Senarai Bidan Untuk Rawatan Mengurut Selepas Bersalin Sekitar KL Dan Selangor

Into ni aku dapat daripada kawan yang share kat gup whatsapp..so, aku share lak kat blog...senang untuk kawan2 lain yang belum tahu, buat rujukan . Dan untuk info aku juga untuk masa depan..hihihihi.

Kebanyakannya mak-mak bidan ni kena booking dulu. so elokla survey dulu sebelum bersalin..daru pengalaman aku lah, mak bidan ni sentiasa sibuk.... almaklumlah, orang bersalin ni setiap hari..lagi pulak kat bandar ni, high demand servis mak bidan....

___

Senarai tukang urut / mak bidan sekitar kl selangor.

Feel free to share guys.

Kuala Lumpur
1. Makcik Salmi (Setapak Indah, KL). Tel : 03-40247107
(rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin dan lenguh-lenguh badan. Mendapat ilmu berbidan secara turun temurun dari nenek dan ibunya) (sumbangan June)

2. Kak Sha ( Taman Cahaya, Ampang). Tel : 019-3698902
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin - urutan cara Indonesia )

3. Kak Eli (Setapak, KL). Tel : 014-3234315
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin - urutan cara Medan , Indonesia ). Boleh dihubungi di waktu malam sahaja kerana suaminya menggunakan hp diwaktu siang.

4. Ibu (AU4, Keramat). Tel : 016-2889362
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Cara urutan tradisional Jawa)

5. Mak Yam (Selayang, KL). Tel : 03-61201801.
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin)

6. Kak ANI (Pasaraya Bintang, Taman Baiduri, Cheras ) Tel : 013-2368717
(Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Cuba sekali nak urut lagi..) - sumbangan Hafizah

7. Ibu Zaleha ( Lot 2-39, 2nd Floor Kompleks Desa Kepong). Tel : 019-2110636
(Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Sangat berkesan menggunakan kaedah tradisional dan moden) - sumbangan mzsuria

8. Hajah Zaharah (Taman Kosas, Ampang). Tel : 012-3139316
(Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Juga untuk mendapatkan cahaya mata) - sumbangan Azelina

9. Opah (Taman Melawati, Kuala Lumpur) Tel : 013-3524668
(Rawatan mengurut untuk ibu selepas bersalin. Siap ada pakej untuk sengkak, mandi, tangas dan urut. Harga pun berpatutan. Opah ni ada kenderaan sendiri tp dia akan include sekali duit minyak untuk pergi dan balik selama berurut. Selalu berurut 3 hari dan sila tempah dengan opah ni terlebih dahulu) - sumbangan sumijelly

10. Makcik urut (Sentul, Perumahan Dato' Senu) Tel : 013-3845216
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin)

11. Kak Kaseh / Nina (Wangsa maju dan sekitarnya) Tel : 016-6686975
(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin)

Selangor

1. Mak Cik Ara (Kg Raja Uda, Klang) . Tel : 03-31687149 (rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin, bersunat untuk bayi perempuan, urut untuk mendapat cahaya mata dan lain-lain yang berkaitan dengan wanita. Mak cik Ara mendapat ilmu berbidan secara turun temurun dari nenek dan ibunya.) Urutan cara lama yang sangat efektif.

2. Cik Bedah (Sungai Ramal, Kajang). Tel : 03-87349281 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Cik Bedah) - sumbangan Izan Ismi

3. Embah Duk (Sungai Merah, Kajang). Tel : 03-89257006.(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Embah Dut) - sumbangan Izan Ismi

4. Kak Dah (Kajang) Tel : 0169045167 . Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin.

5. Kak Sutinah (Shah Alam, Selangor). Tel : 019-3698449. Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Urutan tradisional cara Jawa (kak Sutinah mendapat ilmu berbidan dari ibunya) - rujukan The Star

6. Puan Ani ( Putra Heights , Subang). Tel : 017-396 9031 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Puan Ani)

7. Makcik Salmah (Area Putra Perdana, Puchong, Selangor). Tel : 03-83195090. (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Makcik ni kena ambil dia. Dia takde transport and dia urut waktu malam jer sebab siang dia jaga cucu) - sumbangan Ezad Hasshim

8. Puan Ramlah (Parit baharu, Sabak Bernam, Selangor). Tel : 03-32137496 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Puan Ramlah)

9. Mak Cik Nab ( Taman Melati, Gombak). Tel : 03-41075585 (rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin dan membetulkan uri yang ke bawah (placenta previa). Sumbangan Abang Rie & Kak Imah

10. Puan Hani (Bandar Baru Bangi) . Tel : 012-3166074. Rawatan selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. (sumbangan Intan Idayu)

11. Makcik Ramlah, Kuang, Sg Buloh, Selangor. Tel : 017-3763381 / 03-60371204 - sumbangan ailin

12. Kak Timah, Bandar Baru Sg Buloh. Tel : 03-61565421 - sumbangan ailin

13. Kalsom bte Saat, Lot 2138, Jalan Persiaran Hamzah Alang Meru, 42200 Meru Klang. Tel : 019-3636657. (rawatan mgurut selepas bersalin n pakej penjagaan selepas bersalin. Urutan tradisional cara jawa. Untuk khidmat lain yg bkaitan,sila tanya mak som - sumbangan eisya

14. Huzaimah Mohamad (No.43, Lorong Tepi Sungai 3, Taman Kota Jaya, 41100 Klang, Selangor) Tel : 014-3286478 - sumbangan Kyra

15. Kak Esah Tel : 016-3908180 - dia boleh ngurut org bersalin, nak zuriat, dan ngurut seluruh badan atau bahagian2 tertentu. Bertungku dan bertagas juga boleh, serta mandi. Kak Esah ni dekat Batu Caves, jalan nak ke Ulu Yam. Urutan dia sedap..best sangat...tak terlalu kuat terutama bagi yang tak biasa mengurut.

16. Nenek Melah - Tel : 0192054640. Bidan ni orang panggil Nenek je..dia boleh ngurut untuk dapatkan zuriat, berkesan sangat...tapi dia tak ngurut untuk lepas bersalin. Dia jugak arif bab-bab lain.

17. Bidan Jah (Ustazah Jah) - Tel : 016-3414577. Selayang Baru (Berhampiran Balai Polis Selayang yang Lama dan Pasar Harian) - sumbangan Hamidah Shamsuddin

18. Mak Yang - Tel : 012-3600047. Km 13,Jalan Bernam, lot 113, Lorong Haji Janor
45500 Tg.Karang Selangor - sumbangan Kamarulramdan

19. Makcik Han - Tel : 017- 3951484. Damansara Puncak Ara, Petaling Jaya
Urutan sgt berkesan pada harga berpatutan. Dalam 10 hari urut, saya dah turun 12 kg - sumbangan Aisha Ahmad

20. Nenek merah - Tel :03 31491007. Tempat Olak Rempit,Banting. Malam Jumaat tidak mengurut. Sumbangan Lin

21. Nenek Hamidah - Tel : 012-4819795. Presint 16 Putrajaya . Sumbangan Lin

22. Cik Ayu. Tel : 03-77810377. Taman Medan PJ. Sumbangan Lin

23. Yati - 012-8546760. Bandar Tasik Puteri Rawang Selangor

24. Petaling Jaya - http://www.momretreathome.com (momretreathhome ni menyediakan khidmat mengurut dan penjagaan bersalin kat tempat dia ~ ala² macam hotel orang bersalin la sebab semuanya diuruskan oleh petugas kat sana...pernah tengok dalam rancangan nona...memang selesa tempat dia dan sangat sesuai bagi mereka yang ada $$ lebey...boleh refer kat sini)

25. Kak Yasmin (Area Bukit Jelutong, Kampung Melayu Subang) Tel : 012-2812344

26. Makcik Basariah Tel: 012-5392368

27. Sekitar Selangor - Suzilawati Rusli

28. Puan Qamar (Klang ) 011-12372712 /03-31621466 - www.facebook.com/QamarAnggunBeautySpa

29. Khidmat urutan di sekitar Petaling Jaya, Puchong, Damansara, saya menyediakan servis urutan tradisional wanita, urutan selepas bersalin, reflexology dan aromaterapi. Urut terseliuh juga boleh utk WANITA sahaja. Sila layari www.wafa-warhamni.blogspot.com untuk maklumat lanjut atau hubungi 012-3716020 (wan fatimah)

30 . www.dauraspa.com or 03-88616838j

31. Makcik Ani (Selayang dan sekitarnya) - urutan lepas bersalin/pantang, urutan untuk yg susah dapat baby, urutan satu badan seperti lenguh2 & sakit sendi (03-61207417)

32. Area: Selangor, Hulu Langat
Puan Zaitun 017 612 6469 / 03 9021 7172
Tempat : Taman Perkasa 2, Block 7
Mengurut Seluruh Badan.
Mengurut Bersalin.
Mengurut & Mandi baby.
Bertungku & Pakai Bengkong.
Facial , Scrub Badan & Mandi lLmau.
Menjual Manjakani, Jamu, Minyak baby & Herba.

Perak
1. Ipoh.Urut memberi perkhidmatan selepas bersalin di rumah anda.
Hubungi Sarah 0176376146
Fb: rawatan selepas bersalin ipoh

Johor
Batu Pahat, Johor - Pn Zawiah 013-7197004
Larkin, Johor Bharu - Kak Zah 0177576017
Johor - Norliza Harun 0167075124

Kawasan Lain
Semua Negeri - Pusat Perubatan Al Munawwarah - 0139660663 / 0179816465
Selangor & Penang - iceblessedbeauty - Aishah 012-7225184
Senawang, Seremban - Cik Mai 0173390551

Lain-lain tempat boleh refer kat blog www.bengkungmoden.com

11 Waktu Terbaik Untuk Berdoa

parking kat blog untuk jadi sumber rujukan aku..

sumber : Facebook Page Berita Islam























mudah-mudahan, doa kita dimakbulkan.

Inshaa Allah !!

Daftar Online Permohonan Kemasukan Sekolah Darjah 1 di Putrajaya & Selangor

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Alhamdulillah, hari ni selesai urusan daftar online permohonan kemasukan sekolah anak sulung aku. Pejam celik pejam celik, dah nak sekolah anak mama. Excited pulak mama bila bayangkan Onnee pakai seragam sekolah..
 
sweet & comel
Terima kasih jugak kat rakan FB aku. kerana status dia tempoh hari, aku tahu tentang permohonan online nih. Bagi ibu bapa yang sebaya lebih kurang anak aku, mesti isi form ni tau. Terbuka untuk kemasukan tahun 2017 & 2018. 
 
korang boleh klik link di bawah 
 
 
https://public.moe.gov.my
Permohonan ke Tahun Satu bagi negeri Selangor dan Putrajaya ambilan 2017 dan 2018 dah pun dibuka  dibuka pada 1 Mac 2016 hari tu. Tarikh tamat, tak ada pulak kasi tau.
 
 


untuk penggguna baru, korang kene daftar terlebih dahulu. klik pada icon warna merah, PENGGUNA BARU .
lepas tu, isi je la detail korang seperti yang diminta.senang jer.
No. K/P korang, emel  & password
lepas dah siap isi, nanti korang akan terima emel untuk CONFIRMATION. 
dah setel, masuk je macam biasa, klik DAFTAR MASUK
 
 korang klik mana-mana kotak yang berkenaan untuk mula isi form
   
 
 isi no MyKid anak , dan Maklumat Permohonan (jika lahir di Malaysia)
kalau lahir luar negara, kene lah isi lain-lain maklumat tu yea.


sebelum nak isi tu, make sure korang dah ready dengan detail berikut supaya smooth jer urusan korang nak isi form nanti.
antara maklumat yang diperlukan ialah:
  • No. MyKid anak yang nak didaftarkan sekolah tu ( bila dah isi no my kid ni, automatik akan keluar semua data yang dah link dengan Jabatan Pendaftaran Negara) senang !
  • No. K/P abahnya/penjaga
  • Alamat pejabat/majikan
  • No. HP
  • Emel
  • Gaji bulanan (aku isi gaji pokok jer..tang ni aku konpius.muahahaha)
  • No. K/P aku (mama nya la..hihihi)
  • No. HP
  • Emel
  • Gaji bulanan
  • Sekolah pilihan yang korang nak hantar anak korang (kenalpasti dulu sekolah mana korang nak hantar)
 
Maklumat Murid
Maklumat Penjaga
Maklumat Permohonan
Perakuan
 
 
klik ke empat-empat item di atas, semua kene isi tau .
ok, selesai !!

print atau save je salinan ni untuk rujukan kita. 

Alhamdulillah !!