A Moment To Remember

HEALTH.BEAUTY.TRAVELOG.PARENTING.BUSINESS

December 21, 2017

Jemputan ke Shaklee Business Leader National Conference 2018


One word
Alhamdulillah.
antara salah satu kemuncak kejayaan dalam bisnes Shaklee yang dah lebih kurang 6 tahun saya buat.
always fall in love dengan bisnes yang satu nih.


semalam terima emel jemputan daripada Shaklee Malaysia untuk join salah satu event terbesar tahunan Shaklee ~ Shaklee Business Leader Conference 2018
Ini adalah tahun yang kedua Shaklee buat BLNC ni. Tahun 2017, adalah tahun pertama pelaksanaan BLNC.
Meriah dengan kehadiran Mr Roger Barnet, Chairman and Chief Executive Officer of Shaklee Corporation.


BLNC ni adalah event khas hanya untuk Shaklee Business Leader yang sukses sahaja. Sebab tu, event ni sangat eksklusif.

BLNC ini akan berlangsung pada 3 Februari 2018 di Sunway Pyramid Convention Centre. Korang nak join team saya untuk BLNC 2019? Jom join my Shaklee team, #SAPPHIRE.

Buat bisnes online dari rumah, guna smartphone pun boleh berjaya. Janji ada keinginan untuk berjaya dan rajin.


Mekap Natural & Simple Gaya Amatur



Saya tak reti mekap tebal 10 inci. Dan tak gemar sangat nak mekap tebal-tebal ni. Rimas.
.
Untuk hari-hari biasa, outing atau pergi office, saya suka mekap nipis dan natural.
.
Ada yang tanya saya pasal mekap natural/nude yang saya selalu apply kat muka. Alang-alang ada orang tanya, so saya share je la ek.
.
Saya pun tak reti nak ajar orang sangat pasal mekap ni. Sebab saya bukan pro MUA pun.
.
Tapi boleh lah share apa yang saya pakai.

Yang pasti tak ada guna produk mahal. Harga mampu milik dan produk ni sesuai dengan kulit saya yang sensitif.
.
Brand yang biasa saya guna;

- Silkygirl
- Maybelline
.
Eyeliner silkygirl - suka sebab sesuai untuk si amatur macam saya. Tak sememeh bila apply. Paling best sebab senang nak cuci.
.
Compact powder silkygirl kod 02 Natural - texture yang not bad dan harga mampu beli.
.
Paling saya suka dan setia guna, foundation silkygirl kod 04 Tan, sesuai ngan kulit saya yang tak berapa nak putih nih. Bila apply kat muka, cepat kering, tak melekit. Elok je sekata.
.
Eyebrow warna dark brown brand Maybelline jer. Nak lukis kening ala pro, memang jauh sekali. Tapi boleh la nak bagi nampak bentuk kening. Maklum lah, saya ni insan istimewa. Kening senipis kulit bawang.
.
Maskara Maybelline gak, tapi jarang guna sebab rimas. Dah la asyik nak menenyeh mata je. Gatal. Kang habis comot. So pakai maskara kalau ada event jer.
.
Lipmatte daripada HeaidiaBeauty warna peanut butter . Kadang kadang guna warna toffee. Semua warna nude jer. Sesuai lah ngan kulit saya si sawo matang ni kan.
Saya sukaaaaaa sangat lipmatte by heidaiabeauty ni tau. Tak melekit.Cepat kering. Tahan lama. Dan saya kenal founder heidaiabeauty ni yang memang cerewet sangat pasal keselamatan produk yang dia hasilkan.
I know her.
.
Blusher tu pun saya tak beli. Kawan kasi. Dia suggest saya guna warna ni. Sesuai dengan skin saya katanya.
.
Eyeshadow silkygirl - beli jer, tapi jarang sangat pakai. Rimas lah. Pakai bila rajin atau ada apa-apa event. Tu pon main calit calit ja.
.
.
Sebelum saya letak foundation, tempek muka dulu dengan Nutriwhite Soothing Radiance Whitening Softener kasi skin lebih fresh.
.
.
.
#DoozyBeauty #MashitahMamat


November 08, 2017

Happy 6th Birthday Nur Hadfina Auni

Happy 6th Birthday Nur Hadfina Auni

Alhamdulillah, dapat jugak celebrate befday Kakak Onnee. Mama tak mampu nak sediakan majlis befday untuk kakak Onnee tahun nih macam tahun- tahun sebelum ni.

Mama kan tengah bawak adik baby nih ha. Hihihihi.

So, mama & abah just bawak Kakak Onnee & Humayraa celebrate kat McD jer. Sebelum tu, singgah Secret Recipi jap, belikan 2 slices kek untuk Kakak Onnee dan Humayraa.

Itu pon korang dah happy sangat-sangat kan?

Humayraa pun tumpang sekaki celebrate befday dia yang dah lepas berbulan-bulan dah. Apedaaa.

terima kasih sebab jadi anak yang baik. Nasib baik kakak tak mintak nak celebrate kat sekolah macam kawan-kawan kakak yang lain. hihihihi

kalau tak , jenuh lah mama nak kene siapkan goodies bagai.
Adik baby dalam perut nih tak kasi mama kerja kuat. Dia suh tidoq ja, rest katanya hihihi.





Dah kenapa Humayraa pulak terlebih excited nih? Alahai anak mama.

Love both of you till "syurga". Semoga anak-anak mama sentiasa diberkati Allah s.w.t. 
October 11, 2017

Worksyop Fotofon 2.0 For Business Bersama Cikgu Fotofon Malaya, Puan Hanie Spalie di Bandar Seri Putra, Bangi




kredit gambar Cikgu Hanie Spalie
Ahad lepas, aku join kelas fotofon dengan Ratu Fotofon Malaya, Puan Hanie Spalie. Actually aku tak pernah kenal cikgu nih. Masa tu, upline aku ajak join. Teringin lah jugak kan sebab aku pernah terlepas peluang nak join kelas camni dulu. So taknak terlepas peluang lagi, aku join jugak. Tu pun atas pertolongan upline aku, aku dapat join kelas nih. Terima kasih banyak-banyak tau.

Cuba korang cari aku dalam gambar kat atas tu.
.
.
.
.
Yer, aku tak der kan? Huwaarrrrr. *nangiss*
Masa ni beberapa minit je selepas aku balik. Terpaksa balik awal sikit daripada kawan-kawan yang lain sebab Mr Ady ada keje lain nak berkejar ke KLIA. Ada appointment terkejut tergempar. Apgi tu, dia yang hantar aku ke kelas. So, nak tak nak, kene lah balik awal sikit. Tapi tak per. As long as, aku dapat belajar full hari tu. Alhamdulillah!



Walaupun aku terrrr lambat masuk kelas dalam 1/2 jam, tapi tak ketinggalan belajar sebab belum start lagi. hahahaha.
banyak jugak ilmu baru yang aku belajar dengan Cikgu Hanie Spalie. Tenkiu Cikgu.



dah habis kelas, sekarang fasa untuk prektis dan asah mata supaya aku teror snap gambar hanya menggunakan smartphone. Yang paling penting, aku boleh share dengan korang foto-foto yang cantik jer kat blog aku nih nanti. hihihihihi. *InshaAllah*

Cikgu Hanie Spalie berkongsi ilmu paling basic yang semua orang patut tahu dalam seni fotografi. Teknik ROT. Rules of third.

Mula-mula, pastikan tukar setting kat camera handphone. Pilih >> gridlines > 3x3. Ni untuk android ye.  Iphone pulak, pilih gridlines, automatik akan keluar garis seperti gambar di bawah.

kredit gambar nih kat kawan aku yang share dalam grup whatsapp. tak sure dia ambik kat mana. hehehehehe


Titik putih tu adalah titik ROT. Petak luar, kecuali petak tengah tu adalah ruang ROT. Letak subjek yang korang nak snap tu kat titik ROT dan area petak ROT tu.

Cuba korang perhatikan botol kat gambar atas tu. Betul-betul kat titik ROT kan. Ruang sebelah tu, boleh lah letak caption apa-apa yang korang nak. Biasanya gambar yang kita tengok kan camtu. Cikgu Hanie kata, kalau korang perasan, bila tengok iklan TV atau drama, banyak guna teknik ROT.

Betul!

Bila aku dah tahu pasal ROT nih, setiap iklan tv atau drama atau movie yang aku tengok, aku boleh nampak dorang guna teknik nih.

Actually ada banyakkkk lagi teknik lain. Tapi Cikgu Hanie suruh mahirkan yang paling basic nih dulu. (^__^)

gambar ni pon sama. kawan aku share kat grup whatsapp. tenkiu kat owner asal gambar ni. (^__^)

Gambar-gambar kat bawah nih adalah tugasan yang aku and the geng buat masa kelas hari tuh. Inilah hasilnya. Untuk edit gambar supaya lebih cantik, dan hidup, gunakan app Snapseed. Korang boleh install kat handphone korang. Free jer. Download kat Google Play Store.


ini pembelajaran kitorang yang pertama.
fotofon biskut.

biskut nih pun atas ihsan Mija. hahahha.
Aku tak sempat nak gi beli biskut ke apa. Bawak bahan-bahan yang memang dah ada kat rumah jer.

Last minute kan. Gitu lah.

sambil makan, sambil snap. Cikgu hanie suruh kitorang buat snap flatlay biskut ni, dan make sure gigit dulu. Bukan patahkan.
kalau melekat bentuk gigi tu lagi bagus.
Bentuk gigi tau, bukan tahik gigi.
Muntah hijo kalau korang buat iklan cookies ada tahik gigi. Hahahaha.

katanya cikgu, bior nampak gambar kita tu hidup. Ada nyawa. Soul. Giteww. !

korang tengok gambar aku kat atas tu, rasa apa?
Ada tak rasa nak beli cookies tu? (Aku bukan penjual cookies. Kalau nak beli Shaklee, boleh oder)

Oh ye, gambar yang dah edit tu, aku edit guna Snapseed.


Untuk pencahayaan, of course cahaya matahari kurniaan Allah swt tu pencahayan terbaik. kalau dapat buat fotofon kat luar rumah, best kan.
tapi macam aku orang bisnes, lagi-lagi bisnes online dari rumah, nak snap gambar, aku boleh jer snap dari dalam rumah dengan bantuan cahaya lampu.
lagi bagus kalau gunakan table lamp.







macam-macam gelagat duk ada. demi ilmu fotofon.



komen Cikgu Hanie : subjek adalah sandwich, tapi lebih menonjol dalam gambar ini adalah epal dan pisang. kalau tak letak epal dan pisang, lagi molek.

background : kertas putih saiz A3
papan pemotong kayu




background hitam ni, guna sugar paper. 
papan pemotong
senduk kayu  - boleh beli kat DAISO. murah jer. 


August 04, 2017

Cara Bayar Bil Melalui maybank2u



Tetiba aku up cara nak bayar bil guna Maybank2u. Alkisahnya penyewa rumah aku tu tak tahu camna cara nak bayar bil air Perbadanan Bekalan Air P.Pinang (PBA). Tak pernah buat katanya. jadi, aku screenshot satu persatu dan edit bahekk punya untuk mudahkan dia paham.

Alang-alang aku dah edit cantek sangatt ni kan, so aku up terus kat blog supaya boleh jadi panduan untuk orang lain jugak.

ok, ni step by step camna cara nak bayar bil secara online via maybank2u.



walaupun guna handphone, aku tak suka guna mobile site. complicated.
aku lebih suka guna Full Website, sama macam appear kat PC.
klik Full Website

pilih Accounts & Banking

pilih Bill Payment


pilih Make a one-off payment 
kalau bil yang tiap-tiap bulan korang bayar, korang boleh set up as Favourite Payee
so, bila dah set up, korang hanya pilih Make a payment to a favourite payee dan terus view senarai bil kita jer. tak payah lagi nak taip nombor akaun bagai.


kalau bil yang korang nak bayar tu ada dalam list Our Top 9 payees, terus jer kelik kat situ.
kalau tak ada, korang boleh klik kat Select from list


untuk semua jenis bil utiliti, korang pilih Utilities
tick jer kat situ



tick mana-mana yang berkenaan. 
aku kat Putrajaya ni, SYABAS. 
rumah aku kat Penang sana, dah tentu la Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang



dah siap tick, akan view macam ni. pastikan betul. dan yakin dan konpiden semua betul, klik Continue.
kalu nak perbetulkan semula, klik Go Back.



lepas tu, masukkan jumlah bayaran kat Amount
No akaun bil kat kotak Bill account no:
dah setel, klik Continue

pastikan amaun dan no akaun bil yang dah korang masukkan tu betul tau. 
ulang 10x tengok pun tak pe. silap 1 nombor, haruuuu. 
then, teruskan macam biasa, klik kat kotak kuning tu, request no TAC yang akan dihantar terus ke nombor handphone yang dah korang daftar kat Maybank.

dah dapat no TAC tu, masukkan kat kotak putih. 

dah siap
dah puas hati
dah confirm betul

klik Confirm.

dapat resit, print dan masuk fail lah. 

simpan sebagai bukti pembayaran.

ok, selamat mencuba !! 


August 03, 2017

Persediaan Barang Sekolah Untuk Anak Masuk Tahun 1

Sumber gambar : pakcik google

Aku tak pernah terfikir nak buat persediaan awal untuk Auni masuk darjah 1, tahun depan. Maksudnya dari segi persediaan kelengkapan sekolah. Tapi aku dah siap mohon secara online dan dah dapat sekolah pun.

Kebetulan ada kawan cum jiran cum customer Shaklee aku, datang rumah. Sembang-sembang dengan dia, dia terkeluar cerita pasal anak dia yang darjah 1 tahun nih. Terima kasih Asma, berkongsi tips dan pengalaman ngko ngan aku dan buat aku tersedar untuk buat persiapan awal dari sekarang. Jadi aku ada baca blog mereka yang berkongsi tips dan juga ada buat survey kat fesbuk.




Hasil daripada komen kawan-kawan fesbuk, ini yang dapat aku rumuskan untuk jadikan panduan.


1. Yuran Sekolah - aku tak pasti berapa yuran untuk kedua-dua sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Siap-siap menabung je lah.

  • Yuran Sekolah Kebangsaan
  • Yuran Sekolah Agama / KAFA

2. Baju Sukan

  • T-Shirt sukan - boleh beli di koperasi sekolah sebab siap logo sekolah. Kalau tak sempat beli sebab kehabisan, boleh pakai t-shirt warna putih dulu.
  • Seluar sukan - boleh beli sendiri atau beli di koperasi sekolah. Biasanya cikgu akan suruh beli seluar warna gelap macam hitam, dark blue. 

3. Uniform sekolah

  • Baju sekolah warna putih dan kain biru gelap. Aku cakap kat my husband Mr Ady,  nak beli kain dan nak tempah. Tapi dia cakap, baik beli yang dah siap. Elok jugak kualitinya dan yang penting lebih murah. Lagipun anak tu baru umur 7 tahun. Tengah melasak. tak der masa nak tengok baju lawa ke tak. hihihihi
  • Tudung sekolah material lycra - ada jual kat koperasi siap lencana atau boleh beli sendiri. kawan aku suggest belikan ajer material lycra. Kalau material satin ni, licin dan susah budak-budak nak handle. Silap haribulan, tudung dah  tutup muka. hihihi. 

4. Kasut sekolah

  • Kasut sekolah - beli 2 atau 3 pasang. Kalau anak tu terlalu lasak sampai kasut asyik transform kaler hitam jer tiap kali balik sekolah, elok lah belikan 5 pasang kasut terus. Untuk 5 hari persekolahan seminggu. Senangkan kerja mak-mak terutama yang bekerja. 
  • Jangan lupa tulis nama anak kat belah dalam kasut. 
  • Beli kasut yang berkualiti sebab takut cepat koyak. tapi ada juga kawan aku cakap, beli jer yang biasa. kalau cepat koyak dan rosak, tak la ralat sangat. So, terpulang lah ye.
  • jenama kasut yang dicadangkan - Pallas. Aku pon tak tahu apa brand kasut sekolah zaman sekarang ni. Nanti aku survey lah dulu.
  • haa, yang nih aku rasa tips paling penting. - Beli kasut sekolah yang canvas, cepat kering kalau basuh.
  • Kasut sekolah, kalau boleh jangan beli awal sangat ataupun beli yang saiz besar sikit. Kalau beli awal sangat, takut tak dan pakai lama, dah ketat.

5. Bekal ke sekolah

  • Botol air  dan bekas makanan - beli yang biasa-biasa dan murah jer dan beli lebih, buat stok. Kawan aku cakap, botol air anak dia selalu hilang. hahahahadoi.
  • paham ler mak-mak suka ber bento. bekas bukan main cute. Aku pon suka. Apa pun, terpulang lah kan.

6. Buat kedai stationery mini kat rumah simpan stok alatulis masa kecemasn. hahahha

  • buat stok stationery ala-ala kedai alatulis. kalau budak yang baru kenal alam sekolah nih, dorang bukannya reti nak jaga alatulis. hilang tu, biasa. kadang tu setiap hari hilang. Patut lah ayah aku selalu cerita yang adik dia aka mak sedara aku, asyik kene beli pensil baru. Pergi sekolah, wajib pensil hilang atau pon patah dua. hahahahah. *rindu Mok Nik. Al-Fatihah*
  • alatulis yang mesti ada;
          - pensil biasa untuk kegunaan harian.
          - pensil 2B Stabilo, Staedtler atau Faber Castell untuk guna masa exam.
          - pemadam : beli yang murah-murah jer. nak yang elok, pakai masa exam nanti. Kalau
            beli pemadam yang besar, boleh jer potong. nak hilang? haa tak per, ada lagi separuh. hahaha
          - pensil warna yang murah dan biasa. Ada yang cadang beli pencil warna Faber Castell yang
            dalam kotak. Nanti boleh recycle kotak plastik tu.
          - crayon
          - gunting
          - pembaris
          - gam


7. Beg sekolah

  • Jangan beli beg yang troli, susah nak tarik naik tangga kalau kelas atas. beli yang biasa-biasa dan murah > kalau ada duit lebih, nak beli yang mahal pon, terpulanglah. Yang pasti, beg sekolah budak akan cepat rosak sebab dorang tak pandai lagi nak jaga. Sebaiknya tulis nama atau tempah key chain untuk gantung di beg sekolah dia. Nama dia, nama kita sekali dan nombor telefon parents. 

8. Pakaian extra

  • Legging untuk girl. Almaklumlah, anak-anak tengah melasak, kang terselak pulak kainnya. hehehe
  • Stoking dan anak tudung kene beli lebih sebab cepat longgar.
  • Singlet.
  • Sapu tangan.

9. Lain-lain 

  • buat/tempah sticker nama untuk tampal pada buku, botol air, bekas makanan , pencil box dan sebagainya.
  • beli stiker warna untuk tampal pada buku ikut hari/jadual kelas.
  • menabung duit RM1 dari sekarang atau tukar siap-siap untuk perbelanjaan anak semasa kat sekolah nanti. 

teringat pulak masa aku sekolah dulu, ayah aku bungkus duit syiling dengan surat khabar supaya tak hilang. hehehe
comel jer kan ayah aku. (^__^)


10. Ajar anak buat benda basic (masa minggu orientasi nanti)

  • kita kene ajar anak untuk guna duit untuk beli makanan. Tahu cara nak bayar dan ambik baki. sekarang pon dah boleh ajar kan. 
  • mak ayah boleh pergi tengok kat kantin ada jual apa. Ajar anak beli apa yang sesuai.
  • Boleh juga ajar anak / pesan kat anak beli makanan apa supaya tak beli jajan.

Siap sedia  mental dan fizikal mak ayah dari sekarang. Kene pastikan anak kita dah boleh membaca dan mengira. ( ini yang tengah aku usahakan sekarang ni. mencabar hokey.) Waktu orientasi nanti selalunya ada ujian diagnostik. Sesetengah sekolah ada buat ujian lisan jugak tujuan utk mengenalpasti penguasaan anak dalam membaca , menulis dan mengira. *fuhhhh*

Ok, dah ready ke nak mengadap sesi persekolahan? 6 tahun boleh lagi hidup selesa. nak pergi bercuti memana, tak kisah pasal cuti sekolah ke tidak. Lepas nih, kene tunggu cuti sekolah baru boleh plan bercuti atau balik kampung.