HEALTH.BEAUTY.TRAVELOG.PARENTING.BUSINESS

July 16, 2017

Teknik Paling Mudah Cuci Rel Sliding Door



Sebelum ni dengar orang guna baking soda/bicarbonate soda sebagai bahan pencuci untuk spring cleaning seluruh rumah.

Konpius. Baking soda? Bahan buat kek tu ke? Boleh cuci rumah?
Mula-mula aku keliru dengan baking powder. Rupanya baking soda tak sama dengan baking powder.

Sakit mata dah tengok rel sliding door yang dah macam tempat pelupusan sampah, aku nekad pergi kedai cari baking soda. Tapi yang aku jumpa, bicarbonate soda. Bila aku google, benda yang sama rupanya.

Balik rumahm, terus buat demonstrasi. hahahaha

Hasilnya?

Ohsem hokey. Aku suggest sangat-sangat korang buat nih.

Bahan-bahan pun mudah ja korang nak cari. Cuma kene beli baking soda/bicarbonate soda. Tu pon murah yakmat. Ada jual dalam botol kecik 100gram, 80sen ja.

Tapi korang jangan tertukor dengan baking powder lak.

Nak cuba cara ni, korang kene ada;

1. Baking soda/bicarbonate soda.
2. Cuka putih/cuka makan
3. Kain buruk/towel
4. Berus gigi yang dah guna dan tak mau guna lagi. Jangan guna balik pulak berus gigi tu. Yaaakkk.


Cara-cara nak cuci, boleh tengok step by step kat bawah ni ye. Aku tunjuk detail untuk mudahkan korang faham dan jelas. Gitewwww !


Ni rel sliding door rumah aku. Fuhhhh. Pitamsss.

Ni steps yang perlu korang buat.

1. Mula-mula korang tabur dulu baking soda/bicarbonate soda tu kat kawasan yang korang nak cuci.




2. Tuang cuka pulak. Masa tuang cuka tu, dia akan berbuih-buih cinta. Hahaha



3. Tunggu dalam 10 minit cam tu. Jangan lama sangat, kang dah kering susah lak nak berus.

4. Lepas tu berus dengan berus gigi tadi sampai puas hati. Berus dengan penuh kasih sayang nah.




5. Lepas tu boleh tekap dengan kain dan cuci la sampai bersih.




6. Tadaaaaa - berkilat dah. Bersih.




Hahahaha.
Senang sangat-sangat wei.

#SHARE jika bermanfaat.

Tips Surirumah Untuk Para Surirumah & Surarumah 
July 14, 2017

Nak Satay Sedap, Jom Buat Sendiri Dengan Resipi Mudah Ni



Satay ni antara feveret aku jugak la. Kene pulak dengan kuah kacang yang sedap dan kawww, boleh lupa laki kat sebelah. Hahahaha.

Tapi selalunya merata kedai dan restoran aku terjah cari satay yang sedap. Kalau orang tak reti buat, memang tak sedap. Kering jer dan tak juicy. Haaa gituuuu katanya chef. Eyhhh. Kihkihkih.

Kat grup facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN), ada sorang kakak ni kongsi dia punya resipi satay. So aku ambik la untuk aku kongsi pulak kat blog aku ni dan jugak untuk rujukan aku akan datang. Mana tahu raya tahun depan, boleh sediakan menu satay sendiri kan. Jimat dah.

Ni resipi satay nya. Kredit pada Puan Lynn Ismail.

___

Sebelum ni ada yang mintak resepi satay dari saya.
Disini saya sediakan agar dapat membantu sahabat2.

Resepi Satay.

Ayam/Daging 2 kilo
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji
Halia 2 1/2 inci
Serai 6 batang
Lengkuas 2 inci
Ketumbar 10 grm
Jintan Manis 50 grm
Jintan Putih 20 grm
Kunyit serbuk 50 grm
Kunyit hidup 3 inci
Gula melaka 1 cwn
Gula pasir 1 cwn (kurangkan jika tak nk manis)
Garam 3 sudu kecil

Blend semua kecuali ayam @ daging.
Akhir satukan dengan ayam @ daging dan gaul sebati.

Rendamkan dahulu lidi satay 1 jam untuk memudahkan cucuk dan bakar nanti lidi tidak hangus.

Kuah kacang

kacang tanah- Goreng dengan minyak sedikit@tanpa minyak dan Blend setelah sejuk.
Lada kering-Blend
Gula melaka
Garam
Gula
Halia
Serai
Bawang besar dan bawang putih.

Tumis bawang ,lada kering sehingga garing.
Masukan Kacang ,gula melaka dan bahan perasa.
Akhir masukan air.

#lynnIsmail
#sayaizinkanshare



July 12, 2017

Prelove Paperdorable Planner 2017


dah tengah tahun, baru nak merasa Planner by Paperdorable nih. memang adorable sangat sama macam nama dia. high quality dah tentu. yang penting, aku dapat harga murah.

harga sebenar planner ni, RM189. sekarang paperdorable buat promosi, hanya RM100. lama jugak ushar website dan IG paperdorable nih. memang berkenan sesangat.

nak beli lagi planner? aku sendiri dah ada 3 buah planner yang aku beli masa awal tahun 2017 hari tu. hihihihi

camna pula boleh terbeli Planner Paperdorable nih?

tu lah orang kata kan, kalau dah aim hari-hari, bagun pagi, tidur malam, asyik tilik website dan IG paperdorable, akhirnya terbeli jugak.

tapi aku beli prelove jer. kebetulan pulak ada sorang adik ni nak jual kat grup facebook Planner Addict Malaysia Marketplace. dia jual RM65 sahaja termasuk postage.

terus aku PM adik tu dan deal. Alhamdulillah, masih available.

hari ni, planner tu dah jadi hak milik aku. "happy sangatt hokey"

kalau dah rezeki kita, InshaAllah akan jadi hak kita. lambat atau cepat, Allah jer yang tahu.
kalau tak dapat tu, redha jer lah sebab yang beri kita rezeki adalah Allah swt. Bukan manusia.

Planner nih sesuai as personal planner. kalau korang nak guna untuk bisnes, korang beli yang saiz lebih besar.

aku ada 2 planner lah sekarang nih, untuk personal planning dan untuk bisnes Shaklee aku.

planner biru untuk bisnes Shaklee
planner lilac tu, untuk personal

Planner bisnes Shaklee aku nih, aku masukkan semua maklumat penting pasal bisnes. Planing untuk tahun 2017, 2018 dan 2019. Aku siap-siap dah buat walaupun belum secara menyeluruh. Apa-apa yang terlintas kat fikiran aku pada bila-bila masa, aku akan terus note dalam planner nih.

Antara info penting yang aku masukkan;

  • target jualan bulanan/tahunan
  • target rank
  • target bonus month by month
  • amalan rohani tracker
  • password tracker - password email, facebook, instagram, blog dan lain-lain
  • senarai harga produk Shaklee - bila customer tanya, terus boleh refer. 
  • daily activities 
  • jadual kelas nutrisi by Shaklee
  • tarikh penting berkenaan event atau program Shaklee 
  • maklumat penting pasal downlines, appointment dengan downlines. 
  • jadual kelas dengan downlines
  • jadual coaching online/offline untuk donwline
  • bila aku nak kene buat FB live, contest, giveaway dan macam-macam lagi. 
#akan update dari semasa ke semasa. almaklumlah, nubis kubis lagi dalam dunia #PlannerAddict hahaha.

InshaAllah, aktiviti kita pun lebih tersusun. yang penting, kene disiplin lah dengan apa yang kita dah rancang. buat sehabis baik. selebihnya, biar Allah yang tentukan.

kita manusia nih, merancang jer. Allah yang tentukan. Betul tak?

Apa pon, aku happy sangat sebab dah dapat planner idaman. hihihihi

P/S ; nak cuba DIY Fabric Planner pulak lepas ni. harap-harap menjadi. hahahahah

adios.