Jemputan ke Shaklee Business Leader National Conference 2018


One word
Alhamdulillah.
antara salah satu kemuncak kejayaan dalam bisnes Shaklee yang dah lebih kurang 6 tahun saya buat.
always fall in love dengan bisnes yang satu nih.


semalam terima emel jemputan daripada Shaklee Malaysia untuk join salah satu event terbesar tahunan Shaklee ~ Shaklee Business Leader Conference 2018
Ini adalah tahun yang kedua Shaklee buat BLNC ni. Tahun 2017, adalah tahun pertama pelaksanaan BLNC.
Meriah dengan kehadiran Mr Roger Barnet, Chairman and Chief Executive Officer of Shaklee Corporation.


BLNC ni adalah event khas hanya untuk Shaklee Business Leader yang sukses sahaja. Sebab tu, event ni sangat eksklusif.

BLNC ini akan berlangsung pada 3 Februari 2018 di Sunway Pyramid Convention Centre. Korang nak join team saya untuk BLNC 2019? Jom join my Shaklee team, #SAPPHIRE.

Buat bisnes online dari rumah, guna smartphone pun boleh berjaya. Janji ada keinginan untuk berjaya dan rajin.


Mekap Natural & Simple Gaya Amatur



Saya tak reti mekap tebal 10 inci. Dan tak gemar sangat nak mekap tebal-tebal ni. Rimas.
.
Untuk hari-hari biasa, outing atau pergi office, saya suka mekap nipis dan natural.
.
Ada yang tanya saya pasal mekap natural/nude yang saya selalu apply kat muka. Alang-alang ada orang tanya, so saya share je la ek.
.
Saya pun tak reti nak ajar orang sangat pasal mekap ni. Sebab saya bukan pro MUA pun.
.
Tapi boleh lah share apa yang saya pakai.

Yang pasti tak ada guna produk mahal. Harga mampu milik dan produk ni sesuai dengan kulit saya yang sensitif.
.
Brand yang biasa saya guna;

- Silkygirl
- Maybelline
.
Eyeliner silkygirl - suka sebab sesuai untuk si amatur macam saya. Tak sememeh bila apply. Paling best sebab senang nak cuci.
.
Compact powder silkygirl kod 02 Natural - texture yang not bad dan harga mampu beli.
.
Paling saya suka dan setia guna, foundation silkygirl kod 04 Tan, sesuai ngan kulit saya yang tak berapa nak putih nih. Bila apply kat muka, cepat kering, tak melekit. Elok je sekata.
.
Eyebrow warna dark brown brand Maybelline jer. Nak lukis kening ala pro, memang jauh sekali. Tapi boleh la nak bagi nampak bentuk kening. Maklum lah, saya ni insan istimewa. Kening senipis kulit bawang.
.
Maskara Maybelline gak, tapi jarang guna sebab rimas. Dah la asyik nak menenyeh mata je. Gatal. Kang habis comot. So pakai maskara kalau ada event jer.
.
Lipmatte daripada HeaidiaBeauty warna peanut butter . Kadang kadang guna warna toffee. Semua warna nude jer. Sesuai lah ngan kulit saya si sawo matang ni kan.
Saya sukaaaaaa sangat lipmatte by heidaiabeauty ni tau. Tak melekit.Cepat kering. Tahan lama. Dan saya kenal founder heidaiabeauty ni yang memang cerewet sangat pasal keselamatan produk yang dia hasilkan.
I know her.
.
Blusher tu pun saya tak beli. Kawan kasi. Dia suggest saya guna warna ni. Sesuai dengan skin saya katanya.
.
Eyeshadow silkygirl - beli jer, tapi jarang sangat pakai. Rimas lah. Pakai bila rajin atau ada apa-apa event. Tu pon main calit calit ja.
.
.
Sebelum saya letak foundation, tempek muka dulu dengan Nutriwhite Soothing Radiance Whitening Softener kasi skin lebih fresh.
.
.
.
#DoozyBeauty #MashitahMamat


Happy 6th Birthday Nur Hadfina Auni

Happy 6th Birthday Nur Hadfina Auni

Alhamdulillah, dapat jugak celebrate befday Kakak Onnee. Mama tak mampu nak sediakan majlis befday untuk kakak Onnee tahun nih macam tahun- tahun sebelum ni.

Mama kan tengah bawak adik baby nih ha. Hihihihi.

So, mama & abah just bawak Kakak Onnee & Humayraa celebrate kat McD jer. Sebelum tu, singgah Secret Recipi jap, belikan 2 slices kek untuk Kakak Onnee dan Humayraa.

Itu pon korang dah happy sangat-sangat kan?

Humayraa pun tumpang sekaki celebrate befday dia yang dah lepas berbulan-bulan dah. Apedaaa.

terima kasih sebab jadi anak yang baik. Nasib baik kakak tak mintak nak celebrate kat sekolah macam kawan-kawan kakak yang lain. hihihihi

kalau tak , jenuh lah mama nak kene siapkan goodies bagai.
Adik baby dalam perut nih tak kasi mama kerja kuat. Dia suh tidoq ja, rest katanya hihihi.





Dah kenapa Humayraa pulak terlebih excited nih? Alahai anak mama.

Love both of you till "syurga". Semoga anak-anak mama sentiasa diberkati Allah s.w.t. 

Worksyop Fotofon 2.0 For Business Bersama Cikgu Fotofon Malaya, Puan Hanie Spalie di Bandar Seri Putra, Bangi




kredit gambar Cikgu Hanie Spalie
Ahad lepas, aku join kelas fotofon dengan Ratu Fotofon Malaya, Puan Hanie Spalie. Actually aku tak pernah kenal cikgu nih. Masa tu, upline aku ajak join. Teringin lah jugak kan sebab aku pernah terlepas peluang nak join kelas camni dulu. So taknak terlepas peluang lagi, aku join jugak. Tu pun atas pertolongan upline aku, aku dapat join kelas nih. Terima kasih banyak-banyak tau.

Cuba korang cari aku dalam gambar kat atas tu.
.
.
.
.
Yer, aku tak der kan? Huwaarrrrr. *nangiss*
Masa ni beberapa minit je selepas aku balik. Terpaksa balik awal sikit daripada kawan-kawan yang lain sebab Mr Ady ada keje lain nak berkejar ke KLIA. Ada appointment terkejut tergempar. Apgi tu, dia yang hantar aku ke kelas. So, nak tak nak, kene lah balik awal sikit. Tapi tak per. As long as, aku dapat belajar full hari tu. Alhamdulillah!



Walaupun aku terrrr lambat masuk kelas dalam 1/2 jam, tapi tak ketinggalan belajar sebab belum start lagi. hahahaha.
banyak jugak ilmu baru yang aku belajar dengan Cikgu Hanie Spalie. Tenkiu Cikgu.



dah habis kelas, sekarang fasa untuk prektis dan asah mata supaya aku teror snap gambar hanya menggunakan smartphone. Yang paling penting, aku boleh share dengan korang foto-foto yang cantik jer kat blog aku nih nanti. hihihihihi. *InshaAllah*

Cikgu Hanie Spalie berkongsi ilmu paling basic yang semua orang patut tahu dalam seni fotografi. Teknik ROT. Rules of third.

Mula-mula, pastikan tukar setting kat camera handphone. Pilih >> gridlines > 3x3. Ni untuk android ye.  Iphone pulak, pilih gridlines, automatik akan keluar garis seperti gambar di bawah.

kredit gambar nih kat kawan aku yang share dalam grup whatsapp. tak sure dia ambik kat mana. hehehehehe


Titik putih tu adalah titik ROT. Petak luar, kecuali petak tengah tu adalah ruang ROT. Letak subjek yang korang nak snap tu kat titik ROT dan area petak ROT tu.

Cuba korang perhatikan botol kat gambar atas tu. Betul-betul kat titik ROT kan. Ruang sebelah tu, boleh lah letak caption apa-apa yang korang nak. Biasanya gambar yang kita tengok kan camtu. Cikgu Hanie kata, kalau korang perasan, bila tengok iklan TV atau drama, banyak guna teknik ROT.

Betul!

Bila aku dah tahu pasal ROT nih, setiap iklan tv atau drama atau movie yang aku tengok, aku boleh nampak dorang guna teknik nih.

Actually ada banyakkkk lagi teknik lain. Tapi Cikgu Hanie suruh mahirkan yang paling basic nih dulu. (^__^)

gambar ni pon sama. kawan aku share kat grup whatsapp. tenkiu kat owner asal gambar ni. (^__^)

Gambar-gambar kat bawah nih adalah tugasan yang aku and the geng buat masa kelas hari tuh. Inilah hasilnya. Untuk edit gambar supaya lebih cantik, dan hidup, gunakan app Snapseed. Korang boleh install kat handphone korang. Free jer. Download kat Google Play Store.


ini pembelajaran kitorang yang pertama.
fotofon biskut.

biskut nih pun atas ihsan Mija. hahahha.
Aku tak sempat nak gi beli biskut ke apa. Bawak bahan-bahan yang memang dah ada kat rumah jer.

Last minute kan. Gitu lah.

sambil makan, sambil snap. Cikgu hanie suruh kitorang buat snap flatlay biskut ni, dan make sure gigit dulu. Bukan patahkan.
kalau melekat bentuk gigi tu lagi bagus.
Bentuk gigi tau, bukan tahik gigi.
Muntah hijo kalau korang buat iklan cookies ada tahik gigi. Hahahaha.

katanya cikgu, bior nampak gambar kita tu hidup. Ada nyawa. Soul. Giteww. !

korang tengok gambar aku kat atas tu, rasa apa?
Ada tak rasa nak beli cookies tu? (Aku bukan penjual cookies. Kalau nak beli Shaklee, boleh oder)

Oh ye, gambar yang dah edit tu, aku edit guna Snapseed.


Untuk pencahayaan, of course cahaya matahari kurniaan Allah swt tu pencahayan terbaik. kalau dapat buat fotofon kat luar rumah, best kan.
tapi macam aku orang bisnes, lagi-lagi bisnes online dari rumah, nak snap gambar, aku boleh jer snap dari dalam rumah dengan bantuan cahaya lampu.
lagi bagus kalau gunakan table lamp.







macam-macam gelagat duk ada. demi ilmu fotofon.



komen Cikgu Hanie : subjek adalah sandwich, tapi lebih menonjol dalam gambar ini adalah epal dan pisang. kalau tak letak epal dan pisang, lagi molek.

background : kertas putih saiz A3
papan pemotong kayu




background hitam ni, guna sugar paper. 
papan pemotong
senduk kayu  - boleh beli kat DAISO. murah jer. 


Cara Bayar Bil Melalui maybank2u



Tetiba aku up cara nak bayar bil guna Maybank2u. Alkisahnya penyewa rumah aku tu tak tahu camna cara nak bayar bil air Perbadanan Bekalan Air P.Pinang (PBA). Tak pernah buat katanya. jadi, aku screenshot satu persatu dan edit bahekk punya untuk mudahkan dia paham.

Alang-alang aku dah edit cantek sangatt ni kan, so aku up terus kat blog supaya boleh jadi panduan untuk orang lain jugak.

ok, ni step by step camna cara nak bayar bil secara online via maybank2u.



walaupun guna handphone, aku tak suka guna mobile site. complicated.
aku lebih suka guna Full Website, sama macam appear kat PC.
klik Full Website

pilih Accounts & Banking

pilih Bill Payment


pilih Make a one-off payment 
kalau bil yang tiap-tiap bulan korang bayar, korang boleh set up as Favourite Payee
so, bila dah set up, korang hanya pilih Make a payment to a favourite payee dan terus view senarai bil kita jer. tak payah lagi nak taip nombor akaun bagai.


kalau bil yang korang nak bayar tu ada dalam list Our Top 9 payees, terus jer kelik kat situ.
kalau tak ada, korang boleh klik kat Select from list


untuk semua jenis bil utiliti, korang pilih Utilities
tick jer kat situ



tick mana-mana yang berkenaan. 
aku kat Putrajaya ni, SYABAS. 
rumah aku kat Penang sana, dah tentu la Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang



dah siap tick, akan view macam ni. pastikan betul. dan yakin dan konpiden semua betul, klik Continue.
kalu nak perbetulkan semula, klik Go Back.



lepas tu, masukkan jumlah bayaran kat Amount
No akaun bil kat kotak Bill account no:
dah setel, klik Continue

pastikan amaun dan no akaun bil yang dah korang masukkan tu betul tau. 
ulang 10x tengok pun tak pe. silap 1 nombor, haruuuu. 
then, teruskan macam biasa, klik kat kotak kuning tu, request no TAC yang akan dihantar terus ke nombor handphone yang dah korang daftar kat Maybank.

dah dapat no TAC tu, masukkan kat kotak putih. 

dah siap
dah puas hati
dah confirm betul

klik Confirm.

dapat resit, print dan masuk fail lah. 

simpan sebagai bukti pembayaran.

ok, selamat mencuba !! 


Persediaan Barang Sekolah Untuk Anak Masuk Tahun 1

Sumber gambar : pakcik google

Aku tak pernah terfikir nak buat persediaan awal untuk Auni masuk darjah 1, tahun depan. Maksudnya dari segi persediaan kelengkapan sekolah. Tapi aku dah siap mohon secara online dan dah dapat sekolah pun.

Kebetulan ada kawan cum jiran cum customer Shaklee aku, datang rumah. Sembang-sembang dengan dia, dia terkeluar cerita pasal anak dia yang darjah 1 tahun nih. Terima kasih Asma, berkongsi tips dan pengalaman ngko ngan aku dan buat aku tersedar untuk buat persiapan awal dari sekarang. Jadi aku ada baca blog mereka yang berkongsi tips dan juga ada buat survey kat fesbuk.




Hasil daripada komen kawan-kawan fesbuk, ini yang dapat aku rumuskan untuk jadikan panduan.


1. Yuran Sekolah - aku tak pasti berapa yuran untuk kedua-dua sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Siap-siap menabung je lah.

  • Yuran Sekolah Kebangsaan
  • Yuran Sekolah Agama / KAFA

2. Baju Sukan

  • T-Shirt sukan - boleh beli di koperasi sekolah sebab siap logo sekolah. Kalau tak sempat beli sebab kehabisan, boleh pakai t-shirt warna putih dulu.
  • Seluar sukan - boleh beli sendiri atau beli di koperasi sekolah. Biasanya cikgu akan suruh beli seluar warna gelap macam hitam, dark blue. 

3. Uniform sekolah

  • Baju sekolah warna putih dan kain biru gelap. Aku cakap kat my husband Mr Ady,  nak beli kain dan nak tempah. Tapi dia cakap, baik beli yang dah siap. Elok jugak kualitinya dan yang penting lebih murah. Lagipun anak tu baru umur 7 tahun. Tengah melasak. tak der masa nak tengok baju lawa ke tak. hihihihi
  • Tudung sekolah material lycra - ada jual kat koperasi siap lencana atau boleh beli sendiri. kawan aku suggest belikan ajer material lycra. Kalau material satin ni, licin dan susah budak-budak nak handle. Silap haribulan, tudung dah  tutup muka. hihihi. 

4. Kasut sekolah

  • Kasut sekolah - beli 2 atau 3 pasang. Kalau anak tu terlalu lasak sampai kasut asyik transform kaler hitam jer tiap kali balik sekolah, elok lah belikan 5 pasang kasut terus. Untuk 5 hari persekolahan seminggu. Senangkan kerja mak-mak terutama yang bekerja. 
  • Jangan lupa tulis nama anak kat belah dalam kasut. 
  • Beli kasut yang berkualiti sebab takut cepat koyak. tapi ada juga kawan aku cakap, beli jer yang biasa. kalau cepat koyak dan rosak, tak la ralat sangat. So, terpulang lah ye.
  • jenama kasut yang dicadangkan - Pallas. Aku pon tak tahu apa brand kasut sekolah zaman sekarang ni. Nanti aku survey lah dulu.
  • haa, yang nih aku rasa tips paling penting. - Beli kasut sekolah yang canvas, cepat kering kalau basuh.
  • Kasut sekolah, kalau boleh jangan beli awal sangat ataupun beli yang saiz besar sikit. Kalau beli awal sangat, takut tak dan pakai lama, dah ketat.

5. Bekal ke sekolah

  • Botol air  dan bekas makanan - beli yang biasa-biasa dan murah jer dan beli lebih, buat stok. Kawan aku cakap, botol air anak dia selalu hilang. hahahahadoi.
  • paham ler mak-mak suka ber bento. bekas bukan main cute. Aku pon suka. Apa pun, terpulang lah kan.

6. Buat kedai stationery mini kat rumah simpan stok alatulis masa kecemasn. hahahha

  • buat stok stationery ala-ala kedai alatulis. kalau budak yang baru kenal alam sekolah nih, dorang bukannya reti nak jaga alatulis. hilang tu, biasa. kadang tu setiap hari hilang. Patut lah ayah aku selalu cerita yang adik dia aka mak sedara aku, asyik kene beli pensil baru. Pergi sekolah, wajib pensil hilang atau pon patah dua. hahahahah. *rindu Mok Nik. Al-Fatihah*
  • alatulis yang mesti ada;
          - pensil biasa untuk kegunaan harian.
          - pensil 2B Stabilo, Staedtler atau Faber Castell untuk guna masa exam.
          - pemadam : beli yang murah-murah jer. nak yang elok, pakai masa exam nanti. Kalau
            beli pemadam yang besar, boleh jer potong. nak hilang? haa tak per, ada lagi separuh. hahaha
          - pensil warna yang murah dan biasa. Ada yang cadang beli pencil warna Faber Castell yang
            dalam kotak. Nanti boleh recycle kotak plastik tu.
          - crayon
          - gunting
          - pembaris
          - gam


7. Beg sekolah

  • Jangan beli beg yang troli, susah nak tarik naik tangga kalau kelas atas. beli yang biasa-biasa dan murah > kalau ada duit lebih, nak beli yang mahal pon, terpulanglah. Yang pasti, beg sekolah budak akan cepat rosak sebab dorang tak pandai lagi nak jaga. Sebaiknya tulis nama atau tempah key chain untuk gantung di beg sekolah dia. Nama dia, nama kita sekali dan nombor telefon parents. 

8. Pakaian extra

  • Legging untuk girl. Almaklumlah, anak-anak tengah melasak, kang terselak pulak kainnya. hehehe
  • Stoking dan anak tudung kene beli lebih sebab cepat longgar.
  • Singlet.
  • Sapu tangan.

9. Lain-lain 

  • buat/tempah sticker nama untuk tampal pada buku, botol air, bekas makanan , pencil box dan sebagainya.
  • beli stiker warna untuk tampal pada buku ikut hari/jadual kelas.
  • menabung duit RM1 dari sekarang atau tukar siap-siap untuk perbelanjaan anak semasa kat sekolah nanti. 

teringat pulak masa aku sekolah dulu, ayah aku bungkus duit syiling dengan surat khabar supaya tak hilang. hehehe
comel jer kan ayah aku. (^__^)


10. Ajar anak buat benda basic (masa minggu orientasi nanti)

  • kita kene ajar anak untuk guna duit untuk beli makanan. Tahu cara nak bayar dan ambik baki. sekarang pon dah boleh ajar kan. 
  • mak ayah boleh pergi tengok kat kantin ada jual apa. Ajar anak beli apa yang sesuai.
  • Boleh juga ajar anak / pesan kat anak beli makanan apa supaya tak beli jajan.

Siap sedia  mental dan fizikal mak ayah dari sekarang. Kene pastikan anak kita dah boleh membaca dan mengira. ( ini yang tengah aku usahakan sekarang ni. mencabar hokey.) Waktu orientasi nanti selalunya ada ujian diagnostik. Sesetengah sekolah ada buat ujian lisan jugak tujuan utk mengenalpasti penguasaan anak dalam membaca , menulis dan mengira. *fuhhhh*

Ok, dah ready ke nak mengadap sesi persekolahan? 6 tahun boleh lagi hidup selesa. nak pergi bercuti memana, tak kisah pasal cuti sekolah ke tidak. Lepas nih, kene tunggu cuti sekolah baru boleh plan bercuti atau balik kampung.

Teknik Paling Mudah Cuci Rel Sliding Door



Sebelum ni dengar orang guna baking soda/bicarbonate soda sebagai bahan pencuci untuk spring cleaning seluruh rumah.

Konpius. Baking soda? Bahan buat kek tu ke? Boleh cuci rumah?
Mula-mula aku keliru dengan baking powder. Rupanya baking soda tak sama dengan baking powder.

Sakit mata dah tengok rel sliding door yang dah macam tempat pelupusan sampah, aku nekad pergi kedai cari baking soda. Tapi yang aku jumpa, bicarbonate soda. Bila aku google, benda yang sama rupanya.

Balik rumahm, terus buat demonstrasi. hahahaha

Hasilnya?

Ohsem hokey. Aku suggest sangat-sangat korang buat nih.

Bahan-bahan pun mudah ja korang nak cari. Cuma kene beli baking soda/bicarbonate soda. Tu pon murah yakmat. Ada jual dalam botol kecik 100gram, 80sen ja.

Tapi korang jangan tertukor dengan baking powder lak.

Nak cuba cara ni, korang kene ada;

1. Baking soda/bicarbonate soda.
2. Cuka putih/cuka makan
3. Kain buruk/towel
4. Berus gigi yang dah guna dan tak mau guna lagi. Jangan guna balik pulak berus gigi tu. Yaaakkk.


Cara-cara nak cuci, boleh tengok step by step kat bawah ni ye. Aku tunjuk detail untuk mudahkan korang faham dan jelas. Gitewwww !


Ni rel sliding door rumah aku. Fuhhhh. Pitamsss.

Ni steps yang perlu korang buat.

1. Mula-mula korang tabur dulu baking soda/bicarbonate soda tu kat kawasan yang korang nak cuci.




2. Tuang cuka pulak. Masa tuang cuka tu, dia akan berbuih-buih cinta. Hahaha



3. Tunggu dalam 10 minit cam tu. Jangan lama sangat, kang dah kering susah lak nak berus.

4. Lepas tu berus dengan berus gigi tadi sampai puas hati. Berus dengan penuh kasih sayang nah.




5. Lepas tu boleh tekap dengan kain dan cuci la sampai bersih.




6. Tadaaaaa - berkilat dah. Bersih.




Hahahaha.
Senang sangat-sangat wei.

#SHARE jika bermanfaat.

Tips Surirumah Untuk Para Surirumah & Surarumah 

Nak Satay Sedap, Jom Buat Sendiri Dengan Resipi Mudah Ni



Satay ni antara feveret aku jugak la. Kene pulak dengan kuah kacang yang sedap dan kawww, boleh lupa laki kat sebelah. Hahahaha.

Tapi selalunya merata kedai dan restoran aku terjah cari satay yang sedap. Kalau orang tak reti buat, memang tak sedap. Kering jer dan tak juicy. Haaa gituuuu katanya chef. Eyhhh. Kihkihkih.

Kat grup facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN), ada sorang kakak ni kongsi dia punya resipi satay. So aku ambik la untuk aku kongsi pulak kat blog aku ni dan jugak untuk rujukan aku akan datang. Mana tahu raya tahun depan, boleh sediakan menu satay sendiri kan. Jimat dah.

Ni resipi satay nya. Kredit pada Puan Lynn Ismail.

___

Sebelum ni ada yang mintak resepi satay dari saya.
Disini saya sediakan agar dapat membantu sahabat2.

Resepi Satay.

Ayam/Daging 2 kilo
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji
Halia 2 1/2 inci
Serai 6 batang
Lengkuas 2 inci
Ketumbar 10 grm
Jintan Manis 50 grm
Jintan Putih 20 grm
Kunyit serbuk 50 grm
Kunyit hidup 3 inci
Gula melaka 1 cwn
Gula pasir 1 cwn (kurangkan jika tak nk manis)
Garam 3 sudu kecil

Blend semua kecuali ayam @ daging.
Akhir satukan dengan ayam @ daging dan gaul sebati.

Rendamkan dahulu lidi satay 1 jam untuk memudahkan cucuk dan bakar nanti lidi tidak hangus.

Kuah kacang

kacang tanah- Goreng dengan minyak sedikit@tanpa minyak dan Blend setelah sejuk.
Lada kering-Blend
Gula melaka
Garam
Gula
Halia
Serai
Bawang besar dan bawang putih.

Tumis bawang ,lada kering sehingga garing.
Masukan Kacang ,gula melaka dan bahan perasa.
Akhir masukan air.

#lynnIsmail
#sayaizinkanshare



Prelove Paperdorable Planner 2017


dah tengah tahun, baru nak merasa Planner by Paperdorable nih. memang adorable sangat sama macam nama dia. high quality dah tentu. yang penting, aku dapat harga murah.

harga sebenar planner ni, RM189. sekarang paperdorable buat promosi, hanya RM100. lama jugak ushar website dan IG paperdorable nih. memang berkenan sesangat.

nak beli lagi planner? aku sendiri dah ada 3 buah planner yang aku beli masa awal tahun 2017 hari tu. hihihihi

camna pula boleh terbeli Planner Paperdorable nih?

tu lah orang kata kan, kalau dah aim hari-hari, bagun pagi, tidur malam, asyik tilik website dan IG paperdorable, akhirnya terbeli jugak.

tapi aku beli prelove jer. kebetulan pulak ada sorang adik ni nak jual kat grup facebook Planner Addict Malaysia Marketplace. dia jual RM65 sahaja termasuk postage.

terus aku PM adik tu dan deal. Alhamdulillah, masih available.

hari ni, planner tu dah jadi hak milik aku. "happy sangatt hokey"

kalau dah rezeki kita, InshaAllah akan jadi hak kita. lambat atau cepat, Allah jer yang tahu.
kalau tak dapat tu, redha jer lah sebab yang beri kita rezeki adalah Allah swt. Bukan manusia.

Planner nih sesuai as personal planner. kalau korang nak guna untuk bisnes, korang beli yang saiz lebih besar.

aku ada 2 planner lah sekarang nih, untuk personal planning dan untuk bisnes Shaklee aku.

planner biru untuk bisnes Shaklee
planner lilac tu, untuk personal

Planner bisnes Shaklee aku nih, aku masukkan semua maklumat penting pasal bisnes. Planing untuk tahun 2017, 2018 dan 2019. Aku siap-siap dah buat walaupun belum secara menyeluruh. Apa-apa yang terlintas kat fikiran aku pada bila-bila masa, aku akan terus note dalam planner nih.

Antara info penting yang aku masukkan;

  • target jualan bulanan/tahunan
  • target rank
  • target bonus month by month
  • amalan rohani tracker
  • password tracker - password email, facebook, instagram, blog dan lain-lain
  • senarai harga produk Shaklee - bila customer tanya, terus boleh refer. 
  • daily activities 
  • jadual kelas nutrisi by Shaklee
  • tarikh penting berkenaan event atau program Shaklee 
  • maklumat penting pasal downlines, appointment dengan downlines. 
  • jadual kelas dengan downlines
  • jadual coaching online/offline untuk donwline
  • bila aku nak kene buat FB live, contest, giveaway dan macam-macam lagi. 
#akan update dari semasa ke semasa. almaklumlah, nubis kubis lagi dalam dunia #PlannerAddict hahaha.

InshaAllah, aktiviti kita pun lebih tersusun. yang penting, kene disiplin lah dengan apa yang kita dah rancang. buat sehabis baik. selebihnya, biar Allah yang tentukan.

kita manusia nih, merancang jer. Allah yang tentukan. Betul tak?

Apa pon, aku happy sangat sebab dah dapat planner idaman. hihihihi

P/S ; nak cuba DIY Fabric Planner pulak lepas ni. harap-harap menjadi. hahahahah

adios.

My 1st Washitape Untuk Planner 2017



Tak tahu lah penyakit apa yang melanda aku sekarang ni.

Tetiba datang giler washitape dan giler kan segala aksesori planner.

Mulanya kisah aku berjinak dengan planner ni dah lama. Cumanya tak tahu pulak planner ni orang design dan deco dia jadi cantik dan kiut.

Bila aku belek instagram dengan hashtag #planneraddict, #plannermalaysia #plannerlove dan serbamaneko hashtag....

Mata aku dah terbuntang.
Ya Allah, cantiknya aksesori planner dan cantik sangat dorang ni yang planner addict deco dorang punya planner.

Aku punya planner memang buruk naw la kan. Hahahahaha.

Nak snap gambar share ngan korang pun malu tak tau nak habaq la.

Tapi untuk 2018, aku dah aim nak beli planner daripada Paperdorable .

Cantikkkk.

Tapi tak tahu lah kot nanti aku berkenan planner lain pulak kan. Hihihihi

Ada tak rakan blogger aku ni yang jual planner?

Handmade planner ke?

Boleh la tinggalkan jejak blog korang kat komen entry ni.
Nanti aku singgah blog korang.

Terima kasih daun keladi.

Pesanan Dr Hamid Arshat Kepada Wanita & Pesakit-Pesakit Beliau - Jaga Kesihatan Sebelum..

sumber gambar : pakcik google
Ada orang kondem suplemen dan segala alternatif yang ada untuk mencegah penyakit. Katanya boleh merosakkan buah pinggang.

Memang ada, tak dinafikan banyak kes macam ni.
Biasanya kita disarankan minum 8 gelas air sehari kan, tapi bila ambik suplemen, kita kene minum lebih banyak air kosong, lebih kurang 2 liter - 3 liter setiap hari.

Formulanya, setiap 25kg berat badan kita = 1 liter air.

kalau berat badan korang 55kg, means korang kene minum 2 liter air atau lebih.

Berkenaan kesihatan, apa kata kita ambil nasihat daripada mereka yang pakar dan yang paling penting, berpengalaman.

Fikir dan cuba baca banyak artikel berkenaan kesihatan dan suplemen sebelum menjatuhkan hukum suplemen itu tidak bagus.

Yang tak bagus bila ambik suplemen yang tak berkualiti. Yang dibeli di pasar malam, tepi jalan dan sebagainya. Dan ambik dengan dos berlebihan dengan alasan nak cepat kesan. 

Nak cantik cepat.
Nak kurus cepat.

tak ada bende yang short cut taw. 
Jalan short cut je ada. hihihihi

dan satu lagi, pastikan suplemen yang kita nak ambik tu ada kelulusan KKM, HALAL, semulajadi dan selamat diamalkan walaupun untuk jangkamasa panjang. Contohnya suplemen jenama Shaklee yang diyakini semulajadi, selamat dan berkesan.

Ini pesanan Dr Hamid Arshat di facebook page beliau pada 16 mac 2017 yang lalu, yang boleh dijadikan panduan untuk kita sebagai wanita.

24 Nasihat & Pesanan Dr Hamid Arshat


1. Jagalah kesihatan anda sebelum ditimpa penyakit. Tiada harta dan wang ringgit yang bertimbun banyaknya pun yang bolih menebus kesihatan bila sudah dilanda penyakit kronik.

2. Pencegahan penyakit adalah lebih baik dari rawatan. Tapi bila sudah ditimpa penyakit perlu cari ubat dari peringkat awal. Cari ubat dari doktor bertauliah dulu. Rawatan alternatif dan tradisional bolih dikabungkan kemudian.

3. Berdoa kepada Allah SWT setiap hari dan setiap waktu dan ditempat yang makbul doa agar dikuatkan iman dan diberi kesihatan badan, jiwa dan panca indera. Jangan putus doa atau putus harapan. Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

4. Kuasai, kawal dan urus diri untuk mengikuti caragaya, budaya dan tabiat hidup kearah sihat walafiat. Jangan asyik bergantung dengan ubat. Ubah minda dan ubah tabiat kepada ciri2 positif. Hapuskan kepercayaa dan amalan kuno yang tidak berasaskan ilmu pengtahuan.

5. Maksud hadis - pada akhir zaman (sekarang) dua perkara menjadi punca utama bagi berbagai penyakit iaitu makanan tidak seimbang dan gangguan jiwa dan rohani. Memang benar.
Lain2 punca penyakit ialah keracunan dari berbagai punca saperti bahan2 kimia, radiasi dan pencemaran.

6. Penyakit timbul dari tabiat makan yang tidak sesuai serta pemilehan makanan yang kurang berkhasiat dan berzat. Sering berlebihan gula dan karbohaidret. Juga makanan yang munkin mengandungi toksin sebab diawet, diperoses, ditambaj perisa serta disimpan dalam tin.
Jauhkan makanan2 tersebut dan juga makanan2 segera dan junk serta minuman manis dan bergas. Makan bahan2 yang mentah dan segar - bayakkan sayur2 dan buah. 70% dari makanan dari sumber tersebut.
Kurangkan gula dan garam dalam masakan. Juga jangan memasak keterlaluan ( over cooking khususnya sayur2)

7. Makan bila lapar berhenti sebelum kenyang. Konyah makanan perlahan2 dan berulang2 sehingga makanan dalam mulut jadi lumat sebelum ditelan. Tebaik konyah antara 15 hingga 20 kali setiap suap makanan.

8. Mulakan makan dengan buah2an dan tunggu 15 hingga 20 minit sebelum makan nasi. Kalau bolih jangan tambah nasi; tambah lauk(perotin) dan sayur2 jika sajian pertama tidak mengeyangkan.
Waktu selingan (tea dan coffee break) makan kacang badam, peanuts , gajus atau walnut berserta kismis, keroma atau berries yang dikeringkan. Biji2 kuaci, sunflower, labu, semangka, adalah makanan sihat. Disertai air kosong atau air teh hijau.

9. Kurangkan minuman kopi kepada satu atau dua kali sahaja dalam sehari. Biasakan minum juz buah2 yang segar. Jus air kelapa muda tanpa ditambah gula adalah juz buah yang terbaik dari segi kandungan zat, vitamin dan logam. Banyakkan minum air mineral atau air kosong.
Mereka yang sering mengalami gangguan kencing dan lelehan lendir faraj amalkan minum juz cranberry, lemon , limau nipis atau kasturi.

10. Minyak kelapa dara (VCO) atau extra virgin olive oil adalah bail untuk fungsi otak dan jantung. Minumlah satu sudu pagi dan petang. Juga satu sudu madu lebah setiap hari.

11. Jadikan suka makan ulam dan salad sebagai satu tabiat dan budaya hidup. Ulam raja telah dikaji dan diboktikan sebagai antikanser. Begitu juga berbagai2 pucuk daun yang mudah ditanam disekitar rumah - sambung nyawa, misai kucing, kacang botor, tujuh jarum dll- mengandungi berbagai khasiat kesihatan ; mengawal kencing manis, darah tinggi serta meningkatkan fungsi otak dan jantung.

12. Bila sudah capai umor 50 tahun iaitu umor bagi kebanyakkan wanita capai menopos atau putus haid waspadalah tentang makanan. Ketika itu falsafah kita ialah makan untuk sihat bukan untuk menjamu selera atau untuk puaskan nafsu.
Ketandusan hormon estrogen ketika menopos bolih beri kesan negatif kepada kesihatan.
Banyak sayur2, bijiran dan kekacang saperti soya yang mengadungi phytoestrogen dan bolih dijadikan gantian.
Jika mengalami gejala2 teruk akibat menopos sebaiknya makan pil hormon estrogen sebagai gantian.

13. Stress yang tidak terkawal dan berlanjutan adalah punca bagi 1001 jenis penyakit. Sukar untuk kita lari dari berbagai jenis tekanan fizikal, mental dan rohani kerana ia bolih timbul dimana2 saja. Tetapi kita bolih tangkis, atasi dan mengurus stress supaya ia tidak menimbulkan penyakit.

14. Kaedah utama mengawal stress ialah mengamalkan ibadah mengikut jadual dan arahan Allah - solat fardu dan sunat, baca quran, zikir dan selawat, puasa dan sedekah. Quran adalah satu mukjizat dan rahmat terbesar dari Allah dan didalamnya terdapat syifa iaitu penyembuh bagi segala penyakit. Baca quran setiap hari.

15. Senyum selalu, ucap salam kepada sesiapa kita bertemu, bersalaman mesra dan berkenalan, kawal marah, jangan menyakiti dan menghina orang lain, terima teguran, rasa tawaduk dan rendah diri. Terima segala jenis musibah dan ujian Allah sebagai ' qada' dan kadar Allah '

16. Exercise tubuh badan juga satu kaedah kurangkan stress. Pilih saja apa jenis exercise sesuai dengan caragaya hidup kita selama 30 minit asalkan berpeluh - berjalan kaki, jogging, tunggang basikal, pergi gym, treadmill, taichi, silat atau yoga.
Exercise hasilkan banyak khasiat kesihatan, menfaat dan kebaikkan bagi kehidupan sesorang; bantu kawal penyakit diabetes, darah tinggi dan serangan jantung dan angin akhmar.

17. Lakukan 'deep breathing exercise' dimana2 saja, sambil duduk atau berdiri; dipejabat atau dirumah ; dipejabat khusus setelah berjam2 buat kerja atau pandang komputer.
Duduk dikursi, pusingkan menghadap kebelakang atau kesudut. Sedut nafas melalui hidung sedalam2 dan hembuskan keluar perlahan2 melalui mulut sambil baca subhanalla dan lafaz istigfar. Ulang beberapa kali selama 5 - 7 minit.
Kaedah ini bolih meningkan bekalan oksijen sambil mengurangkan kabon dioksida dari otak menjadikan kita lebih segar dan lebih tenang.

18. Amalkan memeriksa buah dada sendiri waktu mandi untuk mengesan ketulan khususnya kanser payudara. Untuk periksa payudara kanan, angkat keatas tangan kanan dan guna tangan kiri untuk periksa. Ulang sebelah kiri. Juga rasa dan periksa celah ketiak untuk kesan ketulan. Picit puting jika ada keluaran lendir atau darah. Jika ada simptom2 tersebut terus jumpa doktor.

19. Buat ujian 'pap smear' khususnya wanita yang pernah melahirkan anak, yang mengalami lelehan keputihan , perdarahan selepas persetubuhan dan perdarahan lepas menopos. Ulang ujian setiap tahun. Ini bertujuan mengesan kanser pangkal rahim. Malah lebih baik dikesan sebelum jadi kanser.

20. Pantau berat badan. Sebaiknya jangan biarkan melebihi 60 kg. Memang mudah naik berat tetapi untuk menurunkan berat badan sangat sukar. Kawal makan khususnya gula dan karbohaidret. Lakukan exercise setiap hari.

21. Jadikan tabiat berjumpa doktor jika ada sesuatu kelainan dalam edaran haid . Buat scan peranakkan khususnya jika anda mengalami senggugut, perdarahan banyak, berpanjangan dan tak tentu masa atau merasai bonggol atau tumbuhan pada perut. Sila hubungi YJN untuk dapat temu janti buat scan peranakkan.
http://www.jabalnur.net/376648669

22. Amalkan makan multivitamins (saperti obimin atau lain), fish oil, kalsium dan vitamin C terus menerus sehingga akhir hayat. Jangan berhenti selepas bersalin. Jadikan ia satu tabiat dan amalan harian.
Makanan harian kita tidak dapat menampong keperluan vitamin untuk tujuan baik pulih tisyu dan organ penting dalam tubuh badan.
Keperluan vitamin dan logan meningkat selepas bersalin, penyusuan bayi dan lepas bedan. Wanita juga kehilang logam iron ketika haid.

23. Supplements. Makanan2 tambahan yang mengandungi berbagai unsor saperti antioxidants, fiber, kolegen, peptides dan amino asid banyak dijual dipasaran.
Saya sendiri mengambil extra virgin olive oil, grape seeds(mengandungi resveraterol untuk jantung dan otak), royal jelly dan honey dan habbatus sauda.

24. Jangan tanya saya 'Apa pantang selepas bedah atau lepas bersalin"
Tanya saya 'Apa yang baik dimakan waktu pemulihan?'
Pertanyan kedua lebih wajar dan positif serta proaktif.

Semoga Allah berkati hidup kita dengan keteguhan iman, kesihatan badan dan murah rezeki yang halal. Serta kejayaan dan kebahagian hidup didunia dan akhirat. Aamin.

Laksa Penang style Mek Kelate


Laksa Penang style Mek Kelate

laksa Penang yang pekat likat sedap terangkat nih, memang ada banyak jual kat bazar, kat kedai. tapi hasil air tangan sendiri jugak yang extra dabel sodapp.

Selalu makan nasi waktu berbuka, kadang-kadang boring jugak kan.
Sesekali pekena laksa penang, terangkatttt sampai ke bulan.

Menu pengikat kasih sayang suami isteri. Auuuwww

Sambil-sambil taip status ni pun, meleleh ayaq liuq. Duk terasa lagi kuah laksa yang pekat likat, masam sesedap rasa tu lalu kat tekak nih.

Kalau korang takdak idea lagi nak masak untuk berbuka puasa hari ni, boleh lah try buat laksa penang simple nih versi mek Kelate. Hehehe.

RESIPI LAKSA PENANG style MEK KELATE


Bahan-bahan cinta untuk kuah laksa pengikat kasih sayang;
  • 4 kuntum bunga kantan (belah 2)
  • 1 ikat daun kesum
  • 2 batang serai (belah 2)
  • lengkuas
  • 10 keping asam keping (asam gelugur)
  • 2 inci belacan (dikisar)
  • 2 ulas bawang merah besar/8 ulas bawang merah kecik (dikisar)
  • 3 sudu lada kisar/cili boh (tak ada dalam gambar)
Bahan-bahan untuk hiasan hati..hihihi;

  • nenas separuh masak/masak (dipotong kecik)
  • bawang merah besar (hiris nipis)
  • limau kasturi
  • timun (dipotong halus)
  • telur rebus
  • bunga kantan (dihiris halus)
  • lada besar (dihiris), boleh jugak ganti dengan cili padi
bahan-bahan untuk kuah laksa

bahan-bahan sebagai haisa dan penambah perisa kehidupan

Cara-cara masak laksa penang;

Kisar bawang merah besar + belacan + lada kering (atau boleh guna cili boh). Ciktah guna cili kering yang memang dah ready sokmo dalam peti ais. 

Lepas tu, masukkan bahan kisar tadi dalam periuk yang berisi air lebih kurang 1.5 - 2 liter. Panaskan atas dapur nah. 



Sementara tu, rendam laksa kering ni awal2. Karang senang nak celur, sekejap ja dah lembut.
Ciktah guna laksa kering segera jer. Cepat siap. Cepat boleh makan. Hahaha.
Agak agak kuah laksa dah nak siap masak tu, boleh letak laksa atas dapur dan celur sampai lembut ya. Jangan celur lama lama sangat. Lembik, tak sedap pulak nak makan.





Rebus 10 ekor ikan selayang yang flawless macam ratu Vitamin C Shaklee nih dengan asam keping, garam dan sedikit air.

Ikan selayang yang dah siap rebus, angkat dan toskan sampai sejuk. Kemudian, asingkan isi dengan tulang dan blend bersama air rebusan ikan tadi. Boleh tambah air semasa masa blend.

 masukkan bunga kantan

 masukkan lengkuas

masukkan serai

masukkan daun kesom

masukkan asam keping


Dah masukkan semua, kacau dan biarkan sekejap sampai menggelegak.
Jangan lupa campakkan garam dan gula secukup rasa untuk tambahkan perisa masam masin manis kehidupan.

Ciktah tak buh tok aji. Tak berapa suka. Cukup cukuplah makan kat kedai dah berkilo tok aji kita makan. So kat rumah, cuba elakkan. hihihih


Lepas tu, boleh masukkan isi ikan yang dah blend tadi.
Kalau korang rajin, korang blend pulak tulang temulang tadi sampai hancur, then tapis masuk periuk.
Hampas tulang tu boleh buang jauh jauh atau wat baja. Kikiki.




tadaaaaa, ini ghupa kuah yang dah siap.
Warna dia terlebih oren sebab lampu kat dapur Ciktah lampu oren.
Romantik tak? Hahahah.

Kat dapur pun nak beromantik..apakes?


bahan-bahan hiasan tadi, campak campak tabur tabur je, dah siap. 

nak lagi sedap, letak kicap manis. Ni cara orang utagha makan. 
Bila dah kawen ngan orang utagha, baru tau sedap rupanya makan laksa dengan kicap manis. hihihihi

Cubalah buat tau. Kalau menjadi, dan sodaaappp, mai la share feedback kat sini. Kalau sudi, kirim kat Ciktah sama nah.. hahahahha.

Sharing is 
Ikhlass dari hati sanubari yang paling dalam untuk korang yang disayangi sokmo. Hihi.

Selamat berbuka puasa korang.
Salam sayang cinta bergetar 

Mashitah Mamat
#Ciktah