Kimchi K-Pop Special Homemade Extra Bahan Rahsia


dah tetiba ko pon nak jadi minah korea ke apa? hahahah
lama dah tekak aku nih teringin nak try makanan korea, tapi tak ter langkah kaki aku ni masuk dubu dubu ke atau restoran-restoran Korea yang lain......

ni semua kawan aku punya angkara.....
masak korean food, update kat facebook, 
aku terliur la wehh..tapi belum berkesempatan lagi nak try...

korean food yang paling femes, 
yang paling terkenal, of course la kimchi kan..
drama korea pun banyak highlight kan kimchi nih...

cara masak kimchi yang kawan aku share ni, tak la susah pun..senang rupanya buat kimchi....
aku pun gatai tangan la nak buat jugak...
harap-harap tekak aku nih boleh terima..

aku rasa boleh kot, sebab ada campuran bahan spesel.... !! 

~ BUDU KELATE ~

aku pun hairan mulanya, pesal kimchi ada budu.
org korea makan budu ker?? hahahahaha

kata kawan aku tu, budu tu rasa dia hampir 95% sama dengan pes/sos perap orang jepun/korea guna dalam masakan.

ini diakui sendiri oleh pelancong Jepun yang pernah ke Kelantan dan melawat kilang budu...

cara pemprosesan pun sama, menggunakan tempayan.

sah, memang sama macam sos perap dorang apabila org Jepun tu rasa budu....

haaa, org korea/jepun pon makan budu tau..hikhikhikhikhik..

(sumber story : drp Atikah Mat yg share resipi kimchi homemade)


moh kita tengok, step by step camna Ika buat kimchi spesel ni....
(esok2, buat kimchi, aku refer je blog sendiri...hahahah..)


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN ;

1. 1 biji kobis cina
2. garam halus
3. 2 biji epal hijau
4. segenggam daun kucai,
5. 1 batang lobak merah,
6. sebiji bawang holland potong bulat.
7. budu 


BAHAN UNTUK BUAT PES;

1. 1 biji epal hijau
2. 1 biji bawang Holland
3. halia 1 inci
4. 5ulas bawang putih
5. Serbuk lada Babas / cili boh
6. Sos ikan
7. 2 sudu tepung beras

 ~ Blend bahan 1-4 dengan sedikit air.



kobis cina, nih bahan utama....mula2 ni, ko try la buat sebiji kobis dulu...
nak rasa sedap ker idok...hikhikhik
kalo sedap, boleh la tambah dos , 10 biji kobis ..wakakakakka


kobis ni, belah 2 atau 4..ikut suka hati mak nenek ko lah...hihihi


jangan lupa, basuh bersih2...celah2 kubis tu, basuh dengan air bersih betul2...
buka sehelai demi sehelai yea...
cuba up skit level kerajinan ko tu..
jangan ler malas sangatt....hikhikhik

lepas dah basuh bersih2, toskan..

lepas tu,  ko letak garam halus 5-6 sudu kecik...
lumur dan make sure sapu rata pada kobis tadi......

agak-agak dah rata, 

tutup bekas dan perap selama 5-6jam.


jangan lupa tutup lak bekas tadi..kang tetiba ada pulak makhluk lain elok je parking kat atas kobis ko..hihihii


2 biji epal - potong memanjang
1 batang lobak merah - potong memanjang
segenggam daun kucai , potong sama saiz atau agak2 sama panjang dengan epal dan lobak yang dah dipotong tadi


1 biji bawang holland, potong bulat 


Bahan pes, sebiji epal hijau , sebiji bawang Holland,halia 1 inci,5ulas bawang putih. Blend dengan sedikit air.


Hasil blend tadi, tambah 3-4 sudu serbuk lada, 1 sudu sos ikan, 2 sudu tepung beras + sedikit air. Masak sehingga sedikit pekat. Sedang-sedang, jangan cair sangat, jangan pekat sangat.



Setelah 5jam. Air kobis akan turun bila diperap garam, macam itulah rupa kobis selepas diperap. Ambil, perah air garam, kalau masin sangat, basuh dengan air masak, lepas tu perah, letak dalam bekas.



Campur bahan sampingan yang dipotong tadi.



Hmm, masukkan pes yang dimasak tadi, tambah sedikit bahan probiotik terbaik dari kelate, juga feberet orang jepun iaitu BUDU. 



Letak sedikit gula iaitu makanan bakteria untuk menggalakkan bakteria berparti dalam kimchi.


Gaul pes rata & sekata.


kemudian, masukkan dalam bekas.




Lastly letak kat tempat tak kena cahaya matahari. Biarkan 24jam. Mudah-mudahan berbuih elokla dalam tu ye.


Resipi KIMCHI K-POP ni dikongsi oleh Atikah Mat  . Sila follow Facebook beliau kalau nak tahu banyak lagi resipi2 Korean food yang dia buat sendiri..hikhikhik...


Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Assalamualaikum
hye semua ^_^ 

*sticky post*

Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :

1. Follow blog atau google +


2. Follow instagram *jika ada 

3. Follow twitter *jika ada


4. Like sahaja fanpage 
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !"
3. Letak banner dekat entry. 
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM30 x1 
Wang tunai RM20 x1 
Tapak Iklan free selama sebulan x1 
Topup RM5 x1 
[SyiraLokman]


(TOP REFERRAL)
 Wang tunai RM50 x1 
[nurfuzie] 


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !  ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Ogos 2016 
Tamat : 21 Ogos 2016

Deko Deko Bilik Tidur Anak Perempuan Mama & Abah

Kali ni, entah berapa kali dah mama deko bilik kakak Onnee dan Humayraa...semata-mata nak ajar kakak tidur kat bilik sendiri.....hahahah

Sebelum ni, 2, 3 hari jer bertahan, tu pun mama kene tidur sekali ngan korang..kihkihkih....

Lepas tu, semua berkumpul kat bilik mama dan abah semula......

Kebetulan, selepas mama habis Breastfeeding Workshop kat Shaklee HQ di The Pinnacle, Bandar Sunway, abah bawak kita ke IKEA Cheras..., saje jalan-jalan cuci mata...sementara tunggu aunty Eta setel urusan dia kat Subang Parade., lepas tu nak ke Suraya Kg Bharu makan mee celup yang sedap gilerr tu...hihihi

Pergi IKEA ni pon terapi tau.....release tension..hahahahah..sambil2 tu plan nak beli itu ini untuk deko rumah baru kita nanti...InshaAllah...

nama jer window shopping, tapi kalau tak beli walaupun 1 barang, memang tak sah la kan,....

terrr beli pillow case....
terrr beli butterfly 4 ekor....hikhikhik....

2 pcs RM 19.90 pillow case, dengan kain pun selesa, mama rasa harga tu murah dan berpatutan... tambah lagi mama saje nak test, muat ke pillow case IKEA ni dengan bantal hotel DAG PILLOW yang mama jual tu.. hihihi

Maka, terrrr deko bilik korang dan tak ter sengaja mama ajar untuk korang tidur kat bilik asing..kakak pon dah 5 tahun kan....

sebelum balik, macam biasa, mesti kene rasa aiskrim lembut IKEA yang sedap tu kan... 80sen jer..
beli 2, RM 1.60
yummmieeee.....sementara tunggu abah ambik kereta dan jemput kita..hihihi
------------------------------------------------------------------------------------



ini lah pillow case warna merah pilihan kakak onnee....dan 2 biji bantal hotel yang mama jual tu..
yg warna dark brown, bantal organik..yang putih kat bawah tu, bantal hotel jenis hollowfill...kalau kawan2 bloggers berminat nak try original bantal hotel ni, boleh hubungi saya 0193121609, atau boleh jugak nak tengok2 dulu kat blog ini BANTAL HOTEL HARGA BORONG .


taraaaa, dah siap sarungkan ..ngam2 jer saiz pillow case nih dengan bantal hotel tu...
bantal hotel ni, bantal baru tau..bukan 2nd hand drp hotel2...
stok bantal hotel yang saya ada ni direct daripada satu-satunya kilang yang supply bantal hotel jenis hollowfill kpd hotel2 4 bintang di Malaysia nih...antara hotel yang guna bantal yg sama ialah, Sunway Group, Genting Group, Marriot Hotel dan hotel-hotel sekitar Putrajaya...dan ada pelbagai jenis bantal hotel yang hotel-hotel ni guna yea..jangan tersalah sangka pulak..hihihi...

ada microfiber  (yang ni saya ada jual jugak..)
ada feather

2 jenis nih lebih mahal dan lebih syiokk tidoq..hihihi




masing-masing dah tak sabar nak tidur yea....kejap, mama hiaskan dan kemas bilik korang dulu....


haa tu la butterfly yg mama beli semalam..hihihi...4 ekor, ok lah kan..kakak la yang nak..suka sangat warna pink....

deko simple jer....perabot lain, guna yang sediaada...itu pon anak2 mama dah happy sesangat ...almari coklat tu, wakaf drp abah zaman bujang dulu..hahahaha....


simple deko...
yang penting, butterfly tu cute ....hihihi

selamat malam anak-anakku...tidurlah kamu sayang !
mama dan abah sayang korang sangat-sangat...

Comel Tak??

Assalamualaikum dan Selamat Pagi semua......

Comel tak spek saya?? hihihihi...



Pakai Lipstik Dulu Sebelum Pergi Kerja

Kalau dah anak dara tu, melawa la keje kamu ye...

macam biasa, mama akan  bersiap2 dalam kereta..nak touch up muka kat rumah, kang merah lak punch card..hihihih..

Putrajaya ke KL , jauh tau...

Abah yang drive, so senang la keje mama......hihihi

Nur Humayraa Nadra pun tak senang tengok mama main mekap mekap..dia pun panas buntut....nak jugakk....