Persiapan Set Bersalin/Berpantang Moden Menjelang Hari Bersalin

Menjelang hari2 nak bersalin, lebih kurang 8 hari lagi, siap & complete dah set bersalin moden… hahaha..moden sangatt kann… mcm2 hado… complete set utk kesihatan dalaman… untuk luaran, nnti pi cari beli mana2 herba utk mandian jerr…..tak dak jamu bagai dahh… .beli dulu pon,membazir ja..bkn makan pon, tak lalu..hohohohohoho… .



Apa saya ada utk set bersalin (sekaligus dgn breastfeesing set) utk kali ni??? Semua suplemen ini, saya sesuaikan dengan keperluan tubuh badan saya lah yea.... tak sama bagi semua orang. So, kalo korang berminat nak cuba suplemen Shaklee untuk dijadikan Set Bersalin, dapatkan rundingan terlebih dahulu yea..
ok, ini senarai suplemen yang saya dah sediakan untuk harungi hari-hari berpantang nanti :-


  •  Vivix
  • Collagen Powder
  • Vitamin C
  • ESP
  • Alfalfa Complex
  • Vitalea
  • B-Complex
  • Omega Guard
  • Ostematrix
  • Zinc Complex


Banyakkk gilerr kann..hahaha..tp bkn makan sekaligus..selang seli & opkos saya sediakan siap-siap jadual makan utk diri sendiri…… .

Kalo uolls nak, tak perlu bik semua..ikut bajet & keperluan badan uolls sendiri lah…
Cam saya, sy nak supaya  :-

  • cepatt baik luka bersalin
  • elak sembelit (ngeriii sangatt)
  • memperbanyakkan ASI (nak eksklusif penyusuan ibu selama 2 tahun)
  • elakkan sakit-sakit badan/sengal2
  • nak slim balik cam dulu, 48kg jer… lain macam dah tengok bentuk badan pregnancy kali ni… huhuhu
  • repair kulit balik kasi licin dan gebuss (geebusss kerrr… ahakzzz)
  • elak stress (meroyan kang tak pasal… hahaha..emosi ibu selepas bersalin ni, lain mcm skit..so prepare awal2)


So, kalo uolls berminat nak cuba SET BERSALIN MODEN SHAKLEE, roger jerr…
InshaAllah saya bantu pilihkan utk uolls, IKUT BAJET & KEPERLUAN… .so simple,.kannn…


Tambah 1 lagiii… .. i loikee !!

Hohohoho… .Shaklee terpaksa bertungkus lumus bekerja menjelang majlis besar2an Jun depan… .lagi 11 hari kot kann… .tetiba dapat emel dr Shaklee pasal award… . hooo, ok, bertambah lagi 1 award, jd 8… sblm ni 7 jerr...hehehehe… so, 8x la naik turun stage nanti… .

Tahun ni punya majlis anugerah Shaklee,  NATIONAL CONFERENCE 2014 sangat2 luar biasa…… . sampai tak cukup hall utk org luar… semuanya dah dipenuhi dgn penerima award… sampaikan Shaklee kene sediakan satu tayangan live/skrin besar kat luar hall… .dasatttt dan hebattt… ...

Bila produk hebat, company hebat, apa nak dikata lg… .semua org nak jd sebahagian dr family Shaklee… . nak jana income/kewangan famili dgn shaklee..

Modal ciput, pulangan BESARRRR!!!!

Alhamdulillah… .



Cara Kira Pergerakan Bayi Semasa Hamil

Assalamualaikum...

Hari ini, dah masuk minggu ke 37. Dan lebih kurang 6 minggu jugak lah aku duk mengira dan menanda secara berhemahnya carta pergerakan baby dalam kandungan aku ni kat buku merah tu...agak leceh jugak lah sebenarnya. Tapi demi kebaikan dan keselamatan baby, aku mesti BUAT.... hihihihi...

Start kene kira ni, since usia kandungan aku masuk ke minggu 31., pada 4 April 2014 yg lepas...Kebiasaanya, bila usia kandungan 28 minggu, dah start kene kira..tapi aku terlambat sikit......walaupun ni kali ke-2 pregnant, tapi aku lupa jugak camna cara kira yg betul.....terima kasih bebanyak sangat kat nurse Klinik Ibu & Anak Presint 11, sebab tak jemu-jemu tolong explain kat mak buyong pelupa cam aku.,....hahhahahaha


Cara Kira Pergerakan Bayi Dalam Kandungan


mula 4.4.2014

Cara yang betul untuk mengira pergerakan bayi dalam kandungan (rujuk buku merah) :
- mula :  9.00 pagi
- tamat : 8.00 malam
- kira pergerakan bayi : setiap pergerakan bayi, mesti kita akan dapat rasa : pergerakan bayi dikira 1x jika bayi bergerak kerap tanpa berhenti dalam masa yg lama...gerakan bayi yg berhenti seketika (beberapa saat shj), ia dikira 1x pergerakan.
- tandakan dan tulis masa pada buku apabila cukup 10x pergerakan. Contoh : jam 2.20 petang, sudah cukup 10x pergerakan, maka terus tulis 2.20pm. 
- pastikan 10x pergerakan sebelum jam 8.00 malam, jika tidak cukup 10x sehingga 8.00 malam (dalam masa 12 jam), anda dinasihatkan segera ke hospital
- carta ini adalah penting agar doktor boleh memastikan keadaan bayi kita berisiko atau tidak 
- cukup 10x pergerakan lebih awal, itu menandakan bayi kita dalam keadaan sihat walafiat dan aktif. InshaAllah !

abaikan ruangan yang lompong..hikhikhikhik...

ada sesetengah ibu, kurang dapat merasai pergerakan bayi walaupun diamati betul-betul...cam saya, boleh rasa dengan mudah...tapi kekadang, bila kita sibuk buat kerja lain, tak perasan dan tak dapat rasa pergerakan tu....so, kat sini kene beri lebih perhatian sikit........


jom kira lagi .... !