahhahaha 

view dari atas, ais ketol + 3 sudu besar Meal Shakes + 10 biji kurma

kurma yang dah dibuang biji


Siap.....minum! Encik suami cakap, rasa cam coconut shake..... perasa vanilla...sedappp owh..