'Checklist' Barang Keperluan Bayi & Ibu Dalam Persediaan Menyambut Bayi Baru

nak menyambut orang baru ni, bukan sikit-sikit perbelanjaan..macam-macam nak kene beli... 
walaupun bayi yang kedua....hihihihi
alsebab musababnya, masa lahirkan Onnee dulu, tak banyak sangat beli baju saiz new born....beli seadanya ajer......bayi kan cepat membesar. ada lah beberapa helai rompers , sepasang dua baju ...

yang mana boleh pakai tu, guna je lah balik..yang tak boleh tu, saya siap-siap masuk dalam list...

jom semak list keperluan bayi dan ibu dalam pantang nanti..... list ni, utk yang pertama kali nak sambut bayi.

mommies tak perlu nak beli kesemuanya sekali..beli yang mana perlu sahaja. jangan ikut nafsu, sesak nafas lak.... ada bende yang boleh beli bila baby dah besar.so, tengok keadaan. beli berperingkat. melainkan korang dah ada bajet siap-siap untuk bayi. pakai baju ukur di badan sendiri hokeyy ! (*_*)

Untuk Ibu

1) Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2) Kad Pengenalan
3) Telefon Bimbit
4) Baju/Blouses -5
5) Stokin - 2
6) Kain Batik -3
7) Baju/Seluar Dalam - 5
8) Skaf Kepala/Ki - 2
9) Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10) Majalah/Buku
11) Tuala Mandi
12) Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13) Tuala Muka - 1
14) Selipar -1
15) Kamera
16) Air/Minyak Selusuh
17) Minyak Angin
18) Air Zam Zam
19) Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20) Termos Air Panas
21) Bag Plastik
22) Baju Sejuk (Sweater) -1
23) Sikat -1
24) Breast Pad - 4
25) Nursing Bra - 4


Untuk Bayi

1) Baby Diapers - 6
2) Baju - 3
3) Minyak Telon - 1
4) Baby Wipes/Wet Tissue
5) Tuala Mandi - 1
6) Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7) Peralatan Mandi
8) Selimut/Bedung - 3
9) Barut - 5
10) Topi - 1


Keperluan Berpantang - Berpantang (Untuk Ibu)

1) Set Bersalin / Mandian Herba e
2) Stokin
3) Baju Sejuk
4) Tungku
5) Selimut
6) Selipar
7) Buku/Majalah
8) Kain Batik
9) Bengkung/Barut
10) Maternity Pad/Pad Biasa
11) Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12) Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13) Minyak Angin/Urut
14) Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)


Baby Gear - Baby Gear
1) Baju- Lengan Pendek - 8
2) Baju- Lengan Panjang - 6
3) Romper - 2
4) Seluar- Pendek - 8
5) Seluar- Panjang - 6
6) Sarung Tangan - 5
7) Sarung kaki - 5
8) Baby Bip - 2
9) Sapu Tangan - 3
10) Barut - 10
11) Topi


Diapering

1) Napkin - 1 pek
2) Lampin Pakai Buang - 2 pek
3) Diaper Wipes - 2 pek
4) Safety Pin
5) Changing Mat
6) Nappy Liner
7) Berus Lampin
8) Baldi Untuk Napkin
9) Beg Untuk Diapers
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi


Baby Care & Grooming

1) Bedak Bayi
2) Losyen Bayi
3) Minyak Bayi (Baby Oil)
4) Tisu
5) Sikat
6) Putik Kapas (Cotton Bud)
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8) Nasal Aspirator (untuk selsema)
9) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10) Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11) Termometer
12) Vicks
13) Minyak Telon
14) Syringe for Medicine
15) Cotton Balls

Nursering

1) Selimut
2) Bedding set
3) Play Pen / Katil Bayi
4) Mainan untuk Play Pen / Katil
5) Kelambu
6) Bakul Baju Kotor
7) Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8) Bakul Baby (Simpan Baby Care)


Feeding

1) Botol saiz S - 2
2) Puting Botol Susu - 2
3) Bottle Sterilizer
4) Berus Pembersih Botol
5) Penyepit Botol
6) Sterilising Tablet
7) Nipple Cream
8) Nursing Pad Washable - 2
9) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10) Breast Pump
11) Nursing Pillow
12) Nursing Bra
13) Termos


Travelling

1) Beg Bayi
2) Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier


Bathing

1) Tuala
2) Besen Mandi
3) Syampu
4) Sabun Mandi
5) Span
6) Gayung


Extra

1) Penyangkut Baju Berklip
2) Permainan Bermuzik
3) Bumbo Seat
4) Baby Gym
5) Stroller / Jogger
6) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7) Car seat
8) Album
9) Beg Bayi
10) Baby Sling
11) Nursing Cover
12) Nursing Clothes / Wear


Cara Mudah Nak Kurangkan Simpul Mengkarung Semasa Hamil

Sape yg selalu cramp?? Kalau ore kelate panggil , nyetok karung...hehehe

Atau simpul mengkarung ( betul ke betul?)

Biasa, org pregnant selalu kene......tu tanda dia, tak cukup kalsium...sakitt jugok kalau kene...

Tu belum cerita bab sakit pinggang dan sakit belakang..semua tu jadi sebab :>> kurang kalsium

Masuk pulak bab gigi...kalau tak sakit gigi masa pregnen, Alhamdulillah.. Kalau ada, haaa..hati2.....tak mustahil hari nak bersalin nanti, terkena sakit gigi....tak tau nak habaq laa sakit lagu mana.....sakit gigi rasa.cam nak penampaq orang oooo..

Dah la sakit nak bersalin, sakit gigi lagi... ( menangis tak berlagu la wei)

PUNCA!!!

Kurang minum susu atau tak boleh atau tak lalu laa nak minum susu..

Ambik ostematrix/pil kalsium Shaklee jer

MURAH drp beli susu
MUDAH telan
yg penting, BERKESAN

Nak JIMAT, beli 1 SET terus utk bekalan sepanjang pregnant, tak payah beli susu tepung dah...

Beli 6, Percuma 1

Nak beli 6 jer, tapi bawak balik 7 Botol.... Utk 7 bulan punya stok...

Yang berminat.nak.oder, boleh hubungi 0193121609 atau boleh pergi ke blog ni utk maklumat lanjut www.vitaminhouz.com